Herfst

Foto paddestoelenWebmaster

Plant een fruitboom

November en december zijn de maanden bij uitstek om fruitbomen en kleinfruit te planten.
Een fruitboom plant u bij voorkeur voor 20 december, zo kan hij nog voor de winter nieuwe worteltjes vormen en het beter doen dan de planten die tussen februari en half april aangeplant zijn.
Fruitbomen kan u in 3 vormen krijgen: laag-, half- en hoogstam. Laagstammen vormen takken op 70-80 cm. en plant je best 2 tot 3 meter uit elkaar. Ideaal voor de kleinere tuin of boomgaard. Halfstammen worden het meest aangeplant. Ze vormen takken op hogere afstand (125-150cm) en worden verder uit elkaar geplant (4 tot 6 m tussen de bomen). Hoogstammen vormen hun takken op 2 meter of hoger en moeten zeker op 7 tot 8 meter uit elkaar worden geplant. Het worden immers grote bomen!
De plantdiepte is van groot belang voor de latere vruchtbaarheid. Wordt een fruitboom te diep geplant, dan maakt hij te veel wortels aan en gaat hij te sterk groeien en minder fruit produceren. De algemene regel is dat de entplaats ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond staat. Zo staan de planten ook op de kwekerij opgeplant (zie foto).
Wist u dat we meer dan 50 soorten appel en 20 soorten peer, waaronder tal van oude rassen, aanbieden? Daarnaast vindt u bij ons ook pruim, mispel, kers, kriek, noot, moerbei en perzik in zowel laag-, half- als hoogstam. Vraag ook naar de specifieke rassen die nagenoeg witziekte- en schruftresistent zijn.

Ook voor kleinfruit is de plantafstand belangrijk. Trosbessen, waarvan we diverse soorten in rood, wit en zwart aanbieden, plant u best zo'n 1 tot 2 meter uit elkaar. Dat geldt ook voor de stelkelbessen. Braambessen worden 2 tot 3 meter van elkaar geplant. Voor frambozen rekent u best 3 tot 4 planten de meter.