Nieuwsbrief april 2003

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

Beste mensen.

Dit is de eerste nieuwsbrief die u van ons ontvangt. Zoals in onze opzet is aangegeven proberen we zoveel mogelijk om onze donateurs, en andere geïnteresseerden via e-mail op de hoogte te houden van de stand van zaken.

 

*  In het eerste kwartaal van 2003 is veel tijd gestoken in het oprichten van de Stichting, de benodigde officiële goedkeuringen van de Belastingdienst te verkrijgen, een gironummer aan te vragen etc.

*  Daarnaast zijn wij toch al gestart met het werven van donateurs. Waar mogelijk vertellen wij mensen over het bestaan van de Stichting en onze doelen;onze indruk is dat veel mensen welwillend tegenover dit initiatief staan. Neemt niet weg dat concrete doelen en ondersteuning met fotomateriaal de doelen nog levensechter zullen maken.

Op dit moment zijn er 7 vaste donateurs en hebben enkele mensen ons met een gift ondersteund.

*  In Oradea, het gebied in het noordwesten van Roemenië waar de Stichting haar werkterrein heeft staan diverse plannen op stapel:

Gezondheidszorg

  1. Komende maand worden er sollicitatiegesprekken gevoerd met een sociaal werkende en een verpleegkundige om een Thuiszorgachtige organisatie op te starten.Het fenomeen Thuiszorg –zoals in Nederland is onbekend; een verpleegkundige is vaak vooral de assistent van een arts. Onze opzet is nu dat de sociaal werkende in een gebied van Oradea een inventarisering doet van de benodigde hulp, onder bejaarden en chronisch zieken.
  2. Daarnaast probeert zij een bestand op te bouwen van mensen die op vrijwillige basis verzorging willen bieden aan deze bejaarden / chronisch zieken. Deze mensen zullen voor hun inspanning een soort onkostenvergoeding krijgen, waardoor zij toch enig inkomen uit arbeid genereren.
  3. De verpleegkundige zal in eerste instantie een voorlichtende taak hebben, daarnaast heeft de v.k. een taak bij complexere zorg (zoals wondverzorging, medicijnverstrekking etc. ).
  4. Beiden zullen aan deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers werken.
  5. Er bestaan plannen om een magazijn(-tje) op te zetten waar o.a. verbandmiddelen, incontinentiemateriaal, hulpmiddelen, lakens en dekens en zelfzorgmedicijnen voorradig zullen zijn.
  6. De s.w. zal indiceren voor de materialen; de v.k. beheert het magazijn en levert uit.
  7. Voor beide werkers staat de Stichting garant voor hun salaris voor een langere periode, wij verwachten van hen ook een betrokkenheid voor langere tijd..
  8. In de opstartfase kan het zijn dat hen eerst een parttime dienstverband wordt aangeboden, dat later uit kan groeien naar een volledige baan. Deze inschatting laten wij over aan de mensen waarmee wij samenwerken in Oradea.
  9. Ook proberen wij als Stichting garant te staan voor een deel van de vergoeding van de vrijwilligers.
  10. In de volgende nieuwsbrief hopen wij de medewerkers aan u voor te stellen.

 

Onderwijs

De deelgemeente van Oradea waar het werkterrein van de Stichting ligt is deze winter gestart met een schooltje voor Roma kinderen. Er is een onderwijzeres aangesteld voor 5 uur per dag, 5 dagen in de week. Op dit moment gaat het om onderwijs aan 30 kinderen in een klas. Naast onderwijs krijgen de kinderen ook 1 maaltijd per dag op school.

1.      Als Stichting willen wij voor het komende schooljaar garant staan voor de aanschaffing van de lesmaterialen zoals schriften, potloden, pennen etc. Dit materiaal wordt ter plaatse gekocht.

2.      De deelgemeente wil in de komende herfst en winter de maaltijdverstrekking aan Roma kinderen uitbreiden. Men denkt aan het verschaffen van circa 50 – 70 maaltijden per dag. ( één per kind…)

3.      In de herfst hoopt men een gaarkeuken gereed te hebben om dit plan te verwerkelijken.

4.      Onze winterse noodhulp zal bestaan uit het verstrekken van financiële middelen om –een deel van- deze maaltijden te realiseren. Elke euro levert een voedzame warme maaltijd op.

5.      Daarnaast hebben wij toegezegd mee te zoeken naar grote pannen (> 20 liter o.i.d.), bestek en serviesgoed.

 

Ondersteuning studenten.

In de toekomst zullen wij proberen om een of twee stage plaatsen  voor studenten sociaal werk / verpleegkunde te realiseren. Omdat voor het uitnodigen van Roemeense  studenten de officiële weg bewandeld zal worden dient daarvoor het nodige voorwerk te gebeuren.

 

Transporten.

Het vervoeren van goederen naar Roemenië is aan allerlei regels gebonden; de Roemeense overheid waakt voor het overspoelen van de” markt “ met westerse 2e hands goederen waardoor hun eigen industrie gedupeerd wordt. Men eist veel documenten die allemaal weer betaald moeten worden, dit drijft de kubieke meter prijs fors op.

Wat wij willen vervoeren zal in eerste instantie met personenauto’s vervoerd worden. Hieruit volgt dat wij op dit moment alleen goederen verzamelen die het eerder genoemde magazijn gaan vullen. Het kan zijn dat in een later stadium andere mogelijkheden zich voordoen maar daar is nu geen zicht op.

 

Rest ons nog om alle mensen die de Stichting een warm hart toe dragen te bedanken, voor de ontvangen en toegezegde giften, de partijen lakens en dekens, warme sokken en kousen. Het komt allemaal op de plaats waar het nodig is!

 

Namens het bestuur, Jan en Coby Willemsen.