Start Omhoog Vrijwilligers Zoeken

SIT Antwerpen

Start
Omhoog

 

Het ontstaan van het Rode Kruis

1859, Solferino – Italië. Tijdens een bloedige veldslag tussen het Franse en Oostenrijkse leger roept Henri Dunant, een Zwitserse zakenman, de hulp van vrouwen uit de naburige dorpen in om de gewonden te verzorgen. Hij zorgt ervoor dat er hulpposten worden opgericht en dat de gewonden van beide partijen verzorging krijgen.

Later schrijft Henri Dunant zijn ideeën over de mogelijkheden om de gewonden in een oorlog te helpen neer in een boek: ‘Un souvenir de Solférino’. Zijn drievoudige voorstel komt samengevat hierop neer:
• In elk land moeten vrijwillige hulpverenigingen worden opgericht die zijn uitgerust en opgeleid om gewonden op het slagveld te verzorgen en om de ontoereikende medische diensten van het leger bij te staan of hun plaats in te nemen.
• De gewonden op het slagveld en het medische personeel en hun uitrusting moeten als neutraal worden beschouwd en moeten door een kenteken worden beschermd.
• Een internationaal verdrag moet deze voorstellen kracht van wet geven en de bescherming waarborgen van de gewonden en van het medische personeel dat hen verzorgt.

Tijdens een conferentie die eindigde op 29 oktober 1863 keurden vertegenwoordigers van 16 Europese staten de voorstellen van Henri Dunant goed en leggen het rood kruis op een wit veld – het omgekeerde van de Zwitserse vlag – als kenteken vast. Deze dag wordt beschouwd als de geboortedag van de Internationale Rodekruis- en Rodehalvemaanbeweging.

De officiële start

Op 22 augustus 1864 ondertekenen vertegenwoordigers van 12 landen, waaronder België, plechtig het eerste ‘Verdrag van Genève tot verbetering van het lot der gewonden bij de legers te velde in oorlogstijd’. Hierdoor wordt het Rode Kruis officieel erkend.
In de eerste decennia gaat alle aandacht van het Rode Kruis naar de hulpverlening aan slachtoffers van de talrijke oorlogen en conflicten.

Uitbreiding naar hulpverlening in vredestijd

In 1910 heeft het Rode Kruis zich al over meer dan 40 landen verspreid. Oorspronkelijk ontstaan om hulp te verlenen aan oorlogslachtoffers, ontstond na de Eerste Wereldoorlog de idee om het rodekruiswerk ook in vredestijd verder te zetten. In 1919 wordt een overkoepelende organisatie opgericht om de ontwikkeling en de uitbouw van nationale rodekruis- en rodehalvemaanverenigingen te stimuleren. Deze ‘Federatie van Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen’ probeert via haar werking menselijk lijden te verzachten en te voorkomen.
Vandaag telt het Rode Kruis wereldwijd meer dan 20 miljoen vrijwilligers. Meer dan 180 landen hebben een nationale rodekruis- of rodehalvemaan-vereniging, met een werking die is afgestemd op de plaatselijke noden. Het Rode Kruis is hierdoor de grootste hulpverlenende organisatie in de wereld.

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan sven_delaet@hotmail.com.
Copyright © 2005 Snel InterventieTeam Antwerpen
Laatst bijgewerkt: 20 januari 2005