Onderwerpen rond
Doornenburg

   Index - Home

Doornenburg

Lingewaard

Pannerdens kanaal

Klompenwaard

Gelderse Poort

Fort Pannerden

Frans-Duitse Oorlog

Hollandse Waterlinie

Kasteel de Doornenburg

 Bewoners de Doornenburg 

 
Nieuws uit Doornenburg

Wij werken nog aan deze site over Doornenburg. Wij hopen u de komende maanden alle informatie hier aan te kunnen bieden. Voor op en aan merkingen stuur uw reactie naar ondestaand mail adres.



































Doornenburg maakt met zijn 2800 inwoners deel uit van de gemeente Lingewaard en ligt aan het Pannerdens kanaal, verscholen aan de rand van de klompenwaard dat deel uitmaakt van de Gelderse poort, op de splitsing van Rijn en Waal.

Het natuurgebied de Klompenwaard is een prachtige puur Hollandsche streek "wat deel uitmaakt van het natuurgebied de Gelderse Poort" waar de natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Vanaf 1999 is de Klompenwaard gestaag van een uitgestrekt landbouwgebied in een schitterend natuurgebied veranderd. Sinds de start van de kleiwinning grazen er Gallowayrunderen en Konikpaarden. Deze dieren zijn hun voor dit gebied nuttige werk al begonnen tussen de graafmachines en vrachtwagens. Nu zijn er zo'n 30 runderen en 20 paarden. Voor de omvang van het gebied is dit weinig en 's zomers is er dan ook een overvloed aan voedsel. Veel planten kunnen daarom tot bloei komen en zaad zetten. De plantengroei is er sterk veranderd: van grasland naar ruigtekruiden, en gaandeweg ook zeldzamer soorten als Kruisdistel, Grote CentauriZeepkruid en zelfs de zeldzame Grote Centauri is weer in dit natuurgebied aangetroffen. In een begrazingsexperiment bekijken we in hoeverre de grazers de wilgen en populieren die zich in het gebied vestigen, kunnen snoeien. Dit is van belang voor de doorstroming van het water. Vogels profiteren er van de beschutte ruigte. Naast Fazant en Patrijs is de zeldzame Kwartelkoning in het gebied gesignaleerd.

In het natuurgebied de Klompenwaard bevindt zich ook het Fort Pannerden, waar elke eerste en vijfde zondag van de maand de deuren van het Fort zijn geopend en er vanaf 13.30 tot 17.30 rondleidingen worden gegeven.

Fort Pannerden : (terug)
Fort Pannerden werd tijdens de Frans-Duitse Oorlog "die duurde van 19 juli 1870 tot 10 mei 1871 onder leiding van de Pruisen" gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de Waal zo door kon trekken richting Vesting Holland "het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie" daarnaast moest het fort zien te voorkomen dat het Pannerdens kanaal afgedamd zou kunnen worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zonder water zou komen te zitten. Al enkele jaren na de bouw bleek het ontwerp van het gebouw achterhaald door de voortschrijdende wapentechniek en werden stalen pantserbatterijen op het fort gebouwd. In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, het fort was bemand maar er werd niet gevochten. Tussen de wereldoorlogen werd Fort Pannerden beheerd door een sergeant, die met zijn gezin bij het fort woonde. In de Tweede Wereldoorlog bleek het fort geen enkele serieuze weerstand te kunnen bieden tegen de Duitse overmacht. Het werd omsingeld door tanks en vliegtuigen en de overgave liet niet lang op zich wachten. Na de Tweede Wereldoorlog was Fort Pannerden een welkome bron van bouwmaterialen voor de wederopbouw, en een handige plek om van puin en munitie af te komen. In de eerste wereldoorlog was het fort bemand maar omdat Nederland neutraal was, hoefde er niet te worden gevochten. In 1940 deed het fort ook dienst maar bleek het van weinig waarde tegen de Duitse overmacht.Daarna verloederde het fort. Sinds 1988 is Staatsbosbeheer eigenaar. De krakers wonen er sinds 2000.

Geniet na uw wandeling door het rijke natuurgebied de klompenwaard van een kleine pauze bij:


Dat sinds l921 bestaat,
en is gelegen bij het prachtige natuurgebied van de Klompenwaard met uitzicht op de Rijn.
Waar sfeer en culinaire genoegens elkaar treffen.


Om vervolgens uw wandeling door Doornenburg voort te zetten om een bezoek aan het monumentale
Kasteel
de Doornenburg




Verzend uw [email]
Click here voor commentaar of vragen over deze site.


© ACG 2007
Vijzelpad 8, 6686BV, Doornenburg
+31 (0)481 423598