Mijzelf

Etsen kunstbus E mail Gastenboek

 

Ik ben Marijke een kunstennaar, een fuifbeest, fashiongirl, partygirl, een tekenaar, etser.

En voor ik het vergeet; een gehandicapte…tja…

Ik ben dus gehandicapt, en ik probeer dat niet belangrijk te vinden. Het is weliswaar lastig, maar, heeft soms ook zijn voordelen.

Ik wil dat er belangrijker dingen aan mij zijn dan mijn handicap.

 Ik hang liefst de kunstennaar uit!

DROGE FEITEN HANDICAP

HET BEGIN

In 1984 hebben mijn ouders heel hard hun best gedaan om van mij een perfect mens te maken. Dat was zo goed gelukt dat ik van het verschieten vergat om mijn kop naar beneden te leggen. Om de dokters een beetje te ontzien maak ik de rest kort. Ik werd geboren met een zuurstoftekort.

Daardoor is een deel van mijn hersens beschadigd. Hersenen bestaan uit twee delen. De "doe" helft en de "denk" helft.Het is de "doe" helft die een beetje beschadigd is. De rest werkt PRIMA.

Denken doe ik best! Alleen heb ik heel weinig controle over mijn lichaam, want dat lichaam luistert niet zo goed niet naar mijn hersens, tja

En zo zit ik met dat gehandicapt gedoe…

PRATEN:

Echt praten met mond, tong en lippen kan ik niet, wel wat geluid maken…

Daarom gebruik ik een letterbord of een computer. Ik heb een kleine praatcomputer, wat ik zeg komt op een scherm en word ook uitgesproken!

Op het letterbord wijs ik de letters aan en jij moet het woord vormen  (liefst luidop)  En ik kan rap aanwijzen! Hihihi…..

ETEN EN DRINKEN:

Om te drinken heb ik iemand nodig die mijn glas vult, klaar zet of in mijn handen geeft. Dat glas heeft twee handvatten.

Om een klein beetje zelfstandig te kunnen eten en drinken moet ik om te beginnen aan een stevige tafel zitten. Boterhammen, pannenkoeken... kan ik een beetje zelfstandig eten!

Voor warm eten heb ik veel meer hulp nodig.

Mijn mond werkt wel niet goed mee als ik eet, tja, dan maar “smossen”. Ik ga daar in elk geval geen honger voor hebben.

HOE "GA" IK DOOR HET LEVEN

Buitenhuis zit ik in een rolwagen of cross ik met mijn scooter. Binnen stap ik een beetje met een looprek. Ik heb weinig evenwichtsgevoel (neen niet zat) en daarom huppel ik best niet alleen rond. En verder zorgt de familie, jullie - mijn vrienden - maar vooral mijn persoonlijke assistente dat ik niets tekort kom.

Zo. Ja, ik ben wat gehandicapt. En dan? Het heeft voor mij een paar vervelende gevolgen. Maar, als jij daar geen problemen over maakt, ik ook niet.

ZO WERD IK KUNSTENAAR

Al heel lang kleur en teken ik graag. Op een dag wandelde mama met mij langs de academie van Mechelen. Het was er opendeur en mama zei "zullen we is vragen of je hier les mag volgen?" Ik direct: "ja dat zou leuk zij!" Wij dat gaan vragen en dat was snel in kannen en kruiken..

 Ik ging elke zaterdag naar de jeugdklas om te tekenen, schilderen, plakken en tetteren met vriendinnekjes. Heel leuk!

Toen ik 18 jaar werd wilde ik van school weg. Van papa mocht ik alleen stoppen als ik iets anders wou doen. Op een dag zei de leraar van de academie dat etsen iets voor mij zou zijn. Binnen de kunstwereld wordt het etsen gebruikt als diepdruktechniek waarbij er getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. De tekening wordt vervolgens ingebeten in zuur en op vochtig papier afgedrukt. Dat kon ik enkel overdag in de week kon volgen. En in mijn hoofd ging er rap een lichtje branden.

Zo ben ik beginnen etsen en het resultaat was nog keigoed ook. Dus ik zit daar goed hé.

Kunstzinnig bezig zijn doe ik graag. Mijn grote favoriet is Keith Haring, Zijn stijl is super leuk. Zo een los leven als de ventjes die hij tekende wil ik ook wel leiden.

Mijn tekeningen gaan ook over vrij zijn. Ik hou van leuke kleuren, en dat wou ik ook in mijn etsen. Normaal zijn etsen vooral in zwart-wit. Maar aangezien ik ook niet normaal ben…

Als ik niet met kunst bezig ben, ga ik heel graag dansen en hou ik van dansmuziek. De muziek van Stijn vind ik keigoe! Ik luister ook graag naar muziek met mooie teksten. Ik hoor zo veel muziek graag, te veel om alles op te noemen

Verder luister ik graag naar boeken op cd en het gebeurt dan vaak dat ik tekeningen maak terwijl ik luister. Of ik speel Tetris. Ook strips vind ik leuk om te lezen en naar te kijken.

Mijn favoriete film is "Frida Kahlo" omdat ik haar een sterke vrouw vind. Kunst maken zoals Frida Kahlo, zie ik best zitten!

Marijke

 

Mijzelf

Etsen kunstbus E mail Gastenboek