This is G o o g l e's cache of http://home.deds.nl/~hildo/Australie.htm as retrieved on Dec 31, 1969 23:59:59 GMT.
G o o g l e's cache is the snapshot that we took of the page as we crawled the web.
The page may have changed since that time. Click here for the current page without highlighting.
This cached page may reference images which are no longer available. Click here for the cached text only.
To link to or bookmark this page, use the following url: http://www.google.com/search?q=cache:h4_rYf86oJsJ:home.deds.nl/~hildo/Australie.htm+home.deds.nl+hildo&hl=en


Google is not affiliated with the authors of this page nor responsible for its content.
These search terms have been highlighted:  hildo 
These terms only appear in links pointing to this page: home deds nl

Australie

Click for Perth, Western Australia Forecast
Weer in Perth.
Click for Melbourne, Victoria Forecast
Weer in Melbourne.

Aankomst: poolberen op het vliegveld

Voor het eerst is vliegen echt leuk. Singapore Airlines heeft het allemaal wel begrepen. Eigen tv met films naar keuze, computerspelletjes, goed eten en snelle service. Ook op het vliegveld in Singapore is wachten niet erg. Je kunt hier gratis gebruik maken van internet. Op de hoogte van alle nieuwtjes in Nederland komen we aan in Perth. Wat is het hier KOUD. Met de hotelbus gaan we naar het One World Backpackers Hostel. Het is erg laat en ze zijn al gesloten. We rammelen nog wat op de deur maar niemand hoort ons. Iets verderop is een hippe club en we vragen waar we een ander hostel kunnen vinden. Om de hoek is de "Underground" en we nemen een kamer met TV omdat Nederland moet voetballen. Eerst nog iets te eten halen en we installeren ons voor de buis. We zappen langs alle zenders maar er is alleen een soort tellsell. De kamer is ernorm duur (in ieder geval voor onze aziatische begrippen) en enorm smerig (zelfs voor onze aziatische ervaringen) en we verhuizen de volgende morgen alsnog naar het One World Hostel. Echt een aanrader ! Grote nieuwe keuken, gezellige algemene ruimte, schone kamers en een leuke sfeer. We verkennen Perth en verbazen ons over alles. Wat is het hier groot, duur, schoon en waar zijn al die verkopers gebleven ?

Campertje.nl

Het plan is om Australie per camper te verkennen en we beginnen dus aan de grote zoektocht. Het plaatselijke suffertje wordt uitgeplozen en we gaan langs alle hostels voor advertenties van andere reizigers die hun auto willen verkopen. Het aanbod is behoorlijk groot en we vermaken ons een paar dagen met het bekijken en keuren van campers. Iedereen heeft prachtige verkoopverhalen over hoe mooi en handig de camper wel niet is en dat ze de reparatiespullen nooit hebben gebruikt. Het is in deze tijd van het jaar moeilijk om je auto kwijt te raken in Perth en de vraagprijzen dalen iedere dag. De auto's zijn allemaal erg oud (rond 1981) en het is moeilijk te beoordelen welke wel en niet goed is. Op internet vinden we een Toyota Hiace uit 1986 en de engelse verkopers verwachten de volgende dag in Perth aan te komen. We maken een afspraak en het ziet er erg goed uit. Het is een wit busje met een vast bed en genoeg ruimte om alle spullen op te bergen. We doen een bod en maken een afspraak bij de garage om een test te doen. De verkoper laat allerlei formulieren zien en toont aan dat ze net gisteren nog een test hebben laten doen door de politie en dat alles goed was. We moeten lang wachten bij de garage en twijfelen even of we ze op hun woord zullen geloven en later blijkt dat je dat dus nooit moet doen. De "head" van de motor moet gemaakt worden en dat gaat 1200 Australische dollars kosten. Wij blij dat we hem nog niet hebben gekocht. Na een gesprek met de garageman die ons verzekert dat het verder een prima bus is voor het geld en dat hij hem zeker kan maken kopen we de bus voor 1200 dollar minder. Na 2 dagen kunnen we hem ophalen en dan kunnen we vertrekken. Inmiddels slapen we al ruim een week in het One world Hostel. De laatste avond gaan we met een aantal mensen voetbal kijken. De wedstrijd begint hier om 02.45 uur en het is voor ons dus erg vroeg (of laat). Maar helaas, Nederland verliest van Portugal. Onze Franse vrienden en Jess zwaaien ons de volgende morgen uit en we beginnen aan onze reis van Perth naar Darwin. De auto rijdt zalig en na de nodige boodschappen gaan we richting de Pinnacles (zie foto's). We moeten nog even wat oefenen met alles, dus we pakken van alles uit en in, zetten de luifel op, etcetera. Was denk ik wel grappig om te zien (ikzelf heb vanmorgen een stel hetzelfde zien doen en dat was in elk geval grappig om te zien). Ook het links rijden en schakelen is even wennen maar na 3x de ruitenwisser aan te doen in plaats van de richtingaanwijzer gaat het beter.

Beschuit in je soep

Na de Pinnacles rijden we verder naar het noorden, naar het Kalbarri National park. Hier zien we de typische steile kust afgronden en rivierkloof. Het is er ook erg rustig, het is net een plattelandsdorpje in Amerika. We scheuren gelijk door, want ook hier is het nog steeds erg koud. 300 k verder stoppen we in Denham, ook wel bekend als Shark bay. En hier kun je, je raadt het al, dolfijnen bekijken. Het is vrij toeristisch en helaas mag je geen dolfijnen (meer) aanraken. Wel kamperen we hier praktisch op het strand en is er een prachtige omgeving. Ook hebben we inmiddels Bolletje beschuit gescoord. De Australiër schijnt dat in z’n soep te eten maar wij vinden hem met aarbeienjam toch beter. Via Carnarvon rijden we door naar Exmouth, waar je perfect kan snorkelen/duiken. Helaas regent het 2 dagen achter elkaar waardoor het zicht nihil is. Als de regen ophoudt huren we snel een snorkelset en overnachten we in het nationaal park. Hier kampeer je op het strand met als enige voorziening de ‘Oz bush loo’, een toilet dus. In de middag snorkelen we en zien we ontzettend veel vissen tot ca. een meter groot! Na al dat strand willen we wel eens wat meer van de Australische binnenland zien en komen we in aan in een klein dorpje, Tom Price. Hier camperen we aan de voet van Mt Nameless. De volgende morgen, weer &(*&))%#@#$@ regen! Gelukkig is het even droog en kunnen we een wandeling maken in één van de kloven van het Karijini National park.

Souveniers uit Azie

In Broome blijven we een paar dagen hangen. Ten eerste omdat het een hele leuke stad is, ten tweede is het eindelijk mooi weer  en is het goed toeven op ???cable Beach“  en ten derde omdat we een bezoek aan het ziekenhuis moeten brengen omdat Hildo een leuk souvenier uit Azie heeft meegenomen. Terwijl we in de wachtkamer zitten komt er een broeder met een man in een rolstoel binnenwandelen. "One hooked up fisherman" roept de broeder, en ja hoor hij heeft een grote haak in zijn voet. Het is altijd belangrijk om dan vooral niet te lachen als zo iemand je aankijkt. Helaas lukt dat niet altijd!   Hildo komt er met 10 dagen antibiotica vanaf. Via Fitzroy Crossing, Kununurra en Katherine rijden we naar het Litchfield National Park.

Kampvuur, gitaarmuziek en douchen onder de waterval

We gaan weer een paar dagen bushcampen en we hebben net onze camper op een rustig plekje neergezet als er een enorme touringcar komt aanrijden en precies naast onze bus gaat staan. Ja hoor denken we dat hebben wij weer. Het wordt een erg gezellig avond met kampvuur en gitaarmuziek. De australier leert ons de didgeridoo te bespelen en dat is toch moeilijker dan je denkt !

Bezoek van Kees en Marja

Met Marja en Kees (de ouders van Hildo) reizen we van Darwin naar Cairns. In Darwin moeten we nog een keer naar het ziekenhuis en een dag later dan gepland gaan we naar het Kakadu National Park. Midden in het bos vinden we een leuke kampeerplaats en zodra we alles hebben staan, komt de boswachter al aanrijden op z'n mountainbike om het campgeld te innen. We bewonderen nog even de zonsondergang en de aborigenal tekeningen in het park en als we 's avonds slapen met de achterklep open zien we een kangeroe over de kampeerplek springen die de voedselresten van onze tafel komt opeten.

We trekken verder zuidwaarts via Katherine en Tennant Creek en we leggen heel wat kilometers af. Onderweg is het eh erg stoffig en droog. Alice Springs is een leuke stand en we blijven hier 2 dagen om souveniers te kopen. Dan gaan we naar Uluru/Ayers Rock. Op de campings is niks te doen en er staan voornamelijk bejaarden (die zijn hier sowieso erg veel, volgens mij is de bevolkingsopbouw hier iets anders dan in Nederland). We besluiten Ayer's rock niet te beklimmen maar er omheen te wandelen. Uiteraard pikken we ook de zonsondergang nog even mee. De volgende dag bekijken we de Olga's en vertrekken weer richting het noorden. We overnachten langs de snelweg in de buurt van Tennant Creek. Na zonsondergang komt er geen mens meer langs rijden en is het HEEL stil. Ook kan je de sterrenhemel goed bekijken. We slapen perfect en s'morgens staat er plotseling een gigantische roadtrain vlak voor onze camper (hm, niks gehoord?). We rijden verder door de outback en komen langs verschillende stoffige mijndorpjes. Ze zeggen over Nieuw-Zeeland dat als je daar komt vanuit Australie dat je dan de klok 50 jaar terug moet zetten, maar volgens mij staat ie dan in totaal op 150 jaar terug in de tijd.

Via Normaton komen aan bij een dorpje aan zee. Je kunt hier goed vissen en dat is wat iedereen hier ook voornamelijk doet. De volgende morgen maakt onze auto een vrij gek geluid (hij had al kuren vanaf Alice Springs) en om een lang verhaal kort te maken die doet het niet meer. We "verkopen" 'm aan de garage en liften verder mee met Marja en Kees. Maar eerst maken we nog de camping-bbq mee. Onze buren hadden al meerdere keren gevraagd de afgelopen twee dagen of we toch wel zeker zouden komen. Om 6 uur zitten we klaar, de salade en stoeltjes moesten we zelf meenemen. Het wordt een hele jolige avond...

Zodra we aankomen aan de kust boven Cairns bekijken we de Atherton tablelands en Cape tribulation. Verder gaan we uiteraard nog duiken in het great barrier reef. Met een grote luxe boot (volgens de bemanning is ie zo gebouwd dat je niet door hebt dat er 80 mensen aan boord zijn) varen we naar het buitenste gedeelte van het great barrier reef waar het koraal nog het mooist is. Onderweg zien we humpback whales zwemmen, en één springt er zelfs uit het water! We maken twee duiken en die zijn beiden prachtig. Het zicht is perfect en we zien een schildpad en heel veel vissen.

Woonoorooran?

In Cairns is het weer tijd om afscheid te nemen van Marja en Kees. Wij zitten weer een tijdje in een backpacker's hostel en we gaan verder in ons gehuurde backpackersvan. We rijden eerst nog "even" naar de noorderstranden van Cairns om nog wat zon mee te pikken voor we weer naar het koudere zuiden rijden. In Palm cove (dat klinkt alleen al goed!) hebben we een plaats op 10 meter van het strand op een goedkope gemeentecamping. Na de zon gaan we op "biokamp" in een paar nationale parken. Zo zijn we bijvoorbeeld naar (let op scrabble fans) het Woonoorooran national park geweest. Hier proberen we de platypus (een soort eend/otter) te spotten, maar helaas hij laat zich niet zien.

Riverraften en oceanraften

En dat allemaal in 1 week. Eerst gaan we naar Mission Beach, een leuke badplaats aan de Oostkust. We staan een nachtje op een BIG4 camping want na een aantal nachten zonder electriciteit en water moeten we alles weer even opladen en bijvullen. Een rafttochtje is snel geboekt en de volgende morgen worden we opgehaald door de mensen van Racing Thunder. Met een bus gaan we naar de Tully rivier en krijgen we allerlei instructies voor als we uit de boot vallen of in aanraking komen met een rots. Dan tekenen we nog even het formulier dat zij in ieder geval niet verantwoordelijk zijn voor als dit allemaal mocht gebeuren en dan kunnen we vertrekken. Gewapend met helm en reddingsvest gaan we naar onze raft die wel delen met 4 Ierse dames. De meeste rapids zijn niveau 4 (voor de kenners) en dat maakt het erg leuk. Regelmatig valt er iemand uit de boot en we moeten behoorlijk sturen en peddelen. Ook gaan we zonder raft een waterval af en blijven door de druk een tijdje onder water. Omdat het budget toch al niet meer te redden is, gaan we bij de Whitsunday islands maar mee met de volgende toer: een dagje oceanraften. Op een soort hoovercraftspeedboot (volgens de bemanning is ie: 1) onzinkbaar 2) zo gebouwd dat je niet door hebt dat er 25 mensen aan boord zijn) scheuren we langs de Whitsunday islands, die bekend staan om de schitterende stranden. We snorkelen in één van de baaien en het stikt er echt van de vissen tot circa 1,5 meter (de bemanning gooit voer uit de boot, dat helpt). Na het snorkelen gaan we weer even 'oceanraften' naar het volgend strand. Onderweg zien we een enorme schildpad zwemmen. Dit is het bekendste strand van de Whitsunday islands en hier klimmen we ook naar een uitzichtpunt. Het strand is hier hagelwit en het water azuurblauw, een paradiiiiijsje. Op de terugweg moeten we nog even wat mensen 'redden' die vanwege het opkomend tij vast zijn komen te zitten op een strandje en spotten we nog wat schildpadden.

Australisch parkeerbeheero:p>

Via Hervey bay en Noosa rijden we richting Brisbane. In Noosa zit het intercafe in een winkelstraat en we parkeren voor de deur. Volgens het bord mag je er 1 uur parkeren. In het internetcafé vragen we of we geen parkeerschijf of zoiets nodig hebben. Nee, dat hebben we niet nodig. Hoe weet men dan hoe lang wij hier staan, vragen we. Het blijkt dat de parkeerpolitie langs loopt en op elke autoband een krijtstreepje zet. Na een uur komt ie weer langs lopen en hij kan dan controleren aan de hand van het krijtstreepje of je al te lang geparkeerd staat!

Crikey!

Vlak voor Brisbane kunnen we naar de dierentuin van Steve, bekend vanwege de gedurfde stunts met allerlei wilde dieren op Animal planet. Na binnenkomst kunnen we gelijk door naar het crocostadium voor verschillende shows. Eerst komen er slangen en tijgerpups, maar dan komt er een krokodil. Een enorm mannetje wordt gevoerd waarbij de verzorger telkens bijna gebeten wordt door de krokodil (a la Steve op TV). Later op de dag wordt deze show nog een keer gedaan, maar dan in de 'kooi' van de croc zelf. Behoorlijk spectaculair, en het valt op hoe snel de krokodil al door heeft waar iemand loopt. De verzorger stampt met z'n voeten 1 meter voor de waterlijn en de croc komt er gelijk op af. Ook springt ie rechtop uit het water om wat voer te pakken. Verder kunnen we nu verschillende, typische australische beesten zien die we nog nooit gezien hadden of nog niet echt dichtbij hebben gezien: koala, kangaroe, tasmanian devil, cassowary, wombat, landschildpadden, slangen, etc.

 

Golden coast

De volgende bestemming is Brisbane. Het valt ons op dat er een hoop mensen hier aan het werk zijn en in pak lopen. Brisbane is uiteraard weer een zeer schone stad waar genoeg te doen is. De tweede dag ontdekken we zelfs een belgisch biercafe, waar we s’avonds even een pintje gaan vatten. Uiteraard zit het er vol met andere Belgen en Nederlanders. Na Brisbane komen we in het meest toeristische gedeelte van Australië: de gold coast. Hier gaan we naar een pretpark: Dreamworld. In dit park heb je een aantal rollercoasters en twee topattracties, beiden zijn een vrije val van een aantal seconden. De Tower of terror en de Giant drop. We camperen in een plaats "Surfer's paradise" en s'morgens is hier ook iedereen aan het surfen.  

Naar Sydney

Na de surfer's paradise rijden we langs de kust verder omlaag. Het eerste plaatsje 'Byron bay' is een echt backpacker's plaatsje met een wat alternatieve inslag. We kunnen midden in het centrum kamperen en zien veel jongelui op de camping. Als we 5 minuten staat staat er al iemand voor onze camperdeur of we wiet willen hebben. Hij kan niet begrijpen dat we uit Nederland komen en toch geen wiet willen hebben. Op het strand wordt er wederom veel gesurfd en liggen veel mensen te relaxen. We rijden via Coff's harbour en Port Macquarie door naar Sydney. Het camperen bij Sydney is ietwat lastig, de campings zitten nogal ver uit het centrum. Wij zitten 24 kilometer buiten het centrum. Maar, we kunnen vanaf het dorpje met de 'van' naar 't volgende dorpje rijden, daar gratis parkeren en dan simpelweg een pontje nemen naar het centrum van Sydney. We komen dus in Sydney aan met de boot en bekijken het beroemde Opera house. De zij-ingang staat open en we 'sneaken' even naar binnen. Twee meter verder staan we in een opera-zaal. Leuk om te zien, wel slechte beveiliging! We shoppen nog wat en bezorgen de dames van Thai air en Austrian air hoofdpijn met vragen over het around the world ticket. We bekijken verder het Sydney acquarium, waar we eindelijk de platypus zien en bekijken Darling harbour en de historische omgeving van de 'Rocks'. We bekijken ook nog de blauwe bergen, een bergketen in de buurt van Sydney, bekend vanwege de blauwe waas die er boven de bergen hangt. Na de blauwe bergen wordt het tijd om te vertrekken en we hebben aardig wat spullen verzameld tijdens ons 2 1/2 maand verblijf in Australië, maar kwijtraken is nooit zo moeilijk!