Hoe groot is de houdkracht van deze magneet? Als referentie vermelden we bij de beschrijving van enkele magneten een benadering van de houdkracht in gram of kilogram. Let op dat het hier steeds de theoretisch maximaal bereikbare waarde betreft, en dit onder optimale omstandigheden. De werkelijke houdkracht hangt af van de volgende factoren:
Wat is de betekenis van de uitdrukkingen N40, N42, N45 enz. ? Deze
uitdrukkingen zijn een maat voor de kwaliteit van het gebruikte
magnetisch materiaal. Hieruit kan men twee dingen opmaken: 1. Hoeveel
'magnetische energie' per volume in dit magnetisch materiaal is
opgeslagen 2. Tot welke maximale temperatuur de magneet kan gebruikt
worden.
Het getal (bijv. 40, 42,45) stemt ongeveer overeen met het maximaal energieproduct van de magneet (in MGOe).
De letters komen overeen met de maximale gebruikstemperatuur
(N=80 °C, M=100 °C, H=120 °C, SH=150 °C, EH=180 °C, UH=200 °C). De meeste van onze magneten beginnen met de letter 'N' en kunnen dus tot 80 °C gebruikt worden.
Wanneer we over de 'sterkte' van een magneet spreken, dan bedoelen we daar meestal ofwel de houdkracht bij direct contact met een metalen plaat, ofwel de aantrekkingskracht op een stuk ijzer (of een andere magneet) op een bepaalde afstand mee.
De 'sterkte' hangt niet uitsluitend van het gebruikte magnetische materiaal af. Net zo belangrijk is het volume van de magneet, de vorm van de magneet, de proporties van de magneet (bijv. de verhouding van diameter tot dikte bij een magneetschijf) als ook de combinatie met andere materialen, bijv. of de magneet op een stuk metaal of in een metalen pot gemonteerd wordt of vrijstaand is.
Iets dergelijks geldt ook voor de gebruikstemperatuur.
De aangegeven maximale temperatuur kan uitsluitend dan probleemloos worden toegepast, wanneer de proporties van de magneet optimaal zijn. Wanneer een magneet bijv. heel dun is in verhouding tot zijn diameter (of lengte), dan wordt de maximale temperatuur sneller bereikt.
Als u twee magneten uit ons assortiment neemt, die een verschillend formaat en magnetisering bezitten, dan is het verschil in volume meestal doorslaggevender voor de sterkte van de magneet als het verschil in magnetisering. Daarom is de grotere magneet meestal de sterkere, zelfs wanneer het kengetal van de magnetisering kleiner is.