Nieuwsbrief mei 2005

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

 

                                                                                                                      Mei 2005

 

Beste mensen

 

Alweer een weekje terug van onze reis naar Roemenië. We hebben een goede reis gehad en willen jullie graag , via dit verslag, vertellen over onze wederwaardigheden.

 

Zaterdagmorgen 23 april om 06.00 uur vertrokken, en na een goede reis tegen 16.00 in het prachtige stadje Melk* in Oostenrijk aangekomen. Zo vaak al langs gereden en de burcht bewonderd, nu van de snelweg af en even het plaatsje in, voor een drankje in het zonnetje op een terrasje.Om 19.30 in de  Hongaarse plaats Mosonmagyaróvár een overnachting geboekt. Vroeg slapen want we willen de volgende dag vroeg vertrekken.

Zondagmorgen, na het ontbijt, vertrekken we omstreeks 7.00 uur richting Roemenië. We zijn om 13. 00 uur aan de grens en kunnen na ongeveer10 minuten doorrijden.

Zonder koffer controle kunnen we passeren.., opgelucht zetten we onze horloges een uur vooruit. In Oradea weet Jan weer feilloos de weg, ondanks allerlei wegomleggingen.

We komen langs het Caritas-gebouw en de Basiliek waar een dienst gehouden is wegens het 1050 jarig bestaan van de stad Oradea. We zien de Thuiszorg medewerkers en stappen uit om Pastoor Joszef Rajna te begroeten. Ilona Hegedus zet ons met hem op de foto.

We rijden door naar het Roma-centrum waar we een geschonken fiets afleveren voor de beheerder, Joszef Nagy, naast een tas met kleding en schoenen voor hun tweejarig dochtertje. Met handen en voeten maken we een en ander duidelijk, onder andere onze afspraak voor woensdagmiddag a.s. Om “onze”studente niet nog meer te belasten , zal Joszef Nagy dan voor een vertaalhulp zorgen.

Wij trekken verder naar Cauaceu waar men ons al verwacht voor de kerkdienst. Onduidelijkheid is troef, men heeft ons gisteren al verwacht en een maaltijd voorbereid, terwijl de e-mail echt duidelijk was….

Gelukkig, er is niets gebeurd en we zijn er dan toch…. Na een kerkdienst, waar we niets van verstaan, alleen aan het ritme het ”Onze vader”en de geloofsbelijdenis herkennen en de melodie van “Nader mijn God tot u” worden we uitgenodigd voor een gemeenschappelijke maaltijd in het Cultuurhuis.

We begroeten ieder hartelijk en houden een korte speech waarin we vertellen dat we blij zijn er weer te zijn, graag een fotopresentatie geven van de foto’s die we in de loop van onze bezoeken in Cauaceu gemaakt hebben en later op de avond een workshop kaarten maken geven voor de vrouwen die daar interesse in hebben.

De voorzitter van de vrouwenvereniging bedankt ons voor de goederen die zij via onze Stichting mochten ontvangen, -u allen daarvoor hartelijk dank- , de verkoop heeft een opbrengst van circa € 600 . (dat is in dit gebied een halfjaar salaris!!) . Daarnaast is men blij met de goede kwaliteit van de materialen die men ontvangt. We inventariseren de vraag naar goederen die men indien mogelijk graag wil ontvangen.

Zowel de foto-presentatie als de workshop krijgen grote belangstelling. De kaart-maak –materialen blijven in het dorp in beheer van de vrouwenvereniging. Vooral de jongere vrouwen vinden het leuk werk. We overnachten in de pastorie  bij Ds. en mw. Forro en spreken af dat we donderdagavond terug komen om het keukenproject te  bespreken.

Maandag 25 april.

We bezoeken de school en de Kindergarten, en delen lekkers en ballonnen uit. Voor de onderwijzeressen zijn er mooi gevulde schrijfmappen, daarnaast hobby materiaal zoals gekleurd papier met kartelschaartjes. In het transport van 3 mei  zitten leermiddelen, zoals tekenblokken, kleurpotloden, schriften etc.

Na de lunch vertrekken we naar Osorhei waar we te gast zijn bij pastoor Joszef Rajna. 

Aan de avondmaaltijd spreken we ons programma door . Er zijn veel festiviteiten deze week wegens het 1050 –jarig bestaan van de stad,  Joszef  stelt voor met elkaar een pianoconcert te bezoeken op dinsdagavond in Oradea.

Dinsdag 26 april. Thuiszorg ochtend: als eerste bespreken we met de coördinator de financiën. De salarissen zijn van overheidswege verhoogd, de euro is t.o.v. de Roemeense Lei gedevalueerd, uiteindelijk worden de thuiszorgverpleegkundigen er per maand circa € 10 beter op bij een volledige werkweek.

 

Dan bezoeken we de verpleegkundigen, we spreken enkele nieuwe middelen door. We horen dat Emilia haar rijbewijs gehaald heeft zodat zij ook in een groter gebied regio kan werken.Jan houdt zich met de coördinator bezig met de databank. 

Na de lunch vertrekken we Elisabeth om haar de babykleertjes etc. te geven. Ze is er erg blij mee.  ‘s Avonds bezoeken we een prima pianoconcert met Joszef ,Andrea en Ilona .

Woensdag 27 april . Ook in het bejaardenhuis St. Martin dringt de feestweek door, er komt bezoek van een schoolklas die een toneelstuk opvoert en een majorette groep in prachtige pakjes die een optreden verzorgt. Ook de burgemeester en de pers zijn aanwezig. De bewoners van het huis laten het een beetje over zich heen komen, het is in elk geval een doorbraak van de dagelijkse gang van zaken.

Na de lunch vertrekken we naar het Romacentrum.

Daar worden we ontvangen door de onderwijzeres, de helft van de kinderen ( de andere helft heeft de halfjaarlijkse medische controle) en de beheerder. Lekkers en ballonnen voor de kinderen en  Hollands broodbeleg als extraatje en weer gevulde schrijfmappen. Als vertaalhulp komt Ds. Czury. Hem kennen wij van ons eerste bezoek aan Oradea.

We bespreken de financiën en de vooruitgang. Langzamerhand wordt er vanuit de Reformierte Kirche een meer structurele ondersteuning gegeven voor de maaltijdvoorziening, zoals in de oorspronkelijke doelstellingen, bij de start van het Romacentrum , aangegeven is. Dit houdt in dat wij als Stichting waarschijnlijk onze ondersteuning aan dit project langzamerhand kunnen afbouwen. Het is goed om te zien hoe de beheerder, Joszef Nagy , door zijn manier van werken en omgaan met

de Roma problematiek dit centrum stevig “op de kaart” heeft kunnen plaatsen.

Jan gaat nog met de Databank aan de gang, met een van de medewerkende van Caritas die en ingevoerd is in Exel programma’s en de engelse taal  beheerst.

Bij het Kerkelijk Bureau wordt het geld voor de maaltijdondersteuning in het Romacentrum tot en met ons volgende bezoek ( oktober 2005) afgegeven.

Donderdag 28 april. Deze dag hebben we een excursie gepland naar “de Berengrot”, een grot met prachtige druipsteenformaties. Helaas, het weer is zo slecht en het is zo koud dat we van deze tocht afzien en een rustige ochtend hebben. In de middag bezoeken we Ana-Maria, de thuiszorgverpleegkundige in Osorhei. We bespreken het een en ander met haar en laten haar ook een keuze maken uit de voorraad babykleren voor haar familieleden met kleine kinderen. Secundaire arbeidsvoorwaarden…

’s avonds gaan we naar Cauaceu waar we met het predikanten echtpaar Forro de plannen voor de keuken van het Cultuurhuis doorspreken.. Er is een eerste schets van een architect doch een en ander behoeft nog veel aanpassing en detaillering. Daarnaast is een concept werkplan ook noodzakelijk . Er wordt actie ondernomen, de gehele winter is er veel tegenslag geweest met andere bouwprojecten, vandaar dat de uitwerking van het keukenproject de geen prioriteit had. 

Vrijdag 29 april. Met pastoor Joszef bezoeken we, op speciaal verzoek voor Hennie, het oecumenische kerkje in Podgoria en de orthodoxe kerk. Een mooie tegenstelling, de ingetogen schoonheid van het kleine kerkje naast de overvloed  aan muurschilderingen, houtsnijwerk, kroonluchters, iconen in de orthodoxe kerk.

’s Middags hebben we de lunch bij Elisabeth (de studente) en (haar man) Attila. Als een volleerd gastvrouw heeft ze een prima maaltijd bereid . We wensen haar veel succes  met de afronding van haar studie en drukken haar nogmaals op het hart rustig aan te doen en op tijd haar rust te nemen.

‘s Middags kopen we enkele flessen wijn en pakken we de koffers alweer. De avondmaaltijd met Joszef verloopt weer genoeglijk als altijd, we bespreken ons volgende bezoek (begin oktober 2005 D.V.)

Zaterdag 30 april. Na een hartelijk afscheid van pastoor Joszef vertrekken we vroeg in de ochtend naar huis.Het is  circa 3˚ C maar belooft een goede reisdag te worden. Dat klopt ook, we zijn om 22.15 u. thuis in Ugchelen waar het hele dorp versierd is…. Oh ja, dat is waar ook, bevrijdingsfeesten en Koninginnedag!! 

In een week tijd heel veel gedaan, vooruitgang gezien, vriendschappen verstevigd en nieuwe mogelijkheden kunnen bieden. Daarnaast ook nieuwe energie opgedaan om met dit werk door te kunnen gaan. Op onze website staan enkele foto’s van het bezoek; namens de mensen in Roemenië u allen hartelijk dank voor uw bijdrage, in welke vorm of hoedanigheid.  Met elkaar maken we verschil!!!

 

Hartelijke groeten, Jan en Coby Willemsen

 

.