Nieuwsbrief mei 2004

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

 

Lieve mensen, beste donateurs en sponsors.

 

Wij zijn weer veilig terug, vol energie en met enthousiasme over alles wat we gezien hebben.

In het kort onze reis:

Op 25 april ’s morgens in alle vroegte vertrokken, Hennie Baks-v.d. Kolk, Jan en Coby, met koffers vol zomerkleding, handwerkartikelen en incontinentiemateriaal.

Een voorspoedige reis want om 18.30 ( ned. tijd) hebben we de Oostenrijks-Hongaarse grens al gepasseerd. We besluiten te overnachten in Boedapest, Dr. Janos Herman is daar ook.

Er is een predikanten”ruil”geweest met Oradea en omstreken;ter plaatse zien we enkele ons bekende predikanten van de Reformierte Kirche en worden voorgesteld aan bisschop Lasló Tökes. Een lange dag, dus we gaan vroeg slapen.

Maandag: De volgende ochtend rijdt Dr. Janos Herman met ons mee naar Oradea.We passeren de Roemeense grens vlot en na een kop soep in de kantine van de Partium universiteit vertrekken we naar Osorhei waar we weer in het gastenverblijf van Caritas logeren.De schoonzus van Abt Rajna verwelkomt ons, zij zal evt. voor de maaltijden zorgen; Abt Joszef Rajna is nog “beschäftigt”.

Dinsdag: Ochtend bezoek aan Caritas waar we  over de Thuiszorg spreken. De minimumlonen (=salarissen van de verpleegkundigen)zijn van overheidswege per 1 januari 12% gestegen.

In de maanden december en april ( i.v.m.Kerst en Pasen) ontvangen de medewerkers voedselbonnen,(ter waarde van €1,5 per werkdag) als toegift op hun salaris. Deze bonnen kunnen bij de middenstand van Oradea omgewisseld worden voor voedsel. Elke 3 maanden ontvangen we een cliëntenoverzicht en een uitgaven overzicht van Caritas.We maken de balans op over onze uitgaven m.b.t. het Thuiszorg project; echter: door de koersdaling van de Lei t.o.v. de euro is er nog geen “spanning”in deze begroting.

Hennie en ik bezoeken met de Thuiszorg verpleegkundigen een drietal cliënten.

Emilia en Tibi, “onze verpleegkundigen”, werken samen omdat Emilia geen rijbewijs heeft, de bezoeken veelal per auto zijn ivm afstanden, en veel cliënten 2 –persoons zijn bijv. ivm wondverzorging of tillen.

We hebben een gesprek met Ildiko Szabo, de apotheker . Zij bedankt voor de veelal hoge kwaliteit medicijnen en verbandmiddelen die zij vanuit Nederland ontvangt.

We krijgen een lunch aangeboden bij Caritas, in de middag bezoeken we het centrum van Oradea.en maken een kleine prijsvergelijking ( zie index op de website)

Woensdag : 13.00 uur bezoek aan het Roma centrum, we hebben spelletjes meegenomen en in Roemenië wat lekkers gekocht voor de kinderen. De kinderen komen graag naar het Centrum en zijn bijna niet naar huis te krijgen aan het eind van de middag…Aan de muur in de klas hangen allerlei foto’s waarbij deze kinderen betrokken zijn. We maken afspraken met de sociaal werker Joszef Nagy dat wij vrijdagmiddag met hem naar de Metro gaan voor een voorraad voedsel. In de vakantietijd is er een maand geen bijeenkomst, daarna wel weer. We deponeren geld bij het Kerkelijk Bureau zodat Joszef  tot en met september warme lunches aan kan bieden. Elisabeth, “onze “studente tolkt weer voor ons, wij hebben haar bij de universiteit opgehaald.

 

Omstreeks 15.00 uur worden wij in Cauaceu verwacht, het dorp waarin we contact hebben met de vrouwenvereniging. Elisabeth woont in dit dorp en tolkt weer voor ons. Het 3 hoofdig comité ontvangt ons hartelijk, we krijgen een maaltijd aangeboden, verzorgd door de moeder van Elisabeth. De predikant en zijn vrouw, Lasló en Enniko Forro, komen tegen 16.00 uur . We spreken met elkaar over het transport: onze stichting heeft in maart 5 m3 met een ander transport meegestuurd naar Oradea waarbij een gedeelte voor de vrouwenvereniging van Cauaceu was. Uit dit transport mocht de vrouwenvereniging naar eigen inzicht uitdelen aan hen die niets kunnen betalen, anderen moesten iets betalen. De ervaring leert nl. dat als het gratis is mensen meer meenemen dan ze nodig hebben, vooral (maar niet alleen zag ik op de Huishoudbeurs…) als men tijden van grote schaarste gekend heeft. Dit heeft opgeleverd:

Financieel:  4 netto maandsalarissen (Roemeens) + toekomstgericht: investering in een gemeenschappelijk doel + basaal: de mensen hebben spullen in huis.

Bij ons vertrek krijgen we nog wat home- made producten mee: gepelde walnoten, zelfgemaakte jam, pruimenjenever en door de vrouwenvereniging met de hand gemaakte vermicelli die normaliter voor feesten en partijen verkocht wordt. Dit is een manier waarop men probeert wat geld te creëren, helaas heeft elk dorp wel een vrouwenvereniging die ook weinig anders kan doen – wegens ontbrekende middelen- dan vermicelli draaien.

We nemen met Elisabeth haar financiën en studieresultaten door, alles gaat goed, en horen dat haar fiancé aan haar vader haar hand gevraagd heeft. Ze trouwen in September. Getrouwd en wel zal ze eerst in Oradea gaan wonen maar hoe ze een en ander gaat combineren daar was ze nog wat vaag over. We wachten af.

’s Avonds wonen we een benefietconcert bij , georganiseerd door Caritas waarvan de opbrengst gaat naar kinderen die lijden aan PKU.(Dit is een stofwisselingsziekte waarop in Nederland gescreend wordt middels de hielprik die elke pasgeborene in Nederland de 5e –8e dag krijgt.) Het is een orgelconcert in de basiliek van Oradea, een prachtig gerestaureerde kerk. Joszef Rajna is er, als directeur van Caritas Oradea en wij hebben Dr. Janos Herman geïnviteerd met ons mee te gaan. Na afloop van het concert nodigt Abt Rajna ons allen uit om wat te eten in het gastenverblijf, het wordt nog heel gezellig!

Donderdag: We bezoeken in Tinca het bejaardenhuis van het predikanten echtpaar Berke. We bespreken de moeilijkheden die er zijn voor Roemenen om de grens met Hongarije over te steken omdat Hongarije vanaf 1 mei EU land is.  We krijgen een rondleiding en Hennie kijkt haar ogen uit, iets wat goed voor te stellen is als het referentiekader Nederlandse gezondheidszorg is. Ook hier nuttigen we weer een maaltijd.We laten kleding voor ouderen, incontinentie materiaal en een wandkleed van smyrnawol om te knopen achter.

Vrijdag: in het bejaardenhuis van Caritas, St. Martin , hebben we een ochtendworkshop kaarten maken. Hennie, de ster hierin, heeft allerlei voorbeelden en materialen meegenomen, na een half uurtje zitten we met een tiental bejaarden om ons heen te knutselen. Beata, de activiteitenbegeleidster, is al heel actief met allerlei dingen bezig met de bewoners maar nieuwe ideeën en materialen zijn altijd welkom natuurlijk. De kartelscharen vinden gretig aftrek evenals de theezakjes en borduurgarens. Een prima ochtend. Na een lunch waarbij we ter ere van Koninginnedag als toetje een flink stuk taart krijgen vertrekken we naar het Romacentrum om met Joszef Nagy inkopen te doen. Joszef doet erg zijn best, hij heeft een lijstje gemaakt, vergelijkt prijzen en let op houdbaarheidsdatum en zijn schatting van het benodigde aantal Lei klopt ook!

Aan het einde van de middag gaan we onze koffers weer pakken, onze bezoeken zitten er alweer op.

Zaterdag:We vertrekken vroeg en staan als 4e auto in de rij bij de grens, alleen de beambte doet niets, hij wacht zijn aflossing af en als die komt verdiept deze man zich eerst eens in wat faxen. Bij elk hokje hetzelfde: geen actie om mensen te laten passeren. Zou het te maken hebben met het feit dat deze grensovergang nu tot aan de EU reikt?? Na een halfuurtje wachten wordt er opeens toch gewerkt, we mogen door, en komen via  de Hongaarse grens de EU binnen. Het is extreem rustig op de wegen en we kunnen goed door rijden. ’s Avonds om 22.15 rijden we ons “erf”weer op, 1600 km zitten erop.

We hebben een prima reis gehad, veel kunnen doen en zijn weer vol energie om de Stichting te laten groeien.

 

Resumé: We zijn ervan overtuigd en hebben gezien dat hetgeen we doen effect heeft. Als Stichting maken we met elkaar verschil voor

bulletEmilia en Tibi, die een baan hebben, maar ook voor de mensen die door hen verzorgd kunnen worden
bulletVoor de Roma kinderen die kunnen rekenen op een warme lunch
bulletVoor de vrouwenvereniging van Cauaceu , die doordat wij goederen beschikbaar stellen , zelf mee kunnen werken aan het verbeteren van hun leefomstandigheden
bulletVoor Elisabeth , die haar studie kan voort zetten.
bulletVoor de bejaarden in Tinca, waar kleding en hulpmiddelen gebracht zijn
bulletVoor arme mensen in Oradea, de zieken en ouderen die via de Caritas apotheek aan medicijnen en incomateriaal kunnen komen.
bulletVoor alle mensen waarmee wij persoonlijk contact hebben en die zich gesteund voelen omdat er in Nederland betrokkenheid is bij hen.

 

Onze plannen:

bulletDoorgaan gaan met deze projecten,en eventueel uitbreiden.
bulletgericht verzamelen van goederen die de vrouwenvereniging goed kan gebruiken, we willen in het najaar van 2004 weer trachten een deeltransport te sturen. ( kosten in voorjaar 2004 circa € 35 /m3; een doos of zak kleding kost circa € 3,5 om te vervoeren)
bulletActief sponsors, donateurs werven om de projecten in stand te houden en 2 a 3 x per jaar een klein deeltransport te realiseren

 

Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen dan kunt u ons altijd telefonisch of via email benaderen. We hopen van harte dat u met ons de Stichting groter wilt maken zodat we met elkaar ter plaatse nog meer “verschil “kunnen maken. Uw geld wordt goed besteed: onze “overheadkosten” bedragen 2% van de inkomsten en gaan op aan :

bulletLidmaatschap Kamer van Koophandel ( verplicht)
bulletLidmaatschap Stichting Nederland Roemenië Beraad voor accurate info over Roemenië
bulletBankkosten .

 

We hopen en vertrouwen dat we op u mogen blijven of kunnen gaan rekenen. En…op onze website staan de nieuwste foto’s, de bijgewerkte prijzen en nog veel meer:http;//home.deds.nl/~nedrom/

 

Vriendelijke groeten

Jan en Coby Willemsen.