31 juli 2005
Onderweg komen we op een enorme kale vlakte een hokje tegen van een meter in het vierkant met een antenne erop. Dat is wel zo'n vreemd gezicht! In Modrudalur wonen enkele boeren, er is een mini-kerkje en een mooie camping, heel aardig aangelegd. Er staat één tentje. Dettifoss is een grote, woeste waterval. Vlakbij het donderende water eten we onze lunch. Even verder naar een vulkanisch-actieve omgeving bij de Krafla. Er kringelt rook omhoog, er zijn bronnen met kokende modder en zwavelpoelen. Het stinkt er nogal, maar de kleuren zijn prachtig:rood, felgroen, geel, wit. Myvatn, het muggenmeer, doet zijn naam eer aan. De miljoenen muggen zijn irritant, maar steken niet. Het ondiepe meer is een uitstekende broedplaats. Ernaast is een lavapark, ontstaan na een onderwater-eruptie. Allemaal vreemde vormen van lava-gesteente zijn er te bezien. We eindigen de dag in Laudur.
1 augustus
Husavik is het vertrekpunt voor een walvissafari. We spotten dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Er zijn ook veel grappige papagaaiduikers, net meerkoeten. Verderop is Godafoss, de waterval van de goden. Die heet zo, omdat een vroegere IJslandse raadsheer zijn heidense goden hierin smeet en daarmee het christendom tot officiële godsdienst maakte. Weer prachtig puur natuurgeweld. Dicht bij de rand een plakette op een steen met de tekst van psalm 8 over de grootheid van Gods Schepping. Want een mens voelt zich nietig bij zoveel natuurgeweld. De rit gaat verder naar IJslands tweede stad en ons noordelijkste punt, Akureiri. Toch wonen er maar 15.000 mensen. Het is hier mooi groen en er zijn nogal wat veeboeren. Veel luxe villa's staan hier. Maar ja, je hebt hier ook een universiteit en een ziekenhuis. Onze hotelkamer is 's zomers ingericht voor de toeristen, maar de rest van het jaar voor studenten. Iedere kamer heeft dan ook een komplete keuken en twee buro's. Zo heeft het hotel het hele jaar inkomsten. Het eten is er super.
2 augustus
De schapenkralen die we zo nu en dan tegenkomen, zijn leeg. Maar in de herfst worden de dieren bijeengedreven. Nu lopen ze vrij rond. Grote kuddes zie je niet. Het zijn kleine, taaie beesten en de rammen hebben soms fikse horens. We zien een prachtige kloof bij Vididalur, de Kolugljufur kloof. Wel 50 meter diep perst het water zich hier doorheen over een lengte van 1 kilometer. Volgens een sage is hier een trol (kola) met een schat begraven. 's Nachts is het niet verstandig om hier te komen:dan worden de trollen wakker en die willen absoluut niet gestoord worden. Dat trollengeloof speelt soms een behoorlijke rol. Er is zelfs een stuk weg voor omgelegd met als motivatie:'Je kunt nooit weten'. Stykkishölmur is vandaag de eindbestemming, een heel mooi vissersplaatsje met een pittoreske vuurtoren op een berg. Het hotel ligt naast een visfabriek, is oud en de kamer is klein. Het eten is matig. Maar we kunnen in zomertenue 's avonds om half elf genieten van de zonsondergang.
3 augustus
Jules Verne begint zijn ´reis naar het binnenste van de aarde´ op de vulkaan Snaefellsjökull. We zien de top soms, maar meestal hangt hij in de wolken. Al 2000 jaar is de vulkaan niet meer aktief. We lopen voor de verandering een stuk kustpad. Overal zie je grote groepen zeemeeuwen en de lava- en rotsformaties zijn steeds weer onverwacht spannend. In Reykholt gaan we naar de hete bronnen. Hier spuit de stoom zo de grond uit. Het wordt opgevangen en in buizen vervoerd over een afstand van 68 km. naar Borgarnes en Akranes. Als het daar aankomt, is het nog 95° Het is hier ook de enige plek op heel IJsland waar tuinbouw beoefend kan worden. Gewoon buiten, maar ook in kassen. Een zakje met tomaten kun je meenemen, geld s.v.p. in een bakje leggen. Overigens worden op IJsland wel bomen geplant, maar de bomen die we zien zijn klein en grote bossen zijn er niet. In Reykholt bekijken we nog een mooi kerkje. Dit was de geboorteplaats van Snorri Sturluson, een belangrijk staatsman en Europees letterkundige uit de 13e eeuw. Tenslotte rijden we naar Reykjavik. We lopen nog wat rond in het centrum. In de Lutherse kerk oefenen een pianiste en een alt voor een concert morgenavond. We krijgen een uitnodiging, maar helaas...die moeten we afslaan. Morgen gaan we weer weg!
4 augustus
De laatste dag op dit fantastische eiland. Al om 4 uur gaat de wekker. Alles loopt op rolletjes en tegen twaalven zijn we al weer in Amsterdam. De herinneringen blijven. Het banksaldo zal wel wat gekelderd zijn....op de laatste avond kostte een bord soep 15 euro en een glas wijn 7½...
Husavik en AueyriSnaefellsjokullVididalur en Stikkisholmen