HomeProgrammeringLocatieTickets en infoMultimedia
AgendaArtiesten

Artiesten

Kubus & Bangbang

Kubus & Bangbang

Zwolse producer Kubus verdiende zijn sporen met onderscheidende producties voor onder meer Opgezwolle, DuvelDuvel, Jawat en Typhoon. Solodebuut Buitenwesten en duoplaat Microphone Colossus, met Sticks van Opgezwolle, zetten zijn door electro, techno en drum ’n bass besmette stijl definitief op de kaart. De tijd is rijp voor een derde volledig door Kubus geproduceerde plaat. Met Learning Curve wordt de belofte meer dan ingelost. Zowel sound als inhoud verkennen dankzij een vruchtbare samenwerking met BangBang nieuwe paden. Ditmaal echter niet alleen voor Nederlandse Hiphop.

Voor Learning Curve wijkt Kubus van het welbekende Nederlandstalige pad, achter de mic staat ditmaal namelijk een import-mc in plaats van een landgenoot. De Britse BangBang komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost London, is half-Jamaicaans en half-Iers, woont momenteel in Amsterdam en vertrouwt volledig op de oerhollandse Kubus voor de muzikale invulling van Learning Curve. Zijn openhartige rapstijl houdt het midden tussen typisch Engelse Grime en 'spoken word', zelf prefereert hij de term city speak. De aparte ritmes waarmee hij zijn teksten afvuurt zijn gebaseerd op de onregelmatige hartslag die hem opviel toen hij na een steekpartij aan de hartmonitor hing. Een woelig levenspad tekende BangBang's ziel met de sporen van intens verdriet, emotionele isolatie en het rauwe straatleven. Talloze vormen van buitensporig geweld, de kost verdienen als straatvechter, harddrugsverslaving, 23 uur per dag in een celletje wachten op zijn vonnis na een aanklacht wegens een vermeende poging tot moord: het is lastig een vorm van ellende te bedenken die BangBang niet heeft meegemaakt.

"Dit is mijn beste werk ooit," stelt de eigenzinnige Kubus zonder een greintje twijfel. "Vraag me niets over mijn verleden of toekomst, mijn focus ligt momenteel bij dit album en de gestoord getalenteerde BangBang. Sinds ik hem heb ontdekt, en hij mij, sta ik voor de volle 100% achter deze samenwerking. Ik stop pas met het doordrammen van mijn visie als iedereen toegeeft dat mijn instinct het bij het rechte eind had. Zie dit project ook als dank aan de Nederlandse fans die vanaf het eerste uur in mij geloofden, laten we deze sound wereldwijd op de map zetten.. crack in audiovorm!"

Opgezwolle

Opgezwolle

Als er binnen het hiphopcircuit drie mannen rondlopen die eigenlijk geen introductie meer behoeven, dan zijn het wel beatcreator Dippy Delic en mc’s Rico en Sticks van Opgezwolle. Hoewel dit drietal geen top 40 hit scoorde, bestaat er wél een Opgezwolle fansite. Waar Opgezwolle op de menukaart staat, vliegen concertkaartjes de deur uit. In 2003 tipte Nieuwe Revu haar lezers over deze mannen uit de Hanzestad; Opgezwolle werd de nationale belofte van 2003 genoemd. Nu, ruim twee jaar later, heeft Opgezwolle die belofte ruimschoots waargemaakt.

Begin 2001 hebben Rico, Delic en Sticks een aanzienlijk repertoire opgebouwd. De drie besluiten deel te nemen aan de muzikantenwedstrijd De Oogst van Overijssel. Het winnen van de finale in Enschede (mei 2001), levert hen automatisch een plek op in de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland. In poppodium de Utrechtse Vloer blijken Raymzter en Opgezwolle tijdens de regiofinale van de Grote Prijs de sterkste acts en zij verzekeren zich van een finale-optreden in Paradiso.
Ook in de Grote Prijs-finale maakt Opgezwolle een verpletterende indruk. In een sterk bezet veld blijkt Raymzter bij de jury net een streepje voor te hebben. Dj Delic gaat echter met de prijs voor ‘muzikant van de avond’ aan de haal, met name zijn producties worden de hemel in geprezen. In 2002 doet Opgezwolle vooral veel podiumervaring op, in verschillende steden. Een groeiend aantal fans in het hele land kan op deze manier kennis maken met het Zwolse trio, onder anderen door de Homegrown-tour.

Uiteindelijk blijven de Opgezwolle-successen bij TopNotch niet onopgemerkt en het label toont interesse in de Opgezwollenaren. Medio 2002 tekent het trio een platencontract voor drie albums.

Nina

Nina

“Er zijn nog te weinig dames die hun ding doen. Die conclusie vormt voor mij een drijfveer.” Nina (25 jaar) is de eerste female mc met een platencontract bij hiphoplabel TopNotch. Als het aan haar ligt, wordt ze in de toekomst niet aangeduid als een sterke vrouwelijke rapper, maar simpelweg als een dope mc.

Nina is een geboren en getogen Amsterdamse, met wortels in het zonnige Suriname. In Amsterdam Zuidoost staat haar huis en dankzij haar vader komt ze daar voor het eerst in aanraking met hiphop. Hij is het die haar platen laat horen van SugarHill Gang (Rapper's Delight) en Salt-N-Pepa. Later haalt Nina's oudere zus de eerste albums van Snoop Dogg in huis. Zo raakt Nina meer en meer in de ban van de hiphopcultuur. Ze wordt een trouwe kijker van Yo! MTV Raps en koopt muziekbladen als Right On en Word Up. Ze raakt definitief in de ban van hiphop en is zich in het genre gaan verdiepen om zo haar eigen smaak te ontwikkelen.

In de periode die volgt dompelt Nina zich onder in de Amsterdamse hiphop scene. Ze bezoekt regelmatig talentenjachten en constateert niet zelden dat sommige acts voor verbetering vatbaar zijn. “Er deden vooral mannen mee aan die talentshows. Als ik in de zaal stond te luisteren, bedacht ik me wat beter of anders zou kunnen. Rond mijn 21e realiseerde ik me, dat ik het misschien maar gewoon zelf moest gaan doen.” En dus legt ze contact met producer QF, met wie ze in de fase die volgt veel samenwerkt. “Ik begon in het Engels, maar ben onder invloed van QF al vrij snel overgestapt op het Nederlands.” Na die overstap gaat het snel met Nina. Heel snel.

Begin 2005 staat ze met een eigen nummer (Patta's) op de Patta mixtape, tussen artiesten als Opgezwolle, Raymzter, Brainpower en Typhoon. Een maand later (februari 2005) reist ze met Ali B naar Malawi, in het kader van diens televisieprogramma op MTV: Rap Around the World. In juni van datzelfde jaar brengt ze samen met haar Amsterdamse collega Kimo De Nationale Overname Mixtape uit. En nu, een jaar later, heeft ze een TopNotch platendeal op zak. “Sommige mensen zullen wel denken dat ik getekend ben omdat ik een meisje ben. Dat is een van de nadelen waar je als vrouw in een mannenwereld mee te maken Ik hoop gewoon dat mensen me straks een dope mc zullen vinden, en niet een dope female mc.”

Negativ

Negativ

Maurits 'Negativ' Delchot groeide op in Amsterdam-Oost. Hij wist al op heel jonge leeftijd dat hij wilde rappen. Voordat hij serieus begon te rappen zat hij met een stel straatvrienden in de rapgroep Rhymes Connekt. Het was toen meer voor de grap bedoeld. Toen het niet meer klikte tussen de jongens van de groep is Negativ eruit gestapt.

Vervolgens zette hij zijn carrière alleen voort, maar had geen studio om zijn nummers op te nemen. Via een goede vriend kwam Negativ terecht bij platenlabel MasterMind Entertainment. Hij begon samen te werken met Nally, een jongen die hij kende van Rhymes Connekt. Uit deze samenwerking ontstond de hiphop groep H.S.S. (Hinderlijke Straat Schoften). Nally en Negativ hebben samen zo'n vier tracks opgenomen. Negativ was meer van het battlen en freestylen dus vervolgde hij zijn loopbaan weer solo waar hij maar kon.Zo kwam Negativ terecht bij The Comedy Lounge waar hij elke week meedeed aan battles en ze altijd won.

Toentertijd ging hij ook vaak naar Live on the Low en kwam in contact met Lange Frans. Hij heeft met Lange Frans het album 'De Gastenlijst' opgenomen, dat het erg goed deed. Lange Frans en Negativ vormen met nog andere artiesten de hiphop formatie D-Men. Deze hiphop groep heeft drie succesvolle mixtapes uitgebracht: Straatremixes deel 1,2 & 3. Maar de samenwerking met D-men is van korte duur. Negativ voelt zich achtergesteld en krijgt ruzie met Lange Frans en Baas B. Hij besluit alle contacten met D-men te verbreken en op eigen houtje verder te gaan.

Later scoort Negativ goed met zijn eerste single 'Niks is wat het zijn moet' van zijn debuutalbum Negativiteitperk. Aan dit nummer werkt zanger Ebon-E mee, bekend van het nummer 'Pride and Joy' met Beenie Man.'Niks is wat het zijn moet' gaat over de minder leuke kanten in het leven van Negativ in Amsterdam-Oost.

Tegenwoordig is Negative ook radio DJ. Vanaf 22 juli 2005 is hij elke vrijdagavond tussen 6 en 8 te horen op Juize.FM.

Timbaland

Timbaland

Timbaland is geboren en opgegroeid in Norfolk, Virginia waar hij in de undergroundscène bekend werd als DJ Timmy Tim. Op een Casio-keyboard maakte Timbaland zijn beats. Dit bleek niet onopgemerkt door Missy Elliott, die onder de indruk was van het ritmegevoel van Timbaland. Samen met Missy Elliott’s groep "Sista" ging Timbaland muziek maken onder de naam "Da Bassment". Deze crew zong onder andere met Ginuwine en Playa. In deze periode kwam Timbaland ook in aanraking met Magoo en Pharrell Williams.

De eerste mainstream-hit van Timbaland kwam in 1996: een remix van het nummer Steelo (van R&B groep 702). Het eerste album wat Timbaland volledig produceerde was Ginuwine…the Bachelor, van Ginuwine. Dit album werd een groot succes, mede door het nummer Pony waarin goed te horen is wat Timbaland’s stijl is. De beats in dit nummer zouden zijn handelsmerk worden. Opvallend is de zware bass, die op dat moment uniek was voor hiphop.

Na Ginuwine…the Bachelor ging Timbaland samen met Missy Elliott werken aan het nieuwe album van Aaliyah: One In A Million. Dit album werd een commerciële hit en betekende de doorbraak van zowel Aaliyah als Missy Elliott en Timbaland. Hierna ging het snel met Timbaland: hij produceert 2 albums voor Missy Elliott (Supa Dupa Fly en Da Real World), het tweede album voor Ginuwine en ook nog 2 eigen albums met rapper Magoo. De meeste teksten van Timbaland werden geschreven door Missy Elliott, Magoo of Timbland’s broertje Garland (bijnaam Sebastian). Bekende hit-singles geproduceerd door Timbaland waren onder andere Big Pimpin’ van Jay-Z, Get Ur Freak On van Missy Elliott en Rollout (My Business) van Ludacris.

Het derde album van Timbaland & Magoo, Indecent Proposal, bevatte artiesten zoals Aaliyah, Beck en Petey Pablo. Het eerste plan was om het album in november 2001 uit te brengen, maar dat werd uiteindelijk een heel jaar later. Timbaland was ook nog geschokt door de dood van Aaliyah (na een vliegtuigongeluk) wat resulteerde in een weinig vruchtbaar jaar voor Timbaland.

In 2002 pakt Timbaland het werk weer op met singles voor Lil’ Kim, Justin Timberlake (Cry Me A River, met een rol voor Timbaland in de videoclip) en het 4e en 5e album van Missy Elliott. In 2003 brengt Timbaland het nieuwe album van Bubba Sparxxx uit: Deliverance. Ook eigen werk komt uit: het album Under Construction, Part II wordt uitgebracht. Dit album bevat de hitsingle Cop That Shit. (In gecensureerde versies heet het nummer Cop That Disk.) In 2006 produceert Timbaland het derde album van Nelly Furtado. Het album Loose heeft een grote hiphop invloed in vergelijking met haar eerdere albums. Ook werkte Timbaland mee aan FutureSex/LoveSounds van Justin Timberlake (geproduceerd door Rick Rubin).

Momenteel is Timbaland bezig met een nieuw album voor Jay-Z en werkt hij aan een aantal nummers voor nieuwe albums van Duran Duran en Madonna. Timbalands tweede album "Timbaland Presents Shock Value" werd in maart 2007 uitgebracht.

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Eind jaren '90 verandert Pharrell Williams de muziekwereld, wanneer hij ontdekt wordt door Teddy Riley van Blackstreet. Zijn carriere begint met het schrijven van teksten voor de band Wreckx-n-Effect's. Een oud schoolgenoot van Pharrell, Chad Hugo besloot met hem mee te schrijven. Samen vormen zij The Neptunes. Midden jaren '90 stelt dit tweetal nog niet zoveel voor en deden zij enkele klusjes voor SWV, Total en Mase.

Naarmate Pharrells stem meer te horen was kwam hij steeds meer op de voorgrond. Zo ontstond het idee om naast Jay-Z op 'Excuse Me Miss' mee te doen. Daarna is ook Snoop Dogg's 'Beautiful' door Pharrells invloed tot een grote hit uitgegroeid. Natuurlijk wilde hij zich ook als solo-artiest bewijzen en bracht de single 'Frontin' op de markt, geproduceerd door Chad en een gastrol voor Jay-Z.

Pharrell en Chad brengen 'The Neptunes Present... Clones' uit, een compilatie met nieuwe tracks die door het duo geproduceerd zijn. Dat de Neptunes de muziekwereld op zijn kop zetten, blijkt uit het feit dat hun muzikale invloed in vele Chart toppers te horen was. Als je een hit wilde scoren, moest je bij de Neptunes aankloppen.Vraag het maar aan Britney Spears (I'm a Slave 4 U) of aan Clipse (Grindin).

In 2004 gooien de twee heren het over een hele andere boeg. Met hun funk/rock-achtige band N.E.R.D. scoren zij met 'Maybe' en 'She Wants To Move' hits. Helaas heeft dit succes niet lang geduurd, in 2005 lijkt het voorbij te zijn met N.E.R.D. en Pharrell gaat solo. Pharrel Williams staat dan vooral bekend als mega-platina producer, songwriter en multi-instrumentaal muzikant. Ook is 2005 het jaar waarin Pharrell de laatste hand legt aan zijn solo album 'In My Mind'dat gastoptredens bevat van Gwen Stefani, Jay-Z, Daddy Yankee en Slim Thug. Het album zal uit 2 delen bestaat, een hip-hop kant en een R&B kant. Het meest recente album van Pharrell 'In My Mind' is in 2006 uitgebracht.

Kanye West

Kanye West

Kanye Omari West is een Amerikaans producer en rapper. Hij begon zijn carrière als co-producer van een aantal nummers op het album Harlem World van Mase. Naam maakte hij echter met het produceren van het album The Blueprint van Jay Z in 2001. Hij viel op bij Roc-A-Fella Records, toen al nam Kanye een aantal solo tracks op, waardoor hij uiteindelijk een contract zou krijgen. Maar sinds een bijna fataal auto-ongeluk na een opname-sessie in oktober 2002 is West ook echt gaan rappen en solo produceren. West had door het ongeluk zijn kaak op drie plaatsen gebroken en dat is nog goed te horen op de debuut album The College Dropout. Zijn dubuut single Through The Wire gaat over het ongeluk.

Na zijn gewaardeerde debuutalbum maakte hij een ware carrièrebloei door, zowel solo als rapper, met name in zijn thuisland, als producer, waarbij de hits elkaar snel opvolgen, zoals; Izzo (Jay-Z), You Don't Know My Name (Alicia Keys) en Stand Up (Ludacris).

Kanye West staat bekend om zijn politieke visies over maatschappelijke onderwerpen, voornamelijk racisme. In de hitsingle "All Falls Down" is zelfs een gedeelte van de tekst waarin Kanye zegt dat een blanke man uiteindelijk toch betaald krijgt, gecensureerd in Nederland. In "Heard 'Em say" (Late Registration, 2005) verwijt hij de regering van de VS voor het ter wereld brengen van het HIV-virus.

Op 2 september, 2005, was Kanye West aanwezig als gastspreker bij een benefiet-televisieshow voor de slachtoffers van de orkaan Katrina, welke live werd uitgezonden door NBC. Kanye West hield zich niet aan zijn script. Geheel onverwacht zei hij: "George Bush doesn't care about black people" als reactie op het langzame optreden van de overheid om de burgers in New Orleans te helpen. De zender, die toentertijd niet op de hoogte was van Kanye's plannen, bood later zijn excuses aan.

Contact | Links | Credits

Valid XHTML 1.0 Transitional