0

Nieuwsbrief 1

Dinsdag 12 april, de eerste kwartaal-nieuwsbrief. Neem ook een abonnement!

BendeBurgers is opgericht!

25 maart jongstleden heeft BendeBurgers, opgericht en al, haar eerste meeting gehad in Amsterdam. Het thema van de dag was ‘initiatief’. Wat de leden van BendeBurgers bindt is een hart voor de publieke zaak gecombineerd met één dezelfde eigenschap: het zijn initiatiefnemers. BendeBurgers is ontstaan uit de behoefte om onze initiatieven te versterken door samen te werken. De kennis die we individueel opdoen bij het uitrollen van onze initiatieven is voor het collectief heel waardevol. Daarbij kunnen we als organisatie nu ook naar buiten treden zodat onze ervaring en ideeën beter tot hun recht kunnen komen.

Op 25 maart hebben we elkaar bijgepraat over de gevolgen van de bezuinigingen door gemeenten en de ruimte die dat geeft voor initiatieven van burgers. Bijvoorbeeld in de zorg (denk aan zorgruil.nl). Toch is lang niet iedereen een ‘ambtenaar 2.0′ die in staat goed om te gaan met initiatieven van burgers. Degenen die dat wel goed doen (zoals de organisaties die werken met overvecht.nu) moeten we in het zonnetje zetten. Ondertussen hebben vrijwilligers van buurtiniatieven (denk aan buurtbuzz.nl) binnen onze initiatieven ook extra vaardigheden nodig, zoals het gebruik van sociale media.

De bezuinigingen bieden behalve kansen ook grote gevaren. Ook al hebben burgerinitiatieven doorgaans verhoudingsgewijs heel weinig nodig, professionele organisaties zijn beter in staat om hun bestaansrecht te verdedigen. Vrijwilligers zijn praktisch niet in staat om te lobbyen voor het werven van budget, laat staan het verdedigen ervan. Gevestigde organisaties met werknemers op de loonlijst doen juist alles om te overleven. Beleidsambtenaren en politici zullen tijdens bezuinigingen eerder een beginnend en experimenteel initiatief van burgers volledig wegstrepen om een halve baan bij een professionele organisatie te kunnen behouden.

Nieuwe initatieven

Het is de opdracht voor BendeBurgers om te weten welke initiatieven er genomen worden in het land. Zowel de al bij ons aangesloten initiatieven hebben nieuwe plannen (zie binnenkort bomenkap.nl bijvoorbeeld) als nieuwe gezichten schoven aan op vrijdag 25 maart. Zo gaven zowel de stichting Het Nieuwe Stemmen als Hack de Overheid een overzicht van aanstaande samenwerkingen met zowel commerciële als overheidspartijen en andere initiatieven voor allerlei nieuwe projecten die voortbouwen op hun successen. Volg ze via respectievelijk twitter.com/nieuwestemmen en twitter.com/hackdeoverheid om het nieuws te horen zodra ze live gaan.

eParticipatie Awards

De afgelopen drie jaar reikte Burgerlink de eParticipatie Awards uit. Zo wonnen BendeBurgers leden Verbeterdebuurt.nl en Petities.nl de afgelopen keren de eParticipatie award voor beste initiatieven uit de maatschappij. Omdat Burgerlink eind 2010 is opgehouden te bestaan hebben hebben zij de organisatie van de eParticipatie Awards aan BendeBurgers overgedragen (in samenwerking met  de stichting eParticipatie.nl). We zijn van plan om de uitreikingen te gaan combineren met andere prijzen voor andere personen, initiatieven, organisaties die te prijzen zijn. Bent u of kent u mensen of organisaties die willen aansluiten bij de voorbereidingen? Meld u aan: info@bendeburgers.nl

BendeBurgers tipt Seth Godin

Het nieuwste boek van Seth Godin heet ‘Poke the box’ en gaat over, jawel, initiatief! In zijn herkenbare stijl maakt Seth Godin met korte hoofdstukken en krachtige oneliners duidelijk wat de kracht is van initiatief. Alle organisaties die het in de 20ste eeuw goed deden staan nu in de schaduw van organisaties die het nemen van initiatief in de cultuur hebben zitten. De Google’s, Amazons en Apple’s ‘managen’ hun weg niet naar success, maar ze nemen de leiding, ze nemen initiatief. De lessen uit het boek zijn 1-op-1 te projecteren op de maatschappij en laat duidelijk zien wat de rol is voor het maatschappelijk middenveld. Een aanrader!

Volgende bijeenkomst

Reserveer de datum alvast in uw agenda. Vrijdagmiddag 17 juni komen we bij elkaar op onze eigen lokatie in Amsterdam. Het is nog niet definitief, maar we verwachten het in ons nieuwe hoofdkwartier te organiseren waar iedereen van BendeBurgers bij elkaar kan komen om kennis en ervaringen te delen en elkaar te leren kennen. We horen het graag als u  gebruik wilt maken van onze plek in Amsterdam!  info@bendeburgers.nl

Doe mee!

Zet u zich met uw initiatief in om de burger een grotere rol te geven in de maatschappij? Sluit u zich dan aan om kennis te delen en samen te werken voor de publieke zaak. Concreet bieden we een plek om bij elkaar te komen en we kunnen uw website hosten. De hoogte van de contributie staat nog niet vast, maar u kunt er op rekenen dat u waar voor uw geld krijgt.
_______________________________________________
Bendeburgers mailing list

https://service.opendomein.nl/mailman/listinfo/bendeburgers

1 Reactie to Nieuwsbrief 1

  1. Van: Jeroen Laven

    Tijdstip: april 13, 2011 at 10:29

    Initiatievenmakelaars – het netwerk van mensen en organisaties die burgerinitiatieven verder helpen- is een zielsgenoot van bendeburgers. Periodiek komen we bij elkaar om ideeen uit te wisselen om naar inspirerende sprekers te luisteren. Het netwerk wordt beheerd door Stipo (www.stipo.nl) en Greenwish (www.greenwish.nl. In de linkedgroep van initatievenmakelaars en via twitter (inimakelaar)en op de sites van stipo en greenwish delen we informatie.

Reactie achterlaten

 

You need to log in to vote

The blog owner requires users to be logged in to be able to vote for this post.

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.

Powered by Vote It Up