maandag, 17 februari 2014

Deze website is geheel gewijd aan een hobby van mij (home-page), waar maar weinig mensen iets van begrijpen: de psalmen zoals die in de Hervormde (= op Calvijn georiënteerde) kerken worden gezongen. Deze fascinatie werd verhevigd toen ik de 'uitvinder' van het genre leerde kennen: Clément Marot (1496-1544, geboren in Cahors, gestorven in Turijn): een zeer begaafde dichter èn - verrassing: hij bevond zich in de voorste rangen van de Franse Reformatie (aan het hof).

Terug naar de psalmen:

  •  Saaie melodieën !
  •  ouderwets !
  •  Met die teksten kun je toch niet meer aankomen !

Niks daarvan, vind ik. Een liturgische verworvenheid die staat als een huis, een typisch produkt van de Renaissance en een bijdrage - durf ik beweren - aan de West-Europese humane cultuur. Een geschenk uit de hemel: vooruit, waarom niet !

Opstellen, studies, overzichten... en nu ook enkele muziek-files om te beluisteren (bij ps. 10 (Dont vient cela en ps 138). Het is nog een rommeltje, want een verzameling van wat ik voor verschillende bijeenkomsten en tijdschriften schreef (excuus dus ook voor de verdubbelingen). Toch hoop ik wat grondig studiewerk, m.n. naar het ontstaan van het Hugenotenpsalter successievelijk toe te voegen...

Neem en lees, laat u verrassen. Proef wat het is om 'psalmen zingend hervormd te worden in uw gemoed'

NB: Leest u muziek: het meest concreet is de psalmmuziek als u klikt op 'psalm-analyses'... Hieronder nog enige aanraders..

  • psalm 104 in een zeer bekwame polyfone zetting van Philibert Jambe de Fer. transcriptie als pdf-bestand en afspeelbaar als midi-file
  • Salutation Angélique (= Ave Maria) in een heel elegante zetting van Jean Cauléry; transcriptie als pdf-bestand en afspeelbaar als midi-file (en ja inderdaad, ook deze cantique stond in de eerste protestantse 'psautiers'...)
    • the page about "Dont vient cela" also available in English

Website in wording sinds 30 augustus 2004 - reacties welkom op mijn emailadres

 

   

 

This site was last updated zondag, 06 januari 2013