Behandeling van tandvleesproblemen

Wat is gingivitis en parodontitis

Gezond tandvlees is licht-roze van kleur, ligt strak tegen de tanden/kiezen aan en bloedt niet of nauwelijks bij het tandenpoetsen/-flossen/-stoken of eten.

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn en gemakkelijk bloeden bij aanraking, b.v. tijdens het tandenpoetsen. Als de ontsteking zich beperkt tot de rand van het tandvlees, heet dit gingivitis

Parodontitis

De ontsteking kan zich echter nog verder uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat dan los en de ontsteking kan uiteindelijk het kaakbot aantasten, waardoor de hoogte van het kaakbot vermindert vermindert en tanden/kiezen los kunnen gaan staan. Vérgaande afbraak van kaakbot met ontsteking wordt parodontitis genoemd.

parodontitis parodontits met botafbraak

Oorzaken

De oorzaak van parodontitis zit in de tandplak, waarin vele soorten bacteriën huizen, die van persoon tot persoon een verschillende mate van ontstekingspotentie hebben. Vandaar dat de ene persoon meer last kan hebben van ontstekingen dan de andere persoon. Deze tandplak zit op de tanden, maar bevindt zich ook in de pocket. Door goed te poetsen kunt u zelf veel van de tandplak verwijderen, maar soms groeit de tandplak voort in de pocket in de richting van het kaakbot, langs de wortel(s). Het tandvlees laat dan los van de tand of kies, waardoor nog meer ruimte ontstaat voor nieuwe plak om aan te groeien en zich verder een weg naar het kaakbot te banen. Als tandplak niet verwijderd wordt, verandert dit uiteindelijk in tandsteen.

Behandeling

De behandeling van parodontitis is erop gericht al uw tanden en kiezen zo lang mogelijk te behouden en begint met een goede mondhygiëne, zoals u deze zelf kunt toepassen. Door dagelijks minstens tweemaal gedurende minstens twee minuten per keer uw tanden te poetsen met een tandenborstel, kunt u zelf de tandplak verwijderen die zich boven het tandvlees bevindt. Met de tandenborstel kunt u echter niet goed zelf tussen tanden en kiezen in reinigen. Hiervoor bestaan tandenstokers, tandfloss en ragers, waarmee u de ruimte tussen de tanden en kiezen kunt reinigen.

De tandplak en tandsteen die zich diep in de pockets bevindt, kunt u echter zelf niet verwijderen. Dit wordt door de tandarts of mondhygiëniste gedaan met speciale instrumenten, al of niet onder plaatselijke verdoving. Na deze reiniging van het gebit verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het tandvlees zich weer aan de tand of kies. Het is mogelijk dat door de uitgebreide reiniging uw tandvlees tijdelijk wat gevoeliger is en zelfs iets terugtrekt, waardoor u last zou kunnen krijgen van gevoelige tandhalzen. Door nu elke dag te poetsen, voorkomt u het ontstaan van een nieuwe ontsteking.

Na uitgebreide poetsinstructies wordt uw gebit vervolgens nauwlettend in de gaten gehouden en regelmatig gecontroleerd op het bestaan van rest-ontstekingen. Het kan namelijk voorkomen dat het niet gelukt is alle tandsteen uit de verdiepte pockets te verwijderen. In een enkel geval zal er dan besloten worden tot het verrichten van een zogenaamde "flap-operatie". .

Na de behandeling

Na de flap-operatie trekt het tandvlees zich meestal wat terug, waardoor uw tandhalzen iets bloot komen te liggen. Dit kan gevoeligheid veroorzaken bij het poetsen, bij het eten of drinken van koude en warme spijzen. Meestal trekt dit na een tijdje weg. Eventueel kan de tandarts een soort beschermende lak op de tandhalzen aanbrengen. Ook zijn de blootliggende tandhalzen gevoeliger voor cariës. Pas uw eetgewoonten aan en matig het gebruik van suiker. Let u goed op, dat uw mondhygiëne op peil blijft en houdt u zich goed aan de poetsinstructies! Alleen als u elke dag uw gebit goed schoon houdt en alle tandplak verwijdert, voorkomt u dat nieuwe ontstekingen ontstaan en uw gebit dus langer behouden blijft. Vaak is langere begeleiding en contrôle door de tandarts of de mondhygiëniste nodig