terugblikken op een prachtig seizoen
Het seizoen zit erop, de prijzen zijn verdeeld en de meeste coureurs hebben ook weer een plek gevonden voor volgend jaar, dus het is tijd om eens terug te blikken op dit seizoen.
Traditie getrouw start het seizoen in januari in Australië, terwijl in Melbourne het gevecht om de eerste Grand Slam van het jaar los barst is er ook voor de matadoren op de fiets de eerste prijs te vergeven: De tour Down Under. Deze 6 daagse rittenkoers is uiteindelijk gewonnnen door de uit Australië afkomstige tijdritspecialist Rohan Dennis. Dit was het begin van wat eindelijk een prachtig seizoen voor Dennis zou worden.
In februari was het tijd om het seizoen in Europa te starten. Het peleton verzamelde zich op 28 februari in België voor Omloop het Nieuwsblad 2015. De nederlandse enclave was hier dicht bij een eerste zege maar in de slotmeters werd onze nationale trots Niki Terpstra geklopt door de Engelsman Ian Stannard.
Maart is altijd een vrij rustige wielermaand die vaak in het teken staat van Parijs - Nice, een 8 daagse wielerwedstrijd. In deze wedstrijd staan vaak de (reserve) kopmannen van veel ploegen aan de start om eens te peilen hoe ze de winter uit gekomen zijn. Dit jaar werd deze prachtige wedstrijd gewonnen door niemand minder dan Richie Porte, de meesterknecht van tourwinnaar van vorig jaar Chris Froome.
In tegenstelling tot maart is april altijd een drukke maand, met o.a. Ronde van Vlaanderen, Ronde van Baskenland, kasseienklassieker Parijs - Roubaix en de grootste wedstrijd van nederland: de Amstel Gold Race. April zou vooral de maand worden van de Noorse sprinter Kristoff. Met een overwinning in de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs en nog etappe's in kleinere rittenkoersen kwam hij op een indrukwekkende 6 overwinningen in 8 dagen. Verder won John Degenkolb van de Duits/Nederlandse Giant Alpacin ploeg Parijs Roubaix en ging de wereldkampioen Kwiatkowski ervandoor met de hoofdprijs in de Amstel Gold Race.
In mei is er eigenlijk maar 1 wedstrijd echt belangrijk: Giro D'Italia. Dit is de eerste grote ronde van het jaar dus staan veel grote renners aan de start. Helaas was er geen groot succes in deze ronde, wel reed Steven Kruijswijk een goed algemeen klassement door 7e te finishen, op bijna 11 minuten van Alberto Contador.
Vervolgens was het weer tijd voor bijna 2 rustige maanden richting het hoogte punt van het jaar: de Tour de France. Maar bijna 3 weken voordat het geweld in Frankrijk zou los barsten was het tijd voor de eerste Nederlandse overwinningL Tom Dumoulin won in de Ronde van Zwitserland 2 tijdritten en werd 3e in het algemeen klassement, dat beloofd wat voor de tour... maar helaas. Waar heel wielrengek Nederland stiekem hoopte op een overwinning in de proloog van de Tour de France in Utrecht was het de winnaar van de Tour Down Under, Rohan Dennis, die er met de zege van door ging. Maar dit was nog geeneens het diepte punt voor Dumoulin in de tour, in de 4e etappe waar hij op het punt stond de gele leiders trui te pakken ging hij hard onderuit en brak zijn steutelbeen: einde tour, misschien wel einde seizoen? er zouden geen grote nederlandse successen meer zijn in deze tour, die uiteindelijk (weer) gewonnen werd door Chris Froome met zijn oppermachtige Sky ploeg.
Ondertussen ging het goed met het herstel van Tom Dumoulin en maakte hij vrij snel bekend dat hij van plan was om de Vuelta te gaan rijden in augustus. Hier hadden veel mensen toch wel hun twijfels bij: In juli je sleutelbeen breken, in augustus een grote ronde rijden. Dit was mogelijk omdat het herstel goed ging en het doel was vooral om wedstrijdritme op te doen voor het wk. Maar uiteindelijk zou alles anders lopen in de vuelta: Tom Dumoulin was vanaf het begin erg goed en pakte in de 5e etappe zelfs de rode leiderstrui! deze moest hij helaas de volgende dag inleveren om hem in etappe 9 op indrukwekkende wijze terug te pakken. in etappe 11, een zware bergrit, raakte Tom hem weer kwijt maar dat was geen probleem, van alle favorieten heeft had hij verreweg te beste race tegen de klok in de benen. Tom kon het verlies beperken en pakte in etappe 17, de rijdrit, knap de trui terug. De concurrentie had tot de op één na laatste etappe nodig om deze terug te winnen. Dit was het absolute hoogtepunt van dit wiellerjaar