Espresso zetten

logo logo

Op deze pagina beschrijf ik hoe ik Espresso maak met mijn machientje. Ik heb ook een pagina waar ik uitleg welke koffiesoorten ik meestal drink.

De DeLonghi Caffe Treviso is een vrij eenvoudige machine die wel 14 bar haalt en uiteraard (!!) in Italië gemaakt is. Het is duidelijk dat de Italianen geen theedrinkers zijn, want volgens de naamgeving kun je drie dranken produceren (espresso, cappucino en thee). Echter hoe je die thee zou moeten maken zonder koffiesmaak?

Mijn zetmethode

1. kopje en machine voorverwarmen:
Machine aanzetten en zodra hij heet is, hem water in het kopje laten doen

2.

3. royaal doseren met het maatschepje. Een afgestreken maatschep is ongeveer 7 gram espresso, maar ik doe meestal 8-9 gramAls ik twee espresso's of een echte dubbele espresso maak dan 14-15 gram espresso in de grotere koffiehouder

4. mooi bergje maken zodat het er niet over knoeit als je hem aanduwt

5. goed en GOED stevig aandrukken, zodat de koffie heel compact wordt

als je dat doet word je beloond met een laagje schuim!

6. Zo is de hoeveelheid koffie precies goed. Als je hem nu op de machine draait zit de koffie "klemvast" tegen de uitstroomopening. Als je te weinig koffie erin doet blijft er water op staan en kun je de koffie niet gemakkelijk uit de houder kloppen!

7. eerst is het pikzwart....

8. ...dan middenbruin

9. ik ga altijd net iets te lang door, ca 20 seconden, zodat ik ongeveer 50-60ml espresso heb die net wat minder sterk is. 2 espresso's maken of een dubbele is ca. 30 seconden.

10. Klaar! Als je voor met zijn tweetjes espresso maakt mag je nu kiezen wie het volste kopje krijgt! ;-)

11. tsja dit wordt altijd vies. Niet aan denken eerst espresso opdrinken!

De DeLonghi Caffe Treviso is te koop vanaf iets als € 69, dat is wat ik betaald heb, en daarmee een erg voordelige machine. Net zo duur als een Senseo maar wel lekkerder!

 

 

logoOver mijAfman IT dienstenFotografieOverig varia etcetera