9 mei: Vita is vandaag 5 jaar geworden!

26 april: Bericht over Vita!

Ik ontving deze week een email van de fokster van Vita, waar Vita weer naar terug is gebracht, met het super leuke nieuws dat Vita bij ze zal blijven! Ze zijn heel blij met haar, en ook met de hoeveelheid oefeningen die Vita is aangeleerd, wat enorm veel van pas komt. Vita heeft ook veel speelmaatjes gekregen (die miste ze hier natuurlijk) dus die is heel gelukkig daar.

Voor mij was het toch wel raar dat Vita ineens weg was. Alles wat ik deed was ingesteld op 2 herders. Daarbij had Vita een enorm knuffelgehalte, in tegenstelling tot Devil die meteen je hoofd eraf bijt als je hem een knuffel geeft. Devil miste zijn maatje ook wel met bepaalde dingen. Met zoekwerk bijvoorbeeld, dat deden ze altijd met zn tweetjes. Maar ook hij is het helemaal gewend ondertussen, en gaat gewoon verder met zijn eigen feestjes bouwen.

26 feb: Vita gaat terug naar de fokster

Wij hebben deze week het besluit genomen dat Vita terug gaat naar de fokster. Sad
Er zitten heel veel redenen achter waarom we dit doen, maar leuk is het niet. De fokster weet nog niet wat ze met Vita zal doen: of ze houdt haar zelf of ze ''verkoopt'' haar door. Ik hoop natuurlijk het eerste. Wink

Vita was mijn eerste sporthond, waar ik ipo-1 mee heb gehaald. Druk aan het trainen voor ipo-2 toen de gezondheidsproblemen de kop op staken. Heel erg jammer, maar het is een fantastische leerhond geweest!!! Ze was wel moeilijk doordat ze werkdrift te kort kwam, maar het was evengoed een hele fijne hond om mee te werken, die echt super snel leert!
We zullen haar ontzettend missen. Sad

 

28 Dec 06

Vita dr training gaat super, ze is ontzettend veranderd het laatste half jaar! Als ik met Devil ga trainen ligt Vita altijd vanuit het stalletje te gluren en ongeduldig te wachten totdat zij aan de beurt is. Soms komt ze tussendoor alvast even langs om te kijken of we eindelijk al eens klaar zijn. Het gehele appél is erg vooruit gegaan. Het volgwerk is mooier en dr oefeningen zijn echt snel. Ze is niet zo'n knaller als Devil tijdens het volgen, maar dr oren staan erop, en ze maakt goed oogcontact. Laatst mocht Vita kist revieren, en dat deed ze met veel overtuiging!

Ook speur ik af en toe met haar, wat ze ook heel goed doet. De hoeken zijn nog steeds een moeilijk punt, omdat ze er (indien je haar laat gaan) er rustig 3 meter overheen loopt voordat ze gaat zoeken waar het spoor is gebleven. Toch zit er verbetering in de laatste tijd, nu gaat ze soms zelfstandig in 1 keer de hoek om! Verwijzen is nooit een probleem geweest, dat doet ze snel en graag. Haar speurtempo is mooi, en ze zit er gewoon steeds goed op.

Zo af en toe mag Vita ook nog effe bijten. Op de zachte mouw weliswaar, maar toch... Ook het revieren/aanblaffen doet ze nog steeds leuk!

 

29 sept 06

3 weken terug had ze nog een dipje, ondertussen heeft ze (weer) een gedragsmetamorfose ondergaan. Sinds 2 weken doen we ongeveer elke dag zoekwerk op het weiland, samen met Devil. Ze veranderd hier opvallend door. Zoekwerk vindt ze echt prachtig, en dr drift groeit met de dag. 2 dagen geleden ging ze zelfs blaffend richting het weiland. Ze zoekt ontzettend fanatiek! Ook in huis veranderd ze. Ze is wakkerder (toch meer conditie opgebouwd?) en ineens veel waakser en feller. Nu was ze al behoorlijk waaks, dus eigenlijk was dit niet echt nodig maar ja.... Ben benieuwd of deze gedragsverandering van tijdelijke aard is of dat dat zoekwerk wel degelijk verschil maakt voor haar gedrag en conditie.

14 aug 06: Ondertussen  pak ik langzaam de training weer op met Vita. Maar dan ook heel langzaam, we beginnen zelfs helemaal overnieuw! Afgelopen week hebben Devil en ik les gehad van iemand met een enorme clicker-ervaring, en deze nieuwe kennis ben ik ook voor Vita gaan gebruiken. We gaan ook weer helemaal overnieuw beginnen met volgen: dit keer gebruiken we de 'Hand-Touch' om het volgen aan te leren.

Vita is al bekend met de oefening 'Touch' en blijft ook al een paar seconden plakken, dus dit is eigenlijk een eitje voor Vita. Ze is dan ook al veel verder dan Devil, waarmee ik ook overnieuw ben begonnen. Nou volgt Devil wel ontzettend mooi, maar door deze methode maak je het nog strakker en ook de wendingen krijg je vele malen strakker!

De andere nieuwe oefeningen pakt Vita ook erg snel op, en ze heeft er ook heel veel plezier in! Deze trainingssessies doe ik vaak met Devil tegelijk, en dan wisselen ik ze omstebeurt  af. Dan een paar minuten Vita, en dan weer Devil. Degene die niet werkt moet aan de kant liggen (Devil ligt vast anders komt hij meedoen. Hij wil sowieso nogal eens protesteren als Vita wel mag werken en hij niet..)

Devil doet het ook ontzettend goed en met zeer veel enthousiasme! Soms met iets te veel enthousiasme, maar goed... Ook Devil snapt ondertussen het commando 'Touch' en blijft ook al plakken. Het probleem met Devil is dat hij nogal eens zijn tanden wil inzetten om nog beter te blijven plakken... Vindt het baasje iets minder leuk.

Meer over Devil z'n training vindt je op Devil zn nieuwspagina.

<< Terug naar Index

<< Terug naar Vita

 Top