Arbeidsmarkt
Werkgelegenheid bibliotheek
Dit klinkt als een goede sector met veel werkgelegenheid en dus goed om nieuwe mensen te plaatsen. Dit is ook zo, waren het niet dat de economische crisis grotendeels roet in het eten gooit. Door de huidige economie is de arbeidsmarkt niet erg gunstig. Er wordt minder geproduceerd en daarom zijn er ook minder werknemers nodig. Ook komt er daardoor minder belasting binnen. De overheid heeft dan ook besloten om te bezuinigen op de overheidsuitgave omdat de overheidsinkomen ook minder worden. De overheid heeft besloten onder andere te korten op de subsidies. Sommige takken van de sector informatiedienstverlening zijn (deels) afhankelijk van gemeentelijke subsidies.
Deze bezuinigingen hebben dan ook een direct effect op die gedeeltes van de sector. De sector is, volgens ECABO (2010) onder te verdelen in grofweg 3 richtingen, namelijk:
- Archiefmedewerker historisch documentatiecenter
- Bibliotheekmedewerker
- Informatieverzorger
Vooral de beroepen van archiefmedewerker historisch documentatiecenter en de bibliotheekmedewerker (bij een openbare bibliotheek) zijn deels gesubsidieerd. Omdat de overheid dus moet bezuinigen vervalt een groot deel van hun subsidie en is het moeilijker om nog zoveel mensen in dienst te houden. In de tabel hieronder is te zien hoe bibliotheken gefinancierd zijn en hoezeer zij afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidie. De Vereniging Openbare Bibliotheken heeft een onderzoek (2010) gedaan naar de gevolgen van de bezuinigingen. Het bleek dat de gemiddelde bibliotheek 3,6 tot 5% minder subsidie kreeg. Als gevolg daarvan moesten sommige lokale bibliotheken hun deuren sluiten en fuseren met andere bibliotheken. Hierdoor is er minder werkgelegenheid gekomen in deze sector.
Echter zijn de geluiden in 2011 een stuk somberder. Het kabinet heeft namelijk besloten dat er extra bezuinigd moet worden. In de periode 2011 – 2014 zal er bij sommige bibliotheken tot 69% gekort worden op hun subsidie. Wanneer je ziet dat bij sommige bibliotheken dus bijna 70% van hun belangrijkste inkomstenbron moeten missen, is goed te begrijpen dat de financiële kosten niet meer op te brengen zijn voor veel bibliotheken. Het gevolg hier van is dat ze dus moeten saneren of fuseren.
De arbeidsmarkt voor informatiedienstverlening was dus altijd vrij constant, aangezien het altijd een vaste inkomstenstroom vanuit de overheid kreeg. Met dit nieuwe kabinet verandert dat. Bibliotheken worden veel meer afhankelijk van de contributie van leden, boetes voor boeken, giften en sponsors. Over het algemeen zeggen leden hun bibliotheeklidmaatschap sneller op wanneer het financieel slecht gaat en als de overige inkomsten zijn onzeker. Daarmee verandert de arbeidsmarkt van stabiel naar instabiel. Hierdoor is zijn de bibliotheken niet opzoek naar nieuwe personeel. Het is dus niet verstandig om voor een outplacementgroep om in deze sector naar nieuwe banen te zoeken.