Klik op een lijstitem om de bijbehorende uitleg te lezen

Het prikken van brandnetels is gezond

Je zou kunnen zeggen dat brandnetels gezond zijn omdat als je bijvoorbeeld last hebt van reuma, in de netels rollen deugd kan doen. Niet omdat je geneest, wel omdmat je eventjes afgeleid wordt. Wetenschappers noemen zoiets een revulsivum: de ene pijn maskeert de andere. Op die manier kan de brandnetel je pijn ook verlichten als je een schilderijtje wou ophangen en op je duim hebt geklopt.

Dus ze zijn eigelijk niet echt gezond dan? Jawel, want er is meer. Op netels staan kleine haartjes, de brandhaartjes. Bovenop die haartjes zit een bolletje met daarin mierenzuur en histamine. Mierenzuur bezorgt je pijn en irritatie, histamine jeukt en zet de bloedvaten open. Histamine komt vaak voor in verwarmende zalven of massagecrèmes. Het verbetert de doorbloeding en afvalstoffen die in een reumatisch ontstoken gewricht ontstaan, worden makkelijker afgevoerd. Brandnetels zijn dus gezond!

Terug naar boven Roest lost op in cola

Ja, dit klopt. En dit heeft ook zijn reden.
In cola zit fosforzuur. Ons lichaam kan dat goed gebruiken bij de aanmaak van beenderen en van DNA. En ook bij het energietransport in uw cellen komt fosforzuur goed van pas. Maar dat is allemaal naast de kwestie. Het gaat ons om wat fosforzuur doet met verroeste bouten. Roest is ijzeroxide. Daar zitten oxide-ionen in. Dat zijn zuurstofdeeltjes met een negatieve lading. O2- in chemisch jargon. Jammer genoeg lossen die niet op in water, ze hangen te stevig vast aan het roest. Voeg je er echter een zuur bij, dan reageren ze met de positief geladen waterstofionen van het zuur en vormen water: O2- + 2H+ geeft H2O. Een deel van ons roest is omgezet in water. Wat er nog overschiet zijn ijzerionen uit het roest en fosfaationen uit het fosforzuur. En die vormen samen een zout. De meesten zouten lossen op in water en dat is ook met dit zout het geval. Eindresultaat: roest plus fosforzuur geeft zout water.

Het verhaal gaat niet op met elk zuur: als het zuur te zwak is, ontroest het wel een beetje, maar ondertussen gaat in die vochtige omstandigheden de roestvorming óók door. Azijn is ongeveer tien keer te zwak. Als het zuur te sterk is, vreet het ook het metaal aan. Fosforzuur zit juist goed.

Terug naar boven

Bron: Jongens & Wetenschap