De geboorte van een kalf:
 

De draagtijd van een koe bedraagt negen maanden. Wanneer de draagtijd afgelopen is, springt de waterblaas. Als het kalfje goed ligt komen eerst de pootjes en dan de kop. Soms komt het kalfje vanzelf, maar het kan ook gebeuren dat men een handje moet helpen. In het ergste geval kan een keizersnede plaats vinden.
Als het kalfje eenmaal geboren is krijgt zij of hij de eerste melk van de moeder (ook wel biest genoemd). In deze melk zitten de vitaminen en al de andere benodigde stoffen in. Het kalfje krijgt ongeveer tussen de drie en vier dagen melk van de moeder, daarna wordt overgeschakeld naar kunstmelk. Deze melk krijgt zij of hij tot ongeveer twee maanden na de geboorte, daarna wordt langzaam overgegaan naar ander voer zoals maïs of kuilvoer.
Een pasgeboren kalf weegt ongeveer 40 kilo. Het groeit snel en na een jaar weegt het ongeveer 350 kilo. Het heet dan pink. Als een pink ongeveer anderhalf jaar is wordt het kunstmatig bevrucht (of gedekt door een stier, maar dat gebeurd tegenwoordig nog maar heel weinig). Zo gauw een pink een kalf heeft gekregen noemen we het een vaars. Ze is dan twee jaar en weegt ongeveer 500 kilo. Pas nadat ze voor de tweede maal een kalf heeft gekregen noem je haar een koe. Na ongeveer nog vier jaar is ze volgroeid en weegt ongeveer 600 kilo. Dat is heel wat, ongeveer net zo zwaar als vijftien kinderen van elf jaar bij elkaar. Bij een stier vergeleken is het echter nog maar een lichtgewicht(e), want die kan wel 1000 kilo wegen!

 

Zie foto's hiernaast!!

 

Hier zie je de pootjes van het kalfje al

 

Na de pootjes komt de kop van het kalfje

 

Het kalfje is bijna geboren.

 

Hoera het kalfje is geboren!!

 

 

 

 

Geboorte van een kalfje +nazorg

Tijdens de dracht ligt de vrucht goed beschermd in de baarmoeder.
De voedingsstoffen krijgt het kalfje van de moeder via de placenta.

Tijdens de laatste maanden van de dracht ligt het kalf met de rug naar beneden.
Vlak voor de geboorte draait de vrucht naar een buikligging daarna strekken de voorpootjes zodat ze recht vooruit steken. Dit gaat niet altijd goed. Bij een éénzijdige schouderligging ligt het voorbeen naast het lichaam. Hierdoor is het kalf te breed en kan niet geboren worden. Hulp van een dierenarts is dan gewenst.

Zie foto's hiernaast!!


De Nazorg

Voor een goede binding tussen moeder en jong is het noodzakelijk dat ze na de geboorte dicht bij elkaar blijven.
Zorg ervoor dat de geboorte kan plaatsvinden in een schone, van de rest gescheiden, ruimte De aanstaande moeder blijft wel in contact met de andere dieren. Hierdoor voelt het moederdier zich meer op haar gemak; het is en blijft tenslotte een kuddedier.

 

 Klik hier om terug te gaan naar de boerderijdieren.

En hier om terug te gaan naar de koe.