Wat is Kefir? Waarom Kefir? Zelf Kefir maken? Kefir info Kefir kopen
 

Zelf Kefir maken

Melkkefir bereiden

Benodigdheden: Kefirkorrels, een WECK-pot, melk (koemelk, geitemelk of sojamelk), twee (plastic) zeven met (plastic) lepel en drinkglazen of een bewaarfles.

Doe de kefirkorrels in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C). (De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.)

Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur (bijvoorbeeld in een keukenkastje) staan.

Na 24 uur giet je de kefirkorrels met -drank via een grove zeef in een kom. De korrels die in de zeef achterblijven spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); de gespoelde korrels gaan dan in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.

De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles. Je start met ongeveer een kwart liter melk en een handjevol kefirkorrels. Naarmate de plantjes groeien zal de kefirdrank zuurder worden; door bij de volgende kweek meer melk te gebruiken krijg je ook meer kefirdrank. Vind je de hoeveelheid kefirdrank voldoende en is de zuursmaak naar wens, dan kun je minder korrels in de melk doen. Omdat de korrels vrij snel groeien kun je regelmatig kefirkorrels weggeven of weggooien. Houdbaarheid Kefir is vijf dagen houdbaar in de koelkast (circa 5°C). De geweekte korrels zijn zonder vocht 48 uur houdbaar. Als je de korrels langer wil bewaren kun je ze in de koelkast in melk bewaren, invriezen of drogen. Belangrijk is dat bij het maken van kefir zeer hygiënisch te werk wordt gegaan. Zo niet, dan kunnen ongewenste bacteriën zich in het product ontwikkelen en bederft de kefir.

Waterkefir bereiden

Benodigdheden: Kefirkorrels, een WECK-pot, water, suiker, citroen en een plastieke zeef en een plastiek of houten lepel en drinkglazen of een bewaarfles.

In principe zet je waterkefirkorrels op suikerhoudende water en laat ze gedurende 24 tot 72 uur bij kamertemperatuur fermenterenbij. Het uiteindelijke resultaat zal afhangen van de temperatuur, de specifieke suikers die u gebruikt, uw kefirkorrels, het mineraalgehalte van het water, en het ontbreken van vervuilende stoffen in het water en de suikers en vruchten die u gebruikte.

Hier is een typisch recept om 1 liter waterkefir te maken. U gebruikt een WECK-pot van 2 liter met een los deksel of gebruikt een dunne keukenhand als dekking, zodat er er lucht boven je brouwsel kan.

DE INGREDIËNTEN :

  • 1 liter water
  • 60 gram witte of ruwe of bruine suiker (rietsuiker of palmsuiker of ahornsiroop)
  • Gebruik GEEN honing
  • 35 - 60 gram waterkefirkorrels
  • 1/2 citroen, snijd ze in twee stukken, niet uitknijpen. Citroen is goed voor de zuurgraad

METHODE :

Los de suiker op in het water. Als je verwarmt hebt laat dan het geheel afkoelen tot op kamertemperatuur. Als het te warm is zal je de kefirkorrels doden. Doe het suikerwater in de pot, voeg de overige ingrediënten toe en roer. Er moet voldoende ruimte aan de bovenkant van de pot zijn. Bedek de pot met een stukje losse doek, zodat het kan ademen. Zet de pot opzij om te gisten op kamertemperatuur op een koele plek uit de zon. Soms zijn er een paar kefirkorrels die blijven drijven, maar meestal blijven ze op de bodem van de pot. Het is niet nodig de kefir te roeren tijdens het fermenteren, maar zacht roeren kan de fermentatie helpen. Wanneer uw brouwsel klaar is, gooi je de stukjes fruit weg en bewaar de waterkefirkorrels om de volgende partij mee te maken.

De perfecte temperatuur voor waterkefir is 20-22°C. Het zal echter gedijen in temperaturen van 18-28°C. Bij hogere temperaturen zullen sommige korrels nog bloeien, maar anderen zullen afsterven. Bij lagere temperaturen zal uw brouwsel OK zijn, maar zal wel vertragen. Als u enige tijd geen kefir wenst, kan je ze in koelkast bewaren zolang het boven de 4°C blijft. Onder de 4°C en bevriezing zal in de meetse gevallen de kefirkorrels doden.

Wanneer is de kefirdrank klaar ?

Uw brouwsel moet is klaar na 1 tot 3 dagen, afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid en de gezondheid van de korrels die u gebruikt, de ingrediënten en de kwaliteit van het water. Bij nieuwe starter korrels zal het langer duren.

Hoe de verkregen kefirdrank opslaan ?

Nadat je brouwsel klaar is, kunt u deze opslaan in glazen fles (bv. afsluitbare WECK-pot) op kamertemperatuur. Waarschuwing: na een paar dagen, kan zich onder bepaalde omstandigheden een aanzienlijke druk opbouwen en er is een gevaar dat de fles kan exploderen. Bij de eerste paar brouwsels, stel ik voor dat u voorzichtig de dop los doet om te zien hoeveel druk er is. Na een paar verschillende brouwsels, krijg je het gevoel voor hoe lang je de kefirdrank kan laten staan. U kunt de waterkefirdrank opslaan voor jaren, hetzelfde als dit je kunt voor het opslaan van. Zijn smaak en complexiteit veranderingen en het blijft een heerlijk drankje.

MOGELIJKE PROBLEMEN BIJ DE AAANMAK VAN WATERKEFIR :

Onvoldoende zuurtegraad

De kefir cultuur moet een pH van 3,0 tot 5,0 hebben. Het toevoegen van een stukje verse citroen of een beetje van je vorige brouwsel in uw nieuwe brouwsel zal het mengesel zuurder maken. Als de kefir niet zuur genoeg is, bestaat het gevaar dat schimmels en andere ongewenste micro-organismen zich huishouden.

Vel of schuim aan het oppervlak

Een witte of crème-gekleurd vel op het oppervlak is meestal afkomstig van de gisting. Gewoon met een lepel wegnemen voordat u het brouwsel gaat bottelen. Als basis kan je best steeds aan je brouwsel ruiken? Het moet ruiken naar gistachtig, fruitige, azijn en aangenaam, maar niet fout.

Welk water gebruiken voor de aanmaak van waterkefir

De beste water te gebruiken is mineraalrijk water, hard water of bronwater. Het chloor in kraantjeswater kan de micro-organismen in de kefir doden, dus laat je het kraantjeswater in een open pot staan (voor een halve dag), zodoende dat de chloor kan verdampen.


 
 
kefir online
Melkkefir bestellen bestel Melkkefir Melkkefir te koop Melkkefirkorrels bestellen Melkkefirkorrels kopen koop kefirkorrels en bereid zelf kefir
kefirkorrels voor de aanmaak van Melkkefir Melkkefir online te koop kefir online kopen voor 15Euro incl handleiding en verzendkosten kefir is gezond en beschermt tegen kanker online Kefir is een gekweekt, romig product met verbazingwekkende voordelen voor je gezondheid kefir heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel en het mentale evenwicht
© 2013 webmaster@kefir-online.com