The Burlesco 4
 
home even voorstellen repertoire nieuws foto's video's verwijzingen contact

Welkom bij ons saxofoonkwartet

 

Zomer!

Het wordt druk !

 

U bent hier op de website van saxofoonkwartet The Burlesco 4, soms ook wel " The Burlesco 4 +" genoemd, omdat ons kwartet nogal eens wordt begeleid door een slagwerker. Wij zijn vier enthousiaste saxofoonspelers die graag het plezier van musiceren aan u willen overdragen. We komen regelmatig bijeen om te repeteren, wat er dan altijd weer relaxed aan toe gaat. We spelen voornamelijk lichte muziek zoals swing, ragtime en blues maar gaan andere muziekstijlen beslist niet uit de weg zoals pop, rock of zelfs klassiek.
Voor ontwikkelingen en optredens, houd de nieuwspagina in de gaten of volg ons op Facebook.

De saxofoons

Een traditioneel saxofoonkwartet bestaat uit vier
verschillende saxofoons. Van hoog naar laag zijn dit:

* Sopraansax

* Altsax

* Tenorsax

* Baritonsax

Deze instrumenten zijn om en om gebouwd in de Bes- stemming en de Es- stemming wat inhoudt dat je bij het hanteren van dezelfde grepen op een willekeurige saxofoon een andere toonladder te horen krijgt. Dit wordt opgelost door de bladmuziek speciaal voor de betreffende saxofoon aan te passen. Onderling wisselen we nog wel eens van instrument en moeten dan dus goed opletten dat we de bijpassende bladmuziek voor onze neus hebben staan.
right panel

De muziek

De saxofoon is een relatief jong instrument en werd in 1841 op de Brusselse Industrietentoonstelling door de Belg Adolphe Sax aan het publiek gepresenteerd. Er bestaat dan nog geen klassieke muziek waarbij het instrument ingezet kan worden. Ook daarna komt er maar spaarzaam klassieke muziek beschikbaar voor de saxofoon en dan meestal nog voor een ondergeschikte rol in een groot orkest. Een uitzondering vormt hierbij de componist Pierre Vellones, die speciaal voor saxofoonkwartet zijn "Au Jardin des Bêtes Sauvages" componeerde, een muzikale beschrijving van de dieren in de dierentuin. Juist de laatste jaren zijn er nogal wat arrangementen beschikbaar gekomen die veel soorten muziek geschikt hebben gemaakt voor het spelen door bijvoorbeeld een saxofoon kwartet.
 
Laatst bijgewerkt op: 09-06-2024