Nieuwsbrief oktober 2005

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

Verslag bezoek Roemenie 30 sept 2005- 7okt. 2005

 

Vrijdag 30 september om 4.30 uur vertrokken, met een volgeladen auto. We vertrekken vroeg ..helaas, de file begint al omstreeks 6.00 uur bij Dusseldorf en de hele dag hebben we last van files door wegwerkzaamheden of ongelukken. Net over de Hongaarse grens gaan we in Mosonmagyorovar naar hotel Minerva. Na een snelle maaltijd en even verpozing bij de Hongaarse tv. gaan we vroeg slapen. We hebben 1175 km afgelegd.

Zaterdag 1 oktober om 7.15 uur bij het hotel vertrokken. 2 uur later rijden we op de rondweg langs Budapest: nu nog 275 km. Dit stuk gaat echter langzaam, met veel oponthoud door werken aan de weg. Om 13.00(=14.00)uur zijn we aan de grens en mogen we zowaar zonder autocontrole verder. Snel een vignet gekocht en Elisabeth gebeld. We gaan als eerste bij hen op bezoek.

Eindelijk zien we de tweeling Hunor en Magor. De trotse ouders en hun tante zijn zichtbaar blij met onze komst, natuurlijk moeten we weer veel eten en drinken. We spreken af dat we elkaar –indien mogelijk- zondagmiddag en avond in Cauaceu zien.


 


 

Om 17.00 uur zijn we bij pastoor Joszef Rajna in Osorhei en vertrekken met hem omstreeks 19.00 uur voor het benefietconcert in de Basiliek van Oradea. De opbrengst heeft meerdere doelen, o.a. ondersteuning van ouderen en kinderen die achter zijn in hun ontwikkeling. Een en ander wordt georganiseerd door de Maltezer Orde uit Oradea, in samenwerking met Caritas Het concert: Barok versus Romantiek is prachtig, een goed koor, het Philharmonisch Orkest van Oradea en enkele solisten verlenen hun medewerking. Er zitten nogal wat BoBo’s in de basiliek. Na afloop is er een receptie waarbij ook wij uitgenodigd worden. Een lange dag met veel indrukken.

Zondag 2 oktober. We wonen de Hoogmis bij in Osorhei waarin Joszef Rajna voorgaat. Gelukkig zitten we wat naar achteren zodat we kunnen anticiperen op het opstaan en knielen van de medekerkgangers want het Hongaars is nog steeds onbegrijpelijk voor ons.

Na het middagmaal gaan we op weg naar Cauaceu waar we ook de korte kerkdienst bijwonen Daarna ontmoeten we de vrouwen en de kerkenraad in het Cultuurhuis.We worden van harte welkom geheten en ook wij hebben een klein speechje. Het is leuk om zoveel bekenden weer te zien.We gebruiken de maaltijd om wat meer duidelijkheid te krijgen over de status van de keukenplannen, herhalen onze boodschap over de in het voorjaar afgeleverde

bloedsuikermeter (:geen diagnose stellen, alleen controle) en houden een inleiding over de bloeddrukmeter. (ook hier weer: geen diagnose stellen, alleen controle).

Daarna wordt er met onze  laptop door de predikant aandacht gevraagd voor de watersnood rondom Tirgu Mures. Hij is in het gebied geweest, heeft veel foto’s gemaakt. Het dorp heeft middelen en vooral ook veevoer ingezameld zodat er deze week een vrachtauto naar het getroffen gebied gestuurd kan worden. De onderwijzeressen laten de gemaakte kaarten zien en er wordt uitgelegd dat de vrouwen later kaarten gaan maken, in de winter wanneer het landwerk gedaan is en er vrije tijd is.

We geven nieuwe materialen; ook voor de school en Kindergarten is er speelmateriaal: ballen, voetballen, jongleermaterialen, bouwstenen, kralen , knutselmateriaal. Alles wordt in dank aanvaard. Door de laatste transporten heeft de vrouwenvereniging de waterleiding door kunnen laten trekken naar de beoogde keuken. De opbrengsten waren circa € 300. Ze zijn erg blij met de goede kwaliteit van de goederen die gestuurd worden:sommige textiele zaken worden per stuk verkocht, andere per kilo. De domineesvrouw vertelt dat in enkele jaren de dorpsbevolking zich beter is gaan kleden en dat dit  hun zelfbewustzijn bevordert.

Ook hier geldt: kleren maken de man /vrouw!!

Elisabeth is gekomen en ze vertelt Jan helemaal beduusd te zijn van alle mooie babykleertjes: sommigen  zo goed als nieuw. (Alle gevers hartelijk dank).

Na de bijeenkomst spreken we verder met de predikant: hij zal zorgdragen voor een onderbouwing van de keukenplannen.We spreken af voor vrijdag a.s. 10 uur, hij zal er zijn met de plannen. Moe, en voldaan rijden we terug naar Osorhei, met nog een bord vol heerlijkheden….

Maandag 3 oktober. We ontbijten vroeg met Joszef die stil en teruggetrokken is. Er blijken niet alleen grote problemen te zijn, maar ook van overheidswege worden er allerlei beperkingen aan naar het buitenland reizende Roemenen opgelegd. Een zakelijk bezoek aan Passau waar een grote sponsor zit zou niet door kunnen gaan. Met elkaar zoeken we een oplossing.

Na het ontbijt gaan we naar  het Romacentrum; Joszef Barna heeft voor een goede tolk gezorgd: predikant Erik Wagner, hij spreekt prima engels.

We geven het schoolmateriaal en het speelgoed, het broodbeleg en de zoetigheid en gaan op weg naar de woonplaats van de Romakinderen die in de naschoolse opvang komen.

We hebben via Joszef Barna, de sociaal-werker,toestemming van de Roma-“Chef” om het “getto” te bezoeken. Hij komt zelf ook, en daardoor zijn wij en onze eigendommen “beschermd”. Een ontluisterende ervaring, er wonen circa 3000 mensen in een krottenwijk, een ondraaglijke stank, een flatgebouw te vies om beet te pakken, heel veel kinderen die met kinderen lopen te zeulen, ook vies en met haren vol klitten en neten. Mannen die rondhangen en roken, vrouwen / moeders die rondhangen en roken, ramen zonder vensterglas, appartementen zonder deuren, schuwe, magere honden die overal tussendoor lopen, kinderen op blote voeten. We gaan een appartement binnen, er liggen 3 kinderen in bed, 2 duidelijk “achter” in hun ontwikkeling, één spastisch. Als ik hem aanhaal klimt hij tegen me op en hangt om mijn nek. Bij mij kriebelt het daarna ook de hele dag…., verbeelding? Wie zal het   zeggen?. We hebben toestemming om foto s te maken. En doen dat ook..

“sMiddags treffen we Ds.Herman Janos, uit Zwolle, en lunchen met hem, na het uitwisselen van het nieuws heeft hij enkele verzoeken. We zullen zien in hoeverre we hieraan tegemoet kunnen komen. Daarna gaan we naar de Selgros, een groothandel en vergelijken wat prijzen. Eenvoudige babyboxpakken zijn tussen de 6 en 8 euro!, we hebben een veelvoud hiervan meegenomen. En een maandloon ligt hier op de 125-150 €.

Dinsdag, de wijk waarin Caritas ligt heeft wegens werkzaamheden geen stroom. We kunnen met Joszef mee en ontmoeten Ildiko Szabo die een vracht medicijnen uit zoekt op expiratiedatum.

 We gaan erbij  zitten en helpen haar zolang Jozef in bespreking is. s middags gaan we met de sociaal werker Joszef Nagy naar de Metro om enkele aanvullende schoolartikelen te halen plus wat levensmiddelen.

“ avonds wordt met bubbeltjeswijn de verjaardag van de broer van Joszef  gevierd.

Woensdag 5 oktober. Om 10 uur wonen we de kerkdienst bij in het bejaardenhuis St. Martin. Veel blikken van herkenning, veel handkussen en knuffels. We geven koffie en koek af en maken met verschillende mannen en vrouwen een “praatje”. De hartelijke groeten aan Lowy en Hennie van Aphrodite, Marieke (de tekendame),de Italiaanse dame, de voorzanger, enzovoorts. We hebben met beide nonnen nog een gesprek waarbij we elkaar echt ontmoeten.

Tussen de middag naar Caritas waar we de betalingen verrichten en het opgehaalde geld van PKU overhandigen.

’s Middags hebben we een maaltijd bij Elisabeth en Attila. We maken veel foto’s en bespreken veel met elkaar. Elisabeth en Attila worden via een internetverbinding contactpersonen voor onze Stichting in Oradea en Cauaceu. Attila neemt zich voor Duits te gaan oefenen en zowaar, Edith, de zus van Elisabeth gaat hetzelfde doen met Engels.

Donderdag 6 oktober 2005. We ontbijten met  Joszef en rijden met hem naar Caritas. Wij hebben besprekingen met Ildiko, de apotheker, de verpleegsters , met Aliz, de coördinatrice ook over het dataprojekt en met de boekhoudster Tenzy. Na de lunch hebben we een afspraak in Osorhei, waar de daar werkzame verpleegkundige Ana Maria babykleertjes uitzoekt. We bespreken ons vertrek. Na de ochtendbesprekingen van vrijdag zullen we richting Nederland  gaan. ’s Avonds hebben we met Joszef een laatste maaltijd. Hij zal de volgende morgen om 4.uur vertrekken , hij heeft een afspraak om 14.00 uur in Passau (Dld.) . We bedanken hem hartelijk voor de gastvrijheid en de vriendschap en hopen elkaar weer te ontmoeten.

Vrijdag 7 oktober. We maken ontbijt klaar en sandwiches voor onderweg. Eerst hebben we nog de bespreking met Laslo Forro die deze week de  keukenplannen met de architect door zal spreken.Ook Joszef Barna zal om 10 uur op het kerkelijk bureau zijn om zijn afrekening over de afgelopen maanden van het Romacentrum af te leveren en tevens erbij te zijn als we het geld voor de komende 4 maanden ( t/m januari 2006) en de kerstviering op het kerkelijk bureau afleveren. We pakken de auto in en nemen hartelijk afscheid van de Schwägerin van Joszef die als gastvrouw gefungeerd heeft.

Zoals afgesproken zijn we om 10 uur bij het kerkelijk bureau en wachten we een tijdje, maar Laslo Forro is er niet, en Joszef Barna  is  laat. Joszef bleek een lekke band te hebben dus kwam om 10.30 hevig bezweet aan. Na een telefoontje door een van de kantoordames bleek Laslo Forro bij de architect te zijn, het kon nog wel een uurtje duren. We hebben tot 11.30 gewacht en zijn daarna vertrokken, na ons kaartje afgegeven te hebben met nogmaals ons faxnummer vermeld.

Na een voorspoedige reis kwamen we zaterdag weer in Nederland aan.