Gaatjes ontstaan vooral op de plaatsen, waar tandplak zich gemakkelijk ophoopt en waar u het met de tandenborstel moeilijk weg kan halen. Als er diepe groeven in de kiezen zitten, kan ook hier de tandplak zich ophopen en kunnen gaatjes ontstaan. Dit is ook de reden dat er soms bij kinderen voor gekozen wordt kiezen te sealen. Fluoride alleen is dan niet meer voldoende om gaatjes te voorkomen. Van fluoride is namelijk ook bekend, dat het minder goed werkt in diepe groeven, maar juist beter op gladde vlakken.
Sealen houdt in dat de diepe groeven, waar de tandenborstel niet goed bij kan, met een speciale onzichtbare lak worden gevuld zodat er minder snel gaatjes zullen ontstaan.
Sealen is geen noodzaak. Alleen als kinderen ondanks goed poetsen toch gaatjes hebben en er diepe groeven zichtbaar zijn, kan er na het doorkomen van de volwassen kiezen voor worden gekozen de groeven te sealen. In sommige gevallen worden ook kiezen van volwassenen nog geseald. Dit gaat als volgt: Eerst wordt de kies goed gereinigd. Vervolgens wordt de kies goed drooggemaakt (dit is om een goede hechting van de lak aan de kies te verkrijgen). Vervolgens wordt met een zure stof het oppervlak van de kies geëtst om tevens een betere hechting te krijgen. Nadat de zure stof verwijderd is wordt de lak aangebracht. Deze lak is heel dun waardoor deze goed alle diepe groeven opvult. Het hangt van het type lak af of deze uit zichzelf moet drogen, of dat deze met een blauwe lamp uitgehard moet worden. De behandeling is pijnloos.
Sealen kent geen bijwerkingen. Soms kan het kind na het sealen kortdurend even klagen over een vieze smaak in de mond.