Nieuwsbrief december 2006

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

  

Beste donateurs en sponsoren.

Voor diegenen die niet via onze website kunnen zien wat er dit jaar allemaal gedaan is door onze Stichting een korte terugblik en een vooruitblik naar het jaar 2007.

Zoals u door onze nieuwsbrieven weet zijn wij dit jaar tweemaal in Roemenië geweest om de projecten te bezoeken.

Naast deze bezoeken zijn wij ook bezig geweest met het organiseren van (deel-) transporten, sommigen in samenwerking met Emmaus-Eestrum, anderen met SOEB Boskoop.

Voor de armen-apotheek van Caritas Oradea zijn een 25 –tal dozen medicijnen en verbandmiddelen, verpleegartikelen, rolstoelen  gestuurd;  naar de vrouwenvereniging van Cauaceu circa 150 bananendozen met nuttige artikelen zoals: kleding ( dames-heren-kinder), dekens, linnengoed, klein elektrisch materiaal, schrijfwaren, vele dozen incontinentiemateriaal.

Ook zijn er, met medewerking van vrijwilligers uit zorgcentrum Mandala Apeldoorn, naar Bejaardenhuis St. Martin in Oradea een 15 tal- dozen gestuurd met zeer bruikbare materialen zoals o.a.  gordijnen, incontinentie materiaal, bedrijfskleding en 15 “ hoge zit” stoelen.

In onze auto gaat het nodige mee dat op deze manier niet op douane lijsten gezet hoeft te worden...(!)babykleding, ondergoed, schoenen.

De school en  kinderopvang in Cauaceu en het Romacentrum hebben buitenspeelmateriaal ontvangen, knutsel materialen, educatieve materialen.

De studente heeft naast financiële steun voor haar studie ook materiele ondersteuning ontvangen in de vorm van kleding en materialen voor hun tweelingzoons.

Voor een groep diabetici met complicaties zoals “ open benen” die behandeld worden in de “armen” poli van Caritas Oradea is een pilotprogramma “ondersteuning met voedingssupplementen”  gestart. De middelen hiervoor worden door de Haagse firma Vitortho (www.Vitortho.nl) gratis ter beschikking gesteld.

De thuiszorgverpleegkundigen hebben gewerkt met de door de firma Medeco (www.Medeco.nl) ter beschikking gestelde Mesitran-zalf bij patiënten met open wonden. Zij zijn erg blij met dit middel en maken er graag gebruik van.

Huidige status projecten.

Onze Stichting staat nog steeds garant voor de salarissen van 2 thuiszorgverpleegkundigen. Zij doen fantastisch werk  in een maatschappij waar het een ramp is als je oud, ziek of hulpeloos bent. We hopen hier nog mee door te kunnen gaan, alhoewel de salarissen sneller stijgen dan voorzien ivm. de toetreding tot de EU. Helaas gaan de prijzen nog sneller waardoor er niet echt een verbetering optreedt voor de gemiddelde werknemer.

De hulp aan de studente is aan het eind van de zomer gestopt. Zij is (op het maken van haar eindscriptie na) klaar met haar studie en heeft sinds oktober voor 20 uur per week een baan bij een Zwitserse firma waar zij gebruik maakt van haar studie tolk/vertaler Duits. Zij heeft de  Stichting een mooie bedankbrief gestuurd voor de ondersteuning, die haar in staat gesteld heeft haar studie af te maken en een baan te vinden.

Het keukenproject in Cauaceu is van start gegaan: er is al volop uitgegraven en een septic tank geplaatst. In het voorjaar wordt het dak vervangen en de binnenzijde aangepakt. Ook het dorp ontwikkelt zich onder de activerende leiding van Ds. Laslo Forro. Van overheidswege mag er een vervangende peuterspeelzaal gebouwd worden. Er zijn plannen om een kleine medische post op te  richten( zgn. Kabinet) waar enkele malen per week een arts of verpleegkundige spreekuur kan houden. Vanuit de kerk is er grond ter beschikking gesteld (tegen een reële prijs)  aan jonge stellen die graag een woning in het dorp bouwen. Kortom, er worden volop initiatieven ontplooid.

Voor de maaltijd ondersteuning van de Roma-kinderen hebben wij inmiddels een sponsor gevonden in SKKB. Daarnaast is er deze zomer door de beheerder van het  centrum voorzien in groenten uit eigen tuin voor de maaltijden.

Omdat wij vraaggericht verzamelen voor de transporten kost het uitzoeken van de aangeboden artikelen, het voorbereiden van de transporten, en  het naar Boskoop of Eestrum brengen van de ladingen veel tijd . Vanuit Roemenië krijgen we vaak te horen dat de aangeleverde kwaliteit van de artikelen van Stichting Steungroep Nederland Roemenië bijzonder goed is. Met elkaar zijn we u dankbaar voor het ter beschikking stellen van de materialen. Wij proberen zoveel mogelijk vraaggericht te verzamelen omdat de verzendkosten zeer hoog zijn.

Activiteiten

In Apeldoorn nemen we als Stichting deel aan het samenwerkingsverband Mondial. (www.mondialapeldoorn.nl) . Deze stichting ondersteunt Apeldoornse stichtingen die zich bezig houden met ontwikkelingswerk. Hiervoor ontvangt Mondial  van de gemeente Apeldoorn fondsen die aangewend mogen worden voor bredere bekendheid van betrokken stichtingen. Wij hebben subsidie aangevraagd zodat wij onze naamsbekendheid kunnen verhogen zonder onze “ eigen” financiële middelen hiervoor aan te wenden. Wij hopen met deze naamsbekendheid  het aantal  financiële sponsoren uit te breiden.

Plannen voor het komende jaar.(behoudens goedkeuring van ons bestuur).

Ondersteuning Thuiszorg. Omdat wij niet kunnen overzien wat de salarisontwikkeling is in de komende jaren van de salarissen van de verpleegkundigen hebben wij nu  voor 1 jaar de garantie gegeven borg te staan voor deze 2 salarissen. Wij willen dit steeds per jaar bezien. Daarnaast hopen wij ook door onze aanwezigheid mee te werken aan de scholing van deze verpleegkundigen.

Transporten.

Wij willen transporten blijven sturen naar Caritas Oradea Apotheek, Cauaceu dorp en eventueel projecten binnen onze doelgroep: bijvoorbeeld voor ouderen / gehandicapten.

De door u bijeengebrachte en door ons verstuurde zaken zijn nog steeds heel erg nodig.

Wij vragen u voor 2007 om in overweging te nemen om als u goederen ter beschikking stelt voor Roemenië - indien mogelijk- een bijdrage in de verzendkosten te  doneren. Ter vergelijking: de inhoud van een volle vuilniszak wordt door ons verpakt in 2 bananendozen, de vervoerskosten naar Roemenië bedragen per bananendoos circa € 2,50. (prijspeil dec. 2006).

Ondersteuning scholen

Zowel de (pre-)school in Cauaceu als de Roma opvang willen wij blijven ondersteunen met leermiddelen die vanuit het beperkte budget dat scholen ontvangen niet aangeschaft kunnen worden. Bijv. knutselmateriaal, educatief speelgoed etc.

Pilot project diabetici.

Samen met Vitortho hopen wij dit project te blijven ondersteunen. De resultaten op korte termijn zijn al bijzonder volgens de internist. Op onze website staan enkele foto’s van beginsituaties.

Bejaardenzorg.

Beschikbaar stellen van geschikte materialen ( kleding, incontinentiemateriaal) maar ook van hobbymaterialen, of zaken die het leven wat “ opleuken” : krulspelden, artikelen voor persoonlijke hygiëne, bijouterieën, gezelschapsspellen, muziek CD’s.  etc.

Misschien student ondersteuning met als tegenprestatie : enkele uren per week activiteiten begeleiding bejaarden of muziek maken met bejaarden ( zangavond).

U leest het al, plannen genoeg en misschien vraagt u zich af of de situatie in Roemenie vanaf het komende jaar ( toetreding tot de EU) gaat verbeteren. Hoewel de economie aantrekt in Roemenie en de inflatie al enige jaren gematigd is, zal er voor onze doelgroep- : de sociaal zwakkeren- helaas de komende tijd  een verslechtering optreden. Het verleden heeft geleerd dat de prijzen in nieuwe EU landen snel stijgen , dat lonen daarbij achterblijven en dat uitkeringen en pensioenen nog trager volgen. Door de ontwikkeling van de wereld energie prijzen zijn ook in Roemenie de energieprijzen de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen.

Onze plannen kunnen alleen doorgang vinden met uw materiele en financiële ondersteuning. Wij hopen en vertrouwen dat u ons ook in het komende jaar dit mooie werk wilt laten voortzetten en dat wij blijvend op uw steun kunnen rekenen.

Namens alle mensen die door u en ons gesteund worden:

  

Namens de Stichting,

Jan en Coby Willemsen