Hoe werkt een 3D printer?

Een 3D printer maakt een model, dit model is opgebouwd uit verschillende lagen. Er zijn vier verschillende manieren om 3D te printen: fused deposition modeling, het printen met fijn poeder, het printen met behulp van uv-licht en print papier dat in laagjes word neergelegd.

werking

De eerste is fused deposition modeling bij deze manier van 3D printer wordt er plastic gesmolten en wordt dit in model gespoten. Het materiaal wat hier meestal wordt gebruikt is kunststof, dit wordt in draad vorm op spoelen bewaart.

Verder heb je ook nog een vorm van printen waarbij je met fijn poeder het object laag voor laag opbouwt, dit kan met ijzer maar ook met plastic korrels.

Ook heb je nog een andere manier van printen genaamd stereolithografie hierbij wordt fotopolymeer gebruikt. Een eigenschap van dit materiaal is dat het hard wordt in combinatie van UV licht. Op deze manier worden er weer lagen opgebouwd.

Bij de laatste manier van printen wordt normaal printpapier gebruikt dit wordt door de printen uitgesneden en laagje voor laagje neergelegd totdat je een 3D model hebt.

Welk materiaal gebruikt een 3D printer?

gips

Gips zou in de zorg voor gebroken botten kunnen worden gebruikt, verder wordt gips gebruikt voor modellen. Het voordeel aan het printen met gips is, dat de gips in vloeibare basis prima tegen hitte kan en als het is afgekoeld het erg stevig is.

bioplast

Bioplast is een soort kunststof waar geen ijzer in is verwerkt, dit is voornamelijk de reden dat dit veel wordt gebruikt in de wereld van piercings. Verder kan bioplast later ook worden gebruikt in de medische wereld, omdat hier geen ijzer in zit kan je er minder snel allergische reacties van krijgen .

epoxy

levendweefsel

Epoxy is een ander soort kunststof, de kunststof is heel erg sterk en er kan heel veel trekkracht op staan wel twee keer meer dan op beton . Het nadeel aan epoxy, is dat er een gevaarlijke chemicaliƫn in zitten genaamd: bisnefol A , deze stof is niet goed voor je. Het grote nadeel, is dat deze stof in bijna alles zit.

fotopolymeer

Fotopolymeer wordt verhard door UV lichten, maar dit is niet echt nodig voor de medische wereld dus ga ik er niet verder op in.

metalen

Metalen wil je niet inbrengen in iemands lichaam, maar hier kan mee worden geprint.

levend weefsel

Het UMC heeft geprint met levend weefsel door lagen op elkaar te printen, er is nog niet veel verteld over dit onderzoek, omdat ze nog niet weten of dit weefsel kan worden gebruikt. Dit komt doordat het weefsel niet goed tegen de hitte van de 3D printer kan.Het plaatje wat hier te zien is, is levend weefsel uit de 3D printer, maar wat je dus ook kan zien is dat dit weefsel beschadigd is.