Muziekschool voor saxofoon en koperblazers
Over saxofoons
De saxofoon is een uniek muziekinstrument in de zin dat het ruim 150 jaar geleden door één enkele geniale man, de Belg Adolphe Sax, werd uitgevonden. Hij bleek, evenals zijn vader (die hofinstrumentmaker voor Nederland was), al jong een uitmuntend en innovatief muziekinstrumentmaker, die grote ervaring had opgedaan met het bouwen van koperinstrumenten en klarinetten en hij had eerder ook al de basklarinet ontworpen.
Het bijzondere aan de saxofoon is de conische boring die het de heel specifieke klank- en speel-eigenschappen verleen.
De saxofoon was oorspronkelijk bedoeld als een waardig (en vooral luidklinkend) lid van de militaire orkesten en zo werden in het begin dan ook vooral de grootste familieleden gepropageerd.
De oorspronkelijke patentaanvraag omvatte maar liefst veertien verschillende instrumenten, met uiteenlopende stemmingen.
Geleidelijk ontstond daaruit echter de saxofoonfamilie zoals we die nog steeds kennen: sopraan, alt, tenor, bariton en de weinig voorkomende bas. Aan beide uiteinden vinden we dan ook nog de steeds zeldzamer sopranino en de enorme contra-bas. De stemming is tegenwoordig afwisselend Bes en Es.
Behalve in de openlucht wilde Adolphe Sax zijn instrument toch ook graag in de concertzaal laten horen en hij had belangrijke componisten uit zijn tijd, zoals Donizetti en Berlioz, als medestanders.
Helaas bleken de muzikanten in zijn tijd een behoudend volkje en niet alleen dat zij pertinent weigerden op zo'n rare toeter te spelen, ze wensten er zelfs niet naar te luisteren.
Ook bij een grote demonstratie midden in Parijs en voor een publiek van 25.000 mensen kwamen zeven van de ingehuurde muzikanten niet opdagen en bespeelde Adolphe ze om de beurt maar zelf. Het publiek reageerde razend enthousiast en korte tijd later werden zijn instrumenten voor alle Franse militaire bands verplicht.