Menu
» Home
» Foto's
» Geschiedenis
...» Legeronderdelen
» 2004
» Films
» Links
» Gastenboek
» Disclaimer

Vervolg D-Day 6 juni 2004 - Herdenkingen

Koningin Beatrix legt rood-wit-blauwe krans in Pont-Audemer

Nederlands tintje D-day

door Kirsten Coenradie (bron: De Telegraaf 07-06-04)

PONT-AUDEMER, maandag Koningin Beatrix heeft gisterochtend samen met de Franse premier Jean-Pierre Raffarin een krans van witte bloemen versierd met rood-wit-blauwe linten gelegd bij het speciaal opgeknapte oorlogsmonument voor het stadhuis in Pont-Audemer in Normandië.
        De plechtigheid vond plaats omdat Pont-Audemer op 26 augustus 1944 is bevrijd door de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene samen met de Belgische manschappen van kolonel Piron.

Hoge hakken
        Begon de dag met een stevige mist, op het moment dat de ceremonie begon was de lucht opgeklaard. De Koningin, gekleed in een fraai terrakleurig ensemble, had met haar hoge hakken alleen moeite met de kinderhoofdjes in de Rue de la République.
Begeleid door de Prins Johan Willem Friso Kapel, de kapel van de Franse luchtmacht, Franse en 35 Nederlandse veteranen en het garderegiment Fuseliers Prinses Irene legde koningin Beatrix het parcours af in het historische centrum van het stadje.

Koningin Beatrix en de Franse premier Raffarin lopen langs oorlogsveteranen in het centrum van Pont-Audemer. Daar was een Nederlands-Franse herdenking van de bevrijding van dit stadje op 26 augustus 1944.
FOTO: ANP

        Na de ceremonie in Pont-Audemer reisde het Nederlandse gezelschap, waarin zich onder anderen premier Balkenende en Defensieminister Kamp bevonden, af naar Caen, waar de Koningin op uitnodiging van de Franse president Jacques Chirac lunchte met de andere staatshoofden en regeringsleiders, om daarna aanwezig te zijn bij de internationale herdenking in Arromanches.

Légion d'Honneur
        De internationale herdenking van de geallieerde invasie van Normandië zestig jaar geleden had gisteren een klein Nederlands tintje. De Nederlandse generaal-majoor bd Rudi Hemmes kreeg in Arromanches uit handen van de Franse president Chirac de onderscheiding behorende bij de titel Chevalier de la Légion d'Honneur (Ridder in het Legioen van Eer) uitgereikt. Hemmes was een van de veertien veteranen uit evenzoveel landen die de onderscheiding opgespeld kreeg.

In totaal zijn elf Nederlandse veteranen door de Franse overheid opgenomen in het Legioen van Eer voor hun rol tijdens D-day op 6 juni 1944. Om logistieke redenen kregen de tien andere Nederlanders al eerder deze week hun onderscheiding.
Koningin Beatrix en minister-president Balkenende waren aanwezig bij de plechtigheid in Arromanches. Daar deed een Nederlands stuntteam van vier F16 straaljagers mee aan de luchtshow. Aan de vlootschouw nam het transportschip Rotterdam deel.


D-day in teken van verzoening

Van onze redactie buitenland (bron: De Telegraaf 07-06-04)

AMSTERDAM, maandag De herdenking van D-day stond gisteren in het teken van verzoening. De fricties van nu werden voor even vergeten. De herinneringen gingen terug naar de dag dat Amerika en Europa samen voor een doel streden: de terugkeer van vrijheid en democratie op het Europese continent.


        De Franse president Chirac reikte nadrukkelijk de hand aan de Verenigde Staten en wees de verzoening met Duitsland aan als een voorbeeld dat haat „geen toekomst heeft en een pad naar vrede altijd mogelijk is”.
        Hij noemde de Verenigde Staten een vriend waaraan Europa zijn vrede, vrijheid en democratie te danken heeft. „In naam van elke Française en elke Fransman, de eeuwige dankbaarheid van onze natie”, aldus Chirac.
        President Bush noemde Frankrijk „de eerste vriend van de Verenigde Staten in de wereld”, een verwijzing naar de Franse steun tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de 18e eeuw. De Duitse bondskanselier Schröder, die zelf zijn vader verloor aan het oostfront, greep de gelegenheid eveneens aan om vrede en verzoening te prediken. „Van nationaal-socialistische waanzin is Europees partnerschap gekomen. Laat ons deze herdenkingsdag gebruiken om de vrede te bevorderen.”

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 landden ongeveer 15.000 parachutisten in Normandië, aan het begin van de operatie 'Overlord'. In de vroege ochtend van 6 juni begon vanuit de zee de invasie van het gebied. Meer dan 156.000 mannen arriveerden die dag op de stranden aan de noordkust van Normandië, van wie diezelfde dag 3000 sneuvelden.
        Meer dan 7000 vaartuigen en 10.000 vliegtuigen werden voor dit doel ingezet. De herdenking van het offensief begon al zaterdag.
        Een sprong van zeshonderd parachutisten bij de Normandische plaats Sainte-Mère-Eglise markeerde het begin van de feestelijkheden.
        Gistermiddag was de officiele internationale D-day-herdenking in Arromanches, waarbij in totaal 22 regeringsleiders en staatshoofden aanwezig waren.
        Behalve de Duitse bondskanselier was ook de Russische president Poetin een nieuwkomer. Niet eerder had een Russisch staatshoofd de herdenking bijgewoond.


Aanwezigheid Schröder zet streep onder nazi-verleden

Van onze correspondent (bron: De Telegraaf 07-06-04)

BERLIJN, maandag De aanwezigheid van Schröder als eerste Duitse bondskanselier bij de 60e herdenking van Dday in Normandië was geen makkelijk optreden, maar de meeste Duitsers zijn blij dat daarmee nu eindelijk een streep onder de nazi-geschiedenis is gezet.
        Duitsland hoort er weer helemaal bij. Schröder memoreerde de Duitse schuld aan de nazi-misdaden, herdacht alle gevallenen, dankte iedereen die had bijgedragen aan de bevrijding van Europa. Schröders uitspraak dat de overwinning van de geallieerden op Duitsland in feite een zegen voor Duitsland is geweest, schoot enkelen in het verkeerde keelgat.

Chirac en Schröder omhelzen elkaar. De meeste Duitsers vinden het juist dat hun bondskanselier de herdenking bijwoonde.
FOTO: REUTERS


        Daarna legde Schröder een krans bij een monument voor 2200 Britse gevallenen en andere geallieerden. Op datzelfde kerkhof liggen echter ook 322 Duitse soldaten. De kransleggingen, ook bij het graf van een onbekende Duitse soldaat, waren reeds lang gepland.
        Volgens de oppositie in Duitsland had Schröder ook een kerkhof moeten bezoeken waar alleen Duitse soldaten lagen. „Als Schröder daaraan voorbijgaat is hij voor mij een anti-patriot”, aldus CSU-bondsdaglid Peter Ramsauer. Schröder zelf zei dat de herdenking van alle doden het belangrijkste was en betreurde dat de oppositie van CDU/ CSU en FDP zelfs uit dergelijke gestes nog politiek voordeel wilde halen.

Blijkens enquêtes vindt een grote meerderheid van de Duitsers (77 procent) het juist dat Schröder aan de festiviteiten deelnam. Slechts 16 procent vindt dat het feestje eigenlijk alleen voor de geallieerden zou moeten zijn.