Interiew
Inleiding:
Voorstellen: Athar en ik schudden hand en stellen elkaar kort voor. Om mij op gemak te stellen maakt hij soms humoristische opmerkingen. Doel: een persoonlijke en informatieve inkijk op het ICT wereld. Onderwerp: interviewen van een releasemanager. Motivatie: ik wil meer te weten komen over het werkveld waar ik in terecht kan komen. Vertrouwelijkheid (indien van toepassing): n.v.t. Duur: 45 minuten. Bandopname: met de hand geschreven om uitwerkingstijd te besparen.
De bedoeling van deze opdracht is om iemand te interviewen die werkt in de ICT. Als student Informatica is het belangrijk dat je vroeg in je opleiding in aanraking komt met je toekomstige werkplek. Met dit interview wil ik het doel bereiken om meer te weten te komen over hoe de ICT sector in elkaar zit. Daarom heb ik met iemand uit de ICT sector een afspraak gemaakt om hierover vragen te stellen.
Athar Yaqub is een medewerker van een groot bedrijf genaamd Mckesson. Zijn functie is releasemanagement en test-analist. Wegens een drukke schema had Athar een afspraak met mij gemaakt op 30 oktober. Mckesson heeft een omzet van 122 miljoen dollar en is volgens Fortune Global 500 de 14e grootste bedrijf van de Verendige Staten. Het bedrijf ligt in Nieuwegein en was relatief makkelijk bereikbaar.
Na dit interview wou ik tot op zekere hoogte weten of ik werken in de ICT wereld wel leuk ga vinden en of het iets voor mij is.
Achtergrond:
Athar heeft sinds jongst af aan interesse gehad in computers. In 1995 kreeg hij zijn eerste pc en in 1996 was hij voor het eerst in aanraking gekomen met het internet in gebruik van een toentertijd 28k modem. Hij leeft nu gelukkig met zijn vrouw en pasgeboren dochter.
Opleidingen:
Athar heeft na het voorgezet onderwijs de opleiding Lucht en Ruimtevaart gevolgd. Nadat Athar zijn propedeuse had gehaald is hij een eigen bedrijfje begonnen waarmee hij kleding uit het buitenland importeerde en verkocht. Veel tijd investeren in het bedrijf zorgde ervoor dat hij zijn opleiding op de achtergrond had geplaatst. Hij merkte dat hij meer over het bedrijfswereld wou weten en heeft uiteindelijk Bedrijfskunde gevolgd op het HvA. Hij heeft voor deze opleiding gekozen omdat je ermee alle kanten op kunt in het bedrijfsleven.
Werkervaring:
Athar is begonnen met normale bijbanen en langzamer ingegroeid in IT gerelateerde banen zoals quality assurance engineer en als applicatiebeheerder. Verder heeft Athar zich vooral verdiept Release/Change management. Een openstaande vacature trok zijn aandacht, omdat hij bij een hele nieuwe afdeling de software moest opzetten. Dat zorgde ervoor dat Athar zich bij diverse bedrijven had aangemeld met dezelfde functie.
Bedrijf:
Het bedrijf waar Athar werkt is Mckesson in Nieuwegein. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf levert softwarematige oplossingen door ERP pakketten voor GGZ instellingen en ziekenhuizen te maken. Alles wat in een ziekenhuis wordt gedaan op IT gebied zoals het opnemen en bij houden van patiënten, het selecteren van behandelingen, inplannen, afspraken maken, facturering en nog veel meer wordt gedaan via computers. Met het op maat gemaakte ERP pakket kunnen ziekenhuizen deze functies uitvoeren. Dat betekend dat er extreem nauwkeurig moet worden gewerkt, fouten in software kunnen zeker gevolgen hebben in ziekenhuizen.
Afdelingen:
Ik heb een rondleiding gehad in het bedrijf en het bestaat uit 3 afdelingen.
Solutions is de afdeling waar Athar onder valt. De afdeling Solutions is onderverdeeld in verschillende teams met allemaal hun eigen werkzaamheden. Athar is onderdeel van het quality assurance team. Zijn team is de feitelijke brug tussen verschillende afdelingen.
Werkzaamheden:
Athar moet twee functies uitvoeren: Test-analist: voert requirement analyse, systeemtest en functionele acceptatietest. Hij doet de complete inrichting van softwarepakketten en stelt testplannen en testcases op. Software wordt getest op fouten in codering, analyse van responsiviteit en functies worden uiteindelijk beoordeeld. Dit doet hij samen met zijn team, zij stellen testplanningen op en geven elkaar feedback. Software wordt op verschillende locaties goedgekeurd. Eerst tijdens het ontwikkelproces met een unit test daarna met een systeemtest. Indien alles akkoord is wordt per release een functionele acceptatie test uitgevoerd. Hierna gaat het naar enkele klanten voor een beta test. Als dat goed verloopt wordt er een go gegeven en wordt software toegeleverd aan alle klanten. Releasemanager: Minor releases en (emergency)fixes plannen en coördineren van alle test werkzaamheden. Alle stakeholders worden op de hoogte gehouden van de voortgang. Daarnaast doet hij veel verschillende dingen zoals controleren en kijken of iedereen zijn werk goed uitvoert. De verantwoordelijkheid om te beslissen wanneer een release van een ERP pakket naar de klant mag gaan en wat opgeleverd wordt ligt ook in zijn handen. Wanneer er een fout in het software ligt is hij verantwoordelijk voor opheldering van de situatie. Er is de mogelijkheid om bijscholing te volgen, maar omdat Athar zelf regelmatig vakliteratuur leest om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen is dat voor hem niet nodig.
Software:
Afdeling Solutions maakt gebruik van de volgende software om hun werkzaamheden uit te voeren:
Omgang met het werkvloer:
Athar heeft veel plezier in de werkzaamheden die hij uitvoert. Hij heeft veel vrijheid en kan veel dingen zelf beslissen. In het algemeen is het voor hem best zwaar werk, omdat hij veel moet uitvoeren en veel politiek moet aanrichten om zaken voor elkaar te krijgen. Omdat er in het bedrijf veel dynamiek is betekend dat dat er veel gedaan moet worden in weinig tijd. Dat kan soms stress leveren, maar Athar vindt zichzelf redelijk stressbestendig. In beide functies heeft hij te maken met deadlines. Voor zijn functie moet hij met veel mensen werken in development, services en service managers, maar zij hebben het ook druk met hun eigen werkzaamheden soms kan dat leiden tot vertraging en worden bepaalde deadlines niet behaald. Wel wordt dit tijdig doorgegeven aan stakeholders en wordt er op korte termijn voor een oplossing gezorgd.
Persoonlijke visie:
Athar is in zijn persoonlijke leven erg geïnteresseerd in de nieuwste technologieën. Websites zoals Tweakers.net en IGN.nl spreken hem erg aan. Als hobby leest hij vaak vakliteratuur. Zijn opgebouwde kennis probeert hij als nodig toe te voegen in zijn functie. De toekomst is een grote droom waar Athar werkelijkheid van wilt maken. Zijn streefpunt ligt om door te groeien in de IT wereld en een positie te bereiken waar hij zich echt thuis in kan voelen. Zijn eisen staan hoog, maar zijn motivatie nog hoger.
Afsluiting:
Een interview houden met een IT medewerker heeft mij laten realiseren hoe leuk werken in de ICT sector kan zijn. Een inkijk in een bedrijf levert je veel kennis op over wat je binnenkort te wachten staat. Ik heb gezien hoe gemotiveerd werknemers zijn om hun doel te bereiken en hoe prettig zij samenwerken. Hiermee kan ik concluderen dat ik zeker een baan wil hebben in de ICT sector.