Zeeschouw Jedysajuni 2012

 

We zijn eind mei van De Punt via Groningen naar Wartena gevaren. Een record: nog geen week in het water en er dan weer uit.
Een oude bekende van ons heeft met wat hulp van mij de kiel eraf gesloopt en ingekort. Een behoorlijke klus! Eerst hebben we de nieuwe diepgang aangegeven en vervolgens aan weerszijden de kiel op de nieuwe diepte het staal doorgebrand met een plasmasnijder. Daarna de kielplaten in stukken van ongeveer een meter opgedeeld. De afgewerkte olie, die ik er het eerste jaar in gegoten had voor de conservering van de kiel, kwam er weer uit via de nieuwe openingen.Wat een kliederboel: heel wat emmers en doeken gebruikt om het op te vangen en af te voeren. De kiel bleek vol gestopt te zijn met dikke betonstaven, een stuk of 15 blokken gietijzer van zo'n 30 kg elk en beton. Hij bleef eerst hangen maar met vereende krachten en een dommekracht kwam hij er uiteindelijk toch af.

zeeschouw11a zeeschouw11b zeeschouw11c
Vervolgens is er een 25 mm dikke zool onder de kiel en een loefbijter voor de kiel gelast. Het roer is iets ingekort omdat het wel erg groot was voor een schouw van deze afmetingen, een skūtsje waardig:P Ook is de uitsparing aan de voorkant van het roer dicht gemaakt, ben benieuwd wat dat verandert aan het stuurgedrag. In het schip zijn op drie plaatsen luikjes gemaakt in de kielbalk, zodat ik door de openingen ballast in de kiel kan doen. We zijn terug naar de thuishaven gevaren met de ballast provisorisch in de roef geplaatst, dat moet later opnieuw geplaatst worden, zodat de kop weer hoger en de kont dieper komt te liggen. In het water bleek de kielbalk ook na twee weken van binnen nog steeds kurkdroog te zijn.

zeeschouw11d zeeschouw11e zeeschouw11f

Terug in de haven ben ik in de gestolen uurtjes bezig om de kielbalk eerst van binnen met lijnolie te conserveren. Vervolgens heb ik zoveel mogelijk ballast in de kielbalk gestopt. De komende weken ga ik de betimmering weer op zijn plek brengen, daarna buiten op-en om de boot schilderen. Kijken of de lier die ik voor het strijken van de mast gekocht heb voldoet. En last but not least kijken of de zwaarden nog voldoende steun geven in het water of dat ik rond moet kijken naar nieuwe.

Hieronder twee foto's van voor en na de operatie.
zeeschouw11g zeeschouw11h
startpagina

mei 2012

okt 2012