logo
button

   Home
   Inleiding
   Kenmerken
   Evolutie
   Hypothesen
   België
   Nederland
   Foto-archief
   Links
   Gastenboek
   Contact


button

   Herent
   Huise
   Mielen

button

Valid HTML 4.01!

line

Graancirkels in België

Herent, ?

graancirkel Herent Deze graancirkel werd ontdekt in een graanveld naast de Leuvensesteenweg in Herent. Het betrof een geometrische figuur die zich uitstrekte over 25 meter. De figuur bestond uit drie met elkaar verbonden cirkels. De totale figuur is zowat 25 meter lang en 8 meter breed. Maar toch gelooft men dat het hier om een stunt ging. Niettegenstaande is de cirkel duidelijk afgetekend en "vakwerk".





^Top

Huise, juli 1998

graancirkel Droomfabriek De graancirkel van Huise is misschien wel de bekendste. Hij haalde zelfs het journaal. Hij werd op 22 juli 1998 opgemerkt door ballonvaarder Luc Madou. Het was een pracht van een graancirkel op in een 4 ha groot korenveld van boer Guust Collembie nabij Huise in de streek van Oudenaarde. De cirkel had een diameter van ruim 100 meter en omvatte twee driehoeken in de positie van een Davidsster, waarvan één aan de hoekpunten nog eens drie kleinere cirkels - van elk zo'n twintig meter - bevatte.

Enkele "experts" waren er als de kippen bij om te zeggen dat de graancirkel van Huisse "echt" was. De korenhalmen waren namelijk niet gebroken, maar geplooid. Voor al die zaken heeft de wetenschap nog steeds geen verklaring gevonden, verklaarde Linda Bogijn uit Kalken, die zegt al eerder graancirkels te hebben bestudeerd. "Het hexagram, de davidsstervorm, hier afgebeeld, is quasi perfect. Je ziet bijna nooit vogels over de cirkels vliegen en alles gebeurt in een mum van tijd. Nergens zie je voetsporen en het gaat altijd gepaard met een lichtverschijnsel."

Toch was ook deze cirkel een stunt. Een vrouw had naar het vroegere programma De Droomfabriek geschreven dat het haar droom was, een graancirkel te zien die door mensenhanden gemaakt was. De mensen van het VRT-programma sloten een deal met de boer en in twee nachten tijd was de figuur aangebracht. De eerste nacht maakten de makers de tekening dat ontleend was aan een wiskundeboekje en de tweede nacht werd het graan platgewalst. De media en vooral vele bezoekers werden bij de neus genomen, maar de omvangrijke opkomst bewees nog maar eens dat het onderwerp vele mensen interesseert.

© Skepp (http://www.skepp.be)

^Top


Mielen-boven-Aalst, 22-06-2003

graancirkel Mielen In een tarweveld halfweg tussen Mielen-boven-Aalst en Jeuk, zo'n 200 meter westelijk van de Borgwormse Steenweg, is op een heuveltopje een joekel van een graancirkel ontdekt.

De graancirkel had een diameter van zestig meter, de perfecte straallijnen die lopen tot een ingesloten kleinere cirkel die op zijn beurt nog een cirkel bevat, inbegrepen. Het lijkt wel op een reuzengroot oog. Op het eerste zicht was er geen spoor van mensenwerk te vinden. Maar een ding blijft zeker: het was knap werk, wie het ook gemaakt had. In Mielen-boven-Aalst weten ze niet wat ze ervan moeten denken.

Het was garagehouder René Mulkers die de cirkel ontdekte. "Ik kwam net terug van Jeuk waar ik onze Maarten en wat vriendjes van hem was gaan halen van een tennispartijtje. En plots zie ik daar die vreemde lijnen in dat graanveld. Ik ben meteen teruggereden en we zagen echt iets afgelijnd in het veld. Heel vreemd."

Een raadsel komt nooit alleen. Want Patrick Missotten, een werknemer van René Mulkers, hoorde in de nacht van zaterdag op zondag, rond elf uur, een zwaar, heel vreemd geluid. "Een hels lawaai was het. Het leek op een groot vliegtuig dat traag en laag vloog. Maar het klonk toch anders dan de meeste vliegtuigen die we hier horen. Dit was doffer. Neen, ik ben niet naar buiten gelopen. Stom, hè."

Ook René en Maria Joris uit datzelfde Mielen hoorden het geluid. "Woe-woe-woe", bootst René na. "Geweldig zwaar, hoor. Abnormaal. Precies iets dat wilde landen. En het vreemde was dat het er ineens was en even plots weer verdween. Zo'n twintig seconden moet het geduurd hebben. Heeft het met die graancirkel te maken? Ik durf het niet te zeggen, hoor."

Maria, Renés echtgenote, die het ook hoorde, knikt: "Nee, we zijn niet naar buiten gegaan. Dat durfde ik niet. Ik vond dat geluid eerlijk gezegd bedreigend. Akelig, ja."

Overigens zal het CRC, de radarbasis van de NAVO in Glons, natrekken of er zaterdagavond rond elf uur boven Mielen een vliegend tuig is geweest.

Het tarweveld in kwestie is eigendom van Frank Jenné. Vader Remi doet in afwezigheid van zijn zoon het woord: "Ik ben deze voormiddag gaan kijken. Er is natuurlijk wat schade, maar op een perceel van 22 hectare valt dit nog mee. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe die cirkels daar gekomen zijn. Hoed af voor wie dit kan. Zoiets maak je niet op een uurtje. Proper werk. Je zou zeggen: je trekt met een touw en een plank in het holst van de nacht wat cirkels en straallijnen in een veld. Maar hoe maak je die gelijkmatig versmallende cirkel? Bovendien zou een plank onze wintertarwe hooguit een beetje doen doorbuigen, daarna komt het gegarandeerd weer recht. Omdat het behandeld is met een halmversteviger. Gaat praktisch nooit liggen. Tenzij misschien met een heel zwaar onweer. Maar zie jij een windhoos een dergelijk patroon maken? Ik niet, hoor. Het is net alsof iemand het graan neergestreeld heeft."

"Eerst dacht ik: Hier is een zotte chauffeur bezig geweest in het veld. Maar je ziet dus geen sporen van hoe die mannen met hun werktuigen tot op die plek zijn geraakt. Buiten de cirkels zie je enkel de sproeisporen van onze tractor. Je zou nog zeggen een boer uit de buurt heeft een grap uitgehaald. Maar onze spuitsporen zijn uniek hier. Iets breder dan die van de andere boeren in de streek."

"Zijn de marsmannetjes hier geweest,Tessa?", vraagt Mielenaar Boudewijn Craninx aan zijn kleindochter. Ze staan midden in de graancirkel en zien de gelijkmatig af- en aanlopende patronen nu van heel dichtbij. Tessa haalt haar schouders op, maar haar oudere broer Yelle vindt het toch straf. Hij twijfelt. Het was Boudewijns zoon Erwin, die mee in de wagen zat van René Mulkers en als eerste de zaak kwam verkennen: "Je kan dat onmogelijk vanop de grond maken", was zijn oordeel.En wij? Wij zouden het ook niet weten.Verdorie, mocht graan nu eens kunnen spreken!

Deze graancirkel blijkt veel overeenkomst te vertonen met een graancirkel die in England gevonden is en dat is een zeldzaam gegeven in de geschiedenis van gerapporteerde graancirkels. Meer info hierover kan je vinden op http://www.dcca.nl/art/angel-nl.htm

Een fotoverslag over deze graancirkel kan je vinden op http://users.pandora.be/filiberke/graancirkel/

© Het Belang van Limburg (http://www.hbvl.be)

^Top

line

© 2004 - Wouter De Coninck - Alle rechten voorbehouden