Opslag

Een digitale camera legt zijn gegevens vast op een geheugenkaartje. Je hebt verschillende soorten. Ik behandel de voornaamste soorten. Namelijk:

  1. Secure Digital cart
  2. CompactFlash
  3. Microdrive
  4. Multi Media Card
  5. xD-Picture Card
  6. Memory Stick
  7. SmartMedia
Secure Digital cart
Een Secure Digital cart(SD-kaart) heeft een flashgeheugen en wordt meestal gebruikt in digitale camera’s, draagbare pc’s en PDA’s. De SD-kaart is een soort opvolger van de Multi Media Card. De SD-kaart is dikker en heeft een hogere schijf- en leessnelheid. Secure betekent dat het kaartje een kopieerbeveiliging heeft. Gegevens kunnen zo worden opgeslagen dat het niet kan worden gekopieerd door computers of andere apparaten.


CompactFlash
Een CompactFlash(CF) geheugenkaart wordt vooral gebruikt in digitale camera’s, pc’s en PDA’s. Het heeft een verwijderbaar gegevensopslag met een flashgeheugen. CF heet 3 verschillende types. Type I is 3,3 mm dik, type II 5 mm dik. Type III wordt zelden gebruikt.


Microdrive
MicroDrive is een speciaal soort geheugenkaartje. Het heeft in plaats van een flashgeheugen een kleine harde schijf. Het kaartje is 5 mm dik. De afmetingen komen overeen met een CompactFlash type-II geheugenkaart en past dus alleen in een camera speciaal voor dat soort gemaakt. Nadelen van MicroDrive zijn dat het veel stroom verbruikt en niet erg bestand is tegen schokken.


Multi Media Card
Een Multi Media Card(MMC-kaart) is een flasgeheugen. Het wordt vooral gebruikt voor digitale camera’s, MP3-spelers en in PDA’s. Het is een klein kaartje met 7 pins. Hij komt uit 1997 en is door Siemens en SanDisk samen ontwikkeld. De capaciteit van het kaartje is tussen 3 MB en 4 GB.


xD-Picture Card
xD-Picture Card is een flashgeheugen. xD staat voor extreme digital. Dit kaartje werd in 2002 ontwikkeld door Olympus en Fujifilm. xD geheugenkaartjes worden in digitale camera’s van Olympus, Fujifilm en Kodak gebruikt. Ze hebben een opslag capaciteit van 12 MB tot 2 GB. Een voordeel van de xD-kaarten is dat ze snel zijn vergeleken met SmartMedia, MMC en MS. Een nadeel echter is dat ze een vrij laag maximum capaciteit hebben. Ze zijn duur en langzamer dan de grootste concurrent, SD-kaarten. Ook zijn er weinig merken die dit soort geheugenkaartjes gebruiken.


Memory Stick
Een Memory Stick(MS) heeft een verwijderbaar flashgeheugen, gemaakt door Sony. Het is een alternatief voor MMC. MS kan onder andere gebruikt worden voor beeld, geluid en video. Als een bedrijf de Memory Stick wilt gebruiken voor zijn apparaat, moet hij een licentie aanvragen, en zich aan de regels van Sony houden. Hierom komt de Memory Stick minder voor en is ook redelijk duur.


SmartMedia
SmartMedia heeft ook een flashgeheugen. Het werd ontwikkeld door Toshiba, vanwege vraag naar goedkoop en betrouwbaar opslagmedium. Dit type is nooit echt populair geweest, ook al zijn ze niet zo duur en hebben ze een goede kwaliteit. De maximum opslag van dit kaartje is 128 MB, om deze reden worden de kaartjes nu ook niet meer gemaakt.