Is parachutespringen gevaarlijk?
 

Natuurlijk is parachutespringen gevaarlijk, maar met het juiste materiaal en training kunnen de risico's kleiner gemaakt worden dan ze lijken en vinden de meeste springers dit meer dan acceptabel.

Door de jaren heen is net als in de gewone luchtvaart de omvang enorm toegenomen, terwijl het aantal ongelukken gelijk is gebleven. Tegenwoordig loopt ongeveer 1 op de 60.000 sprongen dodelijk af. Dit betekent dat er wereldwijd ongeveer 100 tot 150 doden per jaar vallen en in Nederland gemiddeld 1 per jaar.

Bijna altijd wordt gedacht dat de ongelukken ontstaan doordat de parachute niet opent. Niets is minder waar. In ruim 50% van de ongevallen met dodelijke afloop hadden de springers een goed geopende parachute boven hun hoofd. Bovendien kan een niet goed geopende parachute eenvoudig worden verwisseld voor een nieuwe, een cut-away noemen we dat. Het materiaal is in minder dan 5% van de gevallen nog de boosdoener, de resterende 95% kan bijna volledig worden toegeschreven aan het niet juist handelen van de springers.

Lees meer hierover...



De beelden zijn van Roel de Otter.
  In het filmpje links zie je een cut-away. Het laat zien hoe makkelijk en snel de tweede parachute geactiveerd kan worden. Om te voorkomen dat deze tweede parachute in de knoop raakt met de eerste, wordt de eerste eerst afgeworpen. Klik op het plaatje om het filmpje te laden.