Begin | Sint naar de trein | Kleurplaten | Recepten | Puzzels


Recepten

Speculaasbrokken
Een makkelijk recept voor lekkere speculaasbrokken!

 Ingredienten:
200 gram zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
2 eetlepels speculaaskruiden
125 gram donkere basterdsuiker
150 gram boter
garneeramandelen

 Bereiding:
 Stop alle ingredienten in een kom en vermeng dit vervolgens met 1 eetlepel melk. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg dit 3 uur in de
 koelkast. Zet de over vast aan op 175 graden Celsius. Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dikte, druk er rijkelijk garneeramandelen in. Leg dit op een ingevette bakplaat: u
 bakt het bruin in 45 min. in de over op 175 graden Celcius. Laat het een tijd afkoelen en breek het daarna in stukken. Eigenlijk zonde, maar wel lekkerder!

Smulboot
Recept voor een overheerlijke smulboot!
Ingrediënten
plakje cake of ontbijtkoek
boter
hagelslag
cocktailprikker met een vlaggetje
schuimpoppetjes

Bereiding:
Snij een plakje cake en snij er twee hoekjes af zodat je een bootvorm krijgt. Bewaar de hoekjes wel, ze komen nog aan van pas. Smeer de zijkanten in met boter doe op een
bordje hagelslag en rol de boterkant van de boot door de hagelslag. Maak nu van de twee hoekjes, die je op elkaar plakt door er wat boter tussen te smeren, het dek van de
boot. Prik daar het vlaggetje doorheen en zet er passagiers op van schuimpjes.

Taai Taai
Een gemakkelijk recept voor een van de lekkerste Sinterklaas lekkernij!
Ingredienten:
250 gram bloem
100 gram honing
1 eetlepel stroop
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel potas (ook wel bekend als kaliumcarbonaat)
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Verwarm de honing zachtjes in de magnetron en roer er de stroop doorheen. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door. Voeg er de inmiddels afgekoelde
honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg. Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en
bak het in ca. 25 minuten lichtbruin. Je kan controleren of het gaar is door er met een houten prikker in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.

Pepernoten
Recept om 2 heerlijk volle bakplaten pepernoten te bereiden.

Ingrediënten
175 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
100 gram bloem
100 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel water
1 mespuntje zout
3 eetlepels melk
1 eierdooier
4 eetlepels speculaaskruiden
2 eetlepels kaneel

Bereiding
Verhit de oven voor op ca. 150 graden Celsius. (Let wel dat het deeg na bereiding eerst een uur in de koelkast moet) Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de
eierdooier, het zout, het water, de speculaaskruiden, kaneel, de bloem, de melk, en het anijszaad in een kom. Voeg de verwarmde boter (20 sec. in magnetron) toe en kneed
van het geheel een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat melk toe wanneer het deeg te kruimelig is. Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de
koelkast.
Vorm van het deeg kleine balletjes ter grootte van een kers. Leg de balletjes op een beboterde bakplaat op gelijke afstand van elkaar en druk ze een beetje plat.
Je kunt ongeveer 2 volle bakplaten vullen met pepernoten. Bak de pepernoten ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin en gaar zijn. Laat de pepernoten
even afkoelen.