Gilze-Rijen
Ontruimd na ochtendbombardement

Gilze-Rijen was na 22 april 1940 de basis van de  4e Verkenningsgroep . Deze met FK-51's en C-V's uitgeruste eenheid had als taak om tactisch samen te werken met het IIIe Legerkorps in Noord-Brabant.
Voor de verdediging van het vliegveld waren de 2e en 5e Compagnie Bewapeningstroepen beschikbaar. Een van beide compagnieen bewaakte het in aanleg zijnde vliegveld Nerhoven.
Lichte en zware mitrailleurs waren in stelling gebracht. Voor de manschappen waren schuilloopgraven aangelegd. De vliegtuigen stonden verdekt opgesteld in de bosrand.
Zowel Gilze-Rijen als Nerhoven waren versperd met autowrakken, betonnen putringen en oude boerenwagens. Aan de noordrand van Gilze-Rijen stond een motorploeg om het terrein na ontruiming om te ploegen.
 
Gilze-Rijen 10 mei 1940

Gilze-Rijen, 10 mei 1940. Propeller= commandopost IVvk, in de bosrand zijn de verdekt opgestelde vliegtuigen te zien.

10 mei 1940 ; bombardement en evacuatie
Om 03.00 uur was de commandopost bezet en bevond iedereen zich in de hoogste staat van paraatheid. Een uur later werd een Duits vliegtuig waargenomen. Niet veel later vlogen er 16 rond het vliegveld. Om 04.10 bombardeerden en mitrailleerden vier hiervan Nerhoven en Gilze-Rijen. Vier bommen ontploften in de buurt van de commandopost. Keien vlogen in het rond. Niemand werd gewond.
Vijftien minuten later keerden de Duitsers terug. Twaalf Me-109's wierpen bommen af en mitrailleerden het landingsterrein. Rond 06.45 uur was de aanval ten einde.

De commandant van het 2e Luchtvaartregiment ontving de volgende telex:
"nog steeds onder mitr.vuur ; vijfmaal gebomd ; landingsterrein zwaar beschadigd, trechters tot 2 m diepte. Twee C-V's (604 en 620) en een FK-51 (421) beschadigd."

Ruim een uur later gelastte deze commandant de 4e Verkenningsgroep te verplaatsen naar Haamstede.

Vijf C-V's en een FK-51 bereikten laag vliegend Haamstede rond 10.00 uur. De overige onderdelen, inclusief de beide bewakingscompagnieen, waren alle rond 23.00 uur op het Zeeuwse vliegveld.

De in de bosrand achtergelaten FK-51 / 421