Saving Private Ryan

Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Matt Damon.

Waardering

De film is bekroond met vijf Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film werd zeer goed ontvangen en hij staat hoog in meerdere filmtoplijsten.
In de IMDb-top 250 heeft de film in mei 2012 een score van 8,5 uit 10 en het is daarmee op dat moment de op 40 na hoogstgewaardeerde film ooit gemaakt.

Het verhaal

De film begint met de landing in Normandie op D-Day 6 juni 1944. Kapitein Miller (gespeeld door Tom Hanks) moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven is komen ze erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James (gespeeld door Matt Damon) naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwels van oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

Tom Hanks (Kapitein Miller)
Tom Hanks - Kapitein Miller tijdens zijn laatste momenten