Muziekschool voor saxofoon- en koperblazers

 

Informatie over kopperblazers:


Klankproductie

Als we de koperblaasinstrumenten in het algemeen bekijken, zien we 3 elementen die steeds terugkomen: Om klank te produceren, heeft men nood aan luchttrillingen. De koperblazer perst lucht in het mondstuk terwijl hij zijn lippen doet trillen. Zo ontstaan luchttrillingen. De luchttrillingen planten zich voort in de klankbuizen en worden verspreid in de klankbeker. De hoogte van de toon hangt af van de lipspanning en de lengte van de buizen. Door het wisselen van de lipspanning verkrijgt men een reeks natuurtonen.

Voorbeelden van koperblazers

Tuba
Trompet
Hoorn
Trombone

Mondstukken

Een hoorn heeft een trechtervorming mondstuk, in tegenstelling tot trompet, trombone en tuba. Die bezitten een ketelvorming mondstuk. Het mondstuk is bijna het belangrijkste onderdeel van het instrument. De bouw en de vorm van het mondstuk variƫren van muzikant tot muzikant en moeten aangepast zijn aan de anatomie van de lip van de speler. De een kan bijvoorbeeld een betere klank produceren op een mondstuk, terwijl de ander er niet op kan spelen.

De lessen:

Er worden koperblazerlessen gegeven iedere maandag en donderdag om 19.00 uur.
De lessen duren 1,5 uur en bestaan uit theorie en praktijk. Wij zullen u leren om noten te lezen en te spelen.
U mag vrijblijvend een les meekijken en verschillende instrumenten proberen zodat u de juiste instrumentkeuze kunt maken.

Wij hopen u graag een keer te ontmoeten!