Nieuwsbrief mei 2006

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

 

Beste mensen

 

Op vrijdag 28 april zijn wij, Jan, Coby en Wil (v.d.Kolk) vertrokken voor ons “voorjaarsbezoek” aan Roemenië. Het was fris en regenachtig bij vertrek, na een uur of drie zaten we al flink in de “Stau” (file ) en waren we in 1 uur tijd exact één km. opgeschoten! Gelukkig was dat een incident. De rest van de reisdag liep, ondanks de regen onderweg, voorspoedig. We eten wat in een Raststatte onderweg.  Wenen kunnen we nu, via een mooie nieuwe weg, links laten liggen en dat scheelt behoorlijk  tijd. Bij de Oostenrijkse Hongaars grens een vignet gekocht voor Hongarije en +/- 21.30 komen we bij ons overnachtinghotel “Minerva” in Mosonmagyarovar  aan.

Zaterdag 29 april Na een goede nachtrust en een ontbijt vertrekken we om 7 uur  in de stromende regen richting Roemenië. Na een aantal uren wordt het droger en kunnen we onderweg foto’s nemen. Het is op veel plaatsen erg nat in Hongarije; akkers staan nog gedeeltelijk onder water, rivieren zijn erg breed en de bomen aan de oevers staan met de stam in het water. Om 13 uur passeren we bij Bors de grens met Roemenië,en zetten de horloges één uur voor. We kopen ook hier een vignet en rijden naar Elisabeth en Attila, volgens afspraak. Wij worden hartelijk en met een maaltijd ontvangen. De tweeling Hunor en Magor (8,5 maand) kijken de kat uit de boom en willen later wel op schoot. We maken wat foto’s en geven de meegebrachte kleding, voor de baby’s, maar ook voor Attila, Elisabeth en zusje Edit.

We gaan snel verder naar het Romacentrum, waar we volgens afspraak een computer en een kleine televisie voor het centrum afleveren. Sociaal werker Joszef Nagy Barna heeft voor een Engelssprekende tolk gezorgd: Ds. Erich Wagner, de secretaris van bisschop Tökes en predikant van het kleine kerkje in Podgoria. We zien met blijde verbazing dat er een moestuintje aangelegd is.Er staan aardbeien, frambozen, uien, erwten/bonen, maggiplant(lavas) .

We rijden verder naar Osorhei waar we hartelijk ontvangen worden door Pastoor Joszef Rajna. Ook schoonzus Jocka en Mitzi ( broer) begroeten ons als oude bekenden. Het is fijn elkaar weer in goede gezondheid te mogen ontmoeten. Wij installeren ons in onze kamers en na de kerkdienst eten wij bij Joszef.

 

   

Zondag 30 april. We wonen de Eucharistieviering bij in Osorhei bij pastoor Joszef. Het is een lange dienst want er is Biddag voor arbeid en gewas. In de kerk liggen bundeltjes wintertarwe die als symbool door de kerkgangers meegenomen worden. Tijdens de lunch legt Joszef ons het een en ander uit over deze zegendienst.

We gaan naar Elisabeth om haar en de tweeling mee te nemen naar Cauaceu. Door omstandigheden is zij al 2,5 maand niet in “haar”dorp geweest.  We leveren hen af bij de schoonfamilie en gaan door naar de kerk waar Ds. Laslo Forró voorgaat. Wij worden door zijn vrouw, Ennikö, begroet. Zij ziet er goed uit: in september verwachten zij hun tweede kind.

Na de kerkdienst bespreken wij met hen de voortgang van de keuken: nadat enkele misverstanden uit de weg geruimd zijn  geven ze aan dat ze graag een bestelling plaatsen om in de droge periode ( eind juli/begin augustus) te beginnen. Penningmeester Jan geeft een deel van het gereserveerde geld en zowel de predikant als de curator van de kerkenraad tekenen voor ontvangst.

Hierna bezoeken wij de vrouwen die in een andere ruimte “cziga” maken voor in de soep. Wil waagt ook een poging. Wil en ik nemen het voortouw om te gaan zingen en wat later zingen we met elkaar. De gereformeerde psalmen, niet ritmisch gezongen, roepen nostalgische gevoelens op. We herkennen een melodie , die bij ons in canon wordt gezongen en vallen in bij de derde regel: de melodie is”de uil zat in de olmen “: een groot succes!.

Terug in Osorhei vertellen we van onze plannen om deze keer de “Berengrot”te bezoeken, vorige maal was het erg regenachtig. Joszef wil over onze uitnodiging een nachtje slapen.

Maandag 1 mei. Een vrije dag in Roemenië, we kunnen geen afspraken maken met medewerkers van Caritas.  Met elkaar bezoeken we de “Berengrot”. Een prachtige druipsteengrot die in 1975 te voorschijn gekomen is toen er met dynamiet gewerkt werd in de marmergroeven. Enkele duizenden jaren geleden was het een overwinteringplaats voor beren. De temperatuur is 10° constant. Het lijkt erop dat er een aardbeving geweest is die de toegang van de grot heeft afgesloten.

Er lagen veel skeletten van beren. De Roemeense overheid heeft er een prima attractie van gemaakt. We zien prachtige druipsteenformaties tijdens een half uur durende rondleiding.

We bezoeken ook nog een museum(pje) van landbouw- en huishoudelijk gereedschap en picknicken in de vrije natuur. Een prima dag.

Dinsdag 2 mei. We hebben een afspraak met Ildiko de apotheker, die we een Amerikaans boek over nutritional healing geven. Haar leggen we ons plan voor m.b.t. voedingssupplementen ondersteuning bij mensen met vaatproblemen zoals “open benen”etc. Hiervoor hebben wij van VitOrtho bv.

(www.VitOrtho.nl) een prachtige start voorraad vitaminen en mineralen ontvangen en zoals op de onze website te lezen staat zijn zij bereid om onze stichting voor dit doel te ondersteunen.  Daarnaast is er vorig jaar door de Firma Medeco  (www.Medeco.nl)een grote hoeveelheid Mesitran honingzalf aan onze Stichting verstrekt o.a. ter behandeling van slecht genezende, verontreinigde wonden.  Ildiko heeft haar doctoraal studie vorig jaar afgerond en had als onderwerp “natuurlijke geneeswijzen”. 

Ildiko geeft aan dat voor ons plan samenwerking met een arts-specialist nodig is, en stelt voor een afspraak voor vrijdag te maken. Op deze manier kan er een pilot-studie opgezet worden in de polikliniek van Caritas waar arme mensen gratis behandeld worden.

  Later op de ochtend hebben we contact met de wijkverpleegkundigen: Andrea, Emilia, Tibi en Sita. We leggen nog het een en ander uit over het gebruik van de  diverse materialen en bezoeken met 2 van hen een patiënt met grote wonden. Ondanks de slechte voedingstoestand van deze patiënt ( zij was in korte tijd 40 kilo afgevallen zodat haar huid ruim geplooid om haar heen lag) was het de verpleegkundigen toch gelukt enkele wonden dicht te krijgen. We hebben hen hiermee ruimschoots gecomplimenteerd!!!Onder matige werkomstandigheden zetten zij zich met hart, hoofd en handen in voor hun patiënten.

We hebben een lunch bij Caritas en spreken met Tenzi , de hoofdboekhoudster en met Ilona, degene die de buitenlandcontacten onderhoudt.

Later vertrekken wij naar het stadscentrum om wat te winkelen en naar de Metro, om Wil te tonen dat alles te koop is, tegen bijna westerse prijzen.

Het avondeten gebruiken we weer samen met pastoor Joszef, wij stellen hem voor om, net als bij de vrouwen in Cauaceu, enkele liederen te zingen in St. Martin.

Woensdag 3 mei. Vanmorgen hebben we een Eucharistie viering in St. Martin, het bejaardenhuis van Caritas, geleid  door  Pastoor Joszef. Als directeur van Caritas komt hij hier wekelijks zodat men hem op die dag aan kan spreken.De “voorzanger”die wij in oktober 2005 nog het Ave Maria hebben horen zingen is op 92 jarige leeftijd overleden, dus ons aanbod komt goed van pas….

Het is een warm welkom voor ons, velen herkennen ons en vragen naar Hennie, onze andere zus en naar Lodewijk, die ook als eens meeging. Het zingen wordt gewaardeerd , en hierna gaan allen  naar de eetzaal om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Eerst bezoeken Wil en ik nog enkele slaapkamers waar bewoners zitten die niet naar de kerkdienst (kunnen) gaan. Het zijn ook daar ontmoetingen van hart tot hart, ondanks de taalbarrière.

Terug in de eetzaal blijken een aantal pittige dametjes het voortouw genomen te hebben om wat in te zingen en ons ook op gezang te vergasten. Jan, die in de eetzaal bleef met Joszef, heeft de voorbereidingen kunnen volgen.

Wij bieden bloembollen aan -200 prachtige gladiolen bollen zullen aan het einde van de zomer de tuin versieren- en meegebrachte Hollandse kaas en koffie.De begroting van St. Martin is dermate krap dat er niet veel ruimte is voor extra’s voor de bewoners of het in-of exterieur.En van de tuin kan iedereen genieten!!!Het onderhoud gebeurd door enkele mannelijke bewoners.

Ook hier zingen we nog eendrachtig wat liederen: we gaan een uur later weg dan onze planning was, maar hebben allen een heel rijk gevoel!!.

Onze volgende afspraak is het Romacentrum waar de kinderen bij juffrouw Katie in het lokaal zitten. 2 oudere meisjes doen de afwas van de lunch. We hebben als cadeau van de Stichting tomaten- paprika en pompoenplanten gekocht bij een tuincentrum, voor in de moestuin.Jan bespreekt de begroting  met Joszef Barna Nagy, Wil deelt marsjes en pennen uit. We vertellen Joszef dat we naarstig aan het zoeken zijn om de ondersteuning voort te kunnen zetten, en dat we zijn inspanning waarderen om een moestuin aan te leggen Hierdoor komt er ook wat verse groenten op het menu van de kinderen. We gaan terug naar Osorhei waar de groep van 18 personen uit Boskoop (www. SOEB.nl) gearriveerd is, e.e.a. geregeld door  Jaap en Trijntje Stellingwerff.

“s Avonds wonen we in het Partium College in Oradea een benefiet concert bij van de beroemde pianist Bogányi Gergely bij. Na afloop ontmoeten we Janos en Hannie Herman en Bisschop Tökes. We sluiten in Osorhei nog even aan bij het slaapmutsje ( Johannes Segen).

Donderdag 4 Mei. Voor deze ochtend hebben we afspraken in Cauaceu. We bezoeken met de meegebrachte speelgoederen eerst de “Kindergarten”, we delen snoepjes uit en geven het speelgoed aan de juffrouw,  Jan leert een nieuw woord: “pilango” (vlinder), het woord “luffi”kennen we nog: (ballon). Bij de school wachten de kinderen ons met gezang op, heel hard, heel onverstaanbaar , heel enthousiast. Ook hier weer snoep en ballonnen. De juffrouwen krijgen magnetische letters en cijfers voor de kinderen, ze zijn er erg blij mee. (alles is te koop in Roemenië, ook dit, maar….erg duur ) en we hebben een wegenkaart , groot, van Nederland meegenomen. Hier ligt Apeldoorn, daar Zwolle, (Janos Herman), Spijkenisse (Wil), Visvliet ( Gerrit Wiersinga), Amsterdam. De afstand Apeldoorn Zwolle ( 50 km) vinden de kinderen al heel wat, de 1600 km van Apeldoorn Oradea verbaasd ze pas echt.

In het winkeltje waar Jocka werkt mogen we even fotograferen. Ze helpt me door de prijzen achter de verschillende levensmiddelen in te vullen ( zie website). De winkel waarin zij werkt is een staatswinkel, zij ontvangt haar salaris van de staat en is dus niet afhankelijk van haar omzet. We zien wel dat in Cauaceu de markt voor kleding  verzadigd dreigt te raken.

Een goede reden om onze inzameling hiervan te minderen en ons meer te  richten op huishoud – en bedtextiel; incontinentie materiaal en medicijnen, verpleegartikelen etc. blijven wel speerpunt in onze inzamelingen.  Wij willen vraaggestuurd verzamelen  , vooral omdat de transport kosten steeds hoger worden en bij verzadigde markt de opbrengst lager is dan de eventuele vervoerskosten. Daarnaast gaat in het ophalen, sorteren en verpakken van de kleding en het vervoer naar het vertrekpunt veel tijd en energie zitten, tijd en energie die we graag richten op echte schaarste .

We gebruiken de lunch bij Enniko Forro,- die we met Hollandse kaas, koffie en een kaassnijset verrassen-  , samen met de moeder van Elisabeth.  Enniko verteld ons dat de opbrengst van de transporten gebruikt wordt voor de aanschaf van servies, bestek en glaswerk voor in het Cultuurhuis. Bij feesten en partijen kan het door de feestgever voor een kleine bijdrage gehuurd worden. Daarnaast zijn de vrouwen met elkaar naar een theater voorstelling geweest, zo’n gemeenschappelijk uitje haalt de banden aan!

In de middag slaan we wijn in bij de Selgros en we rijden terug naar Osorhei. Diner met de “Boskoop –groep” en Joszef, het is laat als we van tafel gaan.

Vrijdag 4mei. Vanmorgen eerst met Joszef Barna Nagy naar de Metro voor inkopen . Hij heeft geen auto en bulk inkopen geeft hem de gelegenheid om beter uit te komen met het budget. We verbazen ons steeds weer over de prijsbewuste instelling die hij heeft, geweldig om zo met het geld om te gaan.  De aardappels vind hij te duur en de kwaliteit is matig, ze zijn wat rimpelig en oud. Langs de weg staan ook diverse aardappel aanbiedingen; als we in de schuur staan om 10 kilo te kopen wil de verkoopster ons een mindere kwaliteit in een zak stoppen. Joszef ziet het goed en laat haar een nieuwe zak open maken. Nu ja, hij heeft gelijk: 10 kilo “Bildstar”voor 16 Lei = €4,60!

(Een modaal inkomen ligt tussen de €150 en €200, pensioen voor ouderen of gehandicapten ligt tussen de €30 en €75 , het minimumloon ligt op €80).

 

 

Om 12 uur hebben we de afspraak bij Ildiko, de apotheker met Dr. Mincea Onaca, een internist die zich veel bezig houdt met patiënten met diabetes. Hij en zijn vrouw werken enkele dagdelen per week gratis in de poliklinieken van Caritas, waar medische zorg voor “armen”gratis is. Zowel via de apotheek als via de artsen is er een systeem waarbij patiënten hun maandelijkse inkomensbriefje dienen te tonen alvorens in aanmerking te komen voor gratis medische zorg en/ of medicijnen.Hij stelt een pilot-program voor in de polikliniek met de voedingssupplementen. We bespreken de mogelijkheden en maken de afspraak dat e.e.a. in juni 2006 van start zal gaan zodat hij tijd heeft om een gedocumenteerde selectie te maken van patiënten. Hij zal de voortgang van het project mailen naar mij. Hij komt erg betrokken over en  bedankt voor deze prachtige kans uit naam van de patiënten. Zoals alles: het is te koop in Roemenië maar onbetaalbaar voor deze doelgroep. We zien de 2e mei ook overvolle apotheken omdat de mensen weer gelegenheid hebben om hun recepten in te leveren: er is weer voorraad in de apotheek.

We gaan lunchen bij Elisabeth die een drie-gangen maaltijd heeft verzorgd…Het is gezellig, we praten nog en geven handdoeken als verlovingscadeau voor haar zusje Edit.

Ons aanbod om een extra bedje te regelen voor de tweeling -omdat het geleende bedje van de predikantsvrouw binnenkort weer teruggaat – blijkt niet nodig te zijn.Ze geeft aan dat ze wel wat improviseren met behulp van de box.  Er wordt weer expliciet gevraagd naar Lodewijk en Hennie.

In Osorhei pakken we onze spullen al zoveel mogelijk in. De Boskoop groep heeft een ander avondprogramma, wij eten weer met Joszef. Met elkaar bespreken we - op verzoek van Joszef- liefdevol welke zaken ons zijn opgevallen en geven we verander suggesties. Een fijne avond met een bijzondere sfeer.

Later op de avond drinkt Joszef met de Boskoop groep nog een “Johannes Segen”; maar wij zoeken de bedden op: we willen vroeg weg rijden.

Zaterdag, 5 mei . Om 4 uur (Nederlandse tijd) staan we op, we zetten koffie en thee, kleden ons aan en vertrekken, uitgeleide gedaan door Joszef. Hij wenst ons een goede reis en een behouden thuiskomst, we hebben de volgende datum van ons bezoek al vastgelegd: D.V. 23 september 2006.

Over de eerste 450 km. doen we door allerlei oorzaken 7 uur, de overige kilometers zoeven onder ons door…’s avonds om 22.50 stappen wij moe en voldaan ons huis weer binnen.

Een overvolle week , waarin we heel veel hebben kunnen delen, zowel materieel als immaterieel.Ook is Wil diverse malen in de gelegenheid geweest om energiewerk te doen.Mede door onze sponsoren die ons in staat stellen dit werk te doen en uit te breiden zien we veranderingen op gang komen.

Maar: er blijft nog veel te doen. We nodigen u van harte uit de website van onze Stichting te bezoeken waar vanaf week 20  aanvullende informatie staat over prijzen en ook diverse foto’s en  we zullen u op de hoogte houden van onze activiteiten.

 

Doelen 2006

Ø      Salarissen thuiszorgverpleegkundigen garanderen

Ø      2 a 3 transporten, vraag- gestuurd.

Ø      Maaltijd sponsoring Roma centrum

Ø      Materiele ondersteuning school en Kindergarten Cauaceu en Roma centrum

Ø      Medicijnen, verbandmiddelen en verpleegartikelen verzamelen en versturen

Ø      Ondersteuning Pilotproject Diabetici

Ø      Ondersteuning studente(n)

 

98% van de ontvangen gelden wordt gebruikt voor de Stichting, kosten zijn alleen wegens bancair verkeer en verplichte lidmaatschappen. (Kamer v. Koophandel).

 

Jan en Coby Willemsen.