Luke Kelly

Geboren 17 november 1940 - Gestorven 30 januari 1984 - lid van de "Dubs" van 1962-1963 & 1964-1984

..

Klik voor vergroting. Klik voor vergroting.Klik voor vergroting

Lees een krantenbericht over Luke uit The IRISH TIMES van Zaterdag, 9-10-2004

Luke Kelly leefde een groot deel van zijn leven dicht bij familie en bekenden. Maar toch leefde hij een soort van kluizenaars leven. Het was iemand die spirituele rust zocht en een betere wereld wenste.

Luke vond in muziek een manier om zijn eenzaamheid uit te drukken. Voor hem zingen was net zo essentieel als dat het was voor een blues zanger die zichzelf vond "eenzaam en bang in een wereld die ze nooit gehaald hebben".

Luke wist, beter dan wie dan ook, wat er in zijn omgeving gebeurde. Hij was zijn eigen man. Hij mag dan wel geïnspireerd zijn door Ewen McColl, hij bleef zijn eigen weg bewandelen. Het mag dan wel vreemd zijn dat zo'n individualistische man zijn heil vindt in een groep. The Dubliners waren allemaal individualisten. Luke, Ronnie, Ciarán, John en Barney waren allemaal bladeren van verschillende bomen die bijelkaar gewaaid waren tot een groep. Een groep die ervoor zorgde dat de muziek wereld werd veranderd een generatie geleden. Wat ze gemeen hadden was de artistieke eerlijkheid.

Luke Kelly is de "vader" van Brain Research . Tijdens zijn ziekte, in de loop van de laatste drie jaren van zijn leven, bracht Luke vele weken in het Ziekenhuis van Richmond door. Het was zijn bedoeling dat de Dubliners met geld van optredens, zou kunnen helpen met toekomstig onderzoek door geld te geven. Jammer genoeg werd dit plan niet in werking gezet vóór de dood van Luke. Na de dood van Luke hielden de Dubliners een concert die ze "A Tribute to Luke Kelly" noemden. De opbrengst van dit concert werd aan de Afdeling van Neurololgie gegeven in het Ziekenhuis van Richmond en zo ontstond de Brain Research organistatie van Richmond.

Vanaf de oprichting in 1986, werd Brain Research, the Richmond Brain Research Foundation (de Stichting van het Onderzoek van de Hersenen van Richmond) genoemd. In 1997 werd de organisatie uitgebreid met onderzoekprojecten van alle tweeëndertig provincies en werd de naam veranderd in: Irish Brain Research Foundation (Ierse Stichting van het Onderzoek van Hersenen). Ze werken nu onder de naam: Brain Research - Finding Answers (Onderzoek van Hersenen - het vinden van antwoorden).

Brain Research is the only registered Irish charity (CHY No 7020) dedicated to raising funds to support research and teaching of central nervous system disorders in the Republic of Ireland and Northern Ireland. At least half a million people on the island of Ireland are affected directly or indirectly by these illnesses.

Naar boven || Terug

Meer informatie over de individuele leden: