VOETNOTEN
1 Sideraal Amerika (Desert forever), Jean Baudrillard, 1988, vertaling Maurice Nio en Ernie Tee.
2 Tijd weekt steeds verder los van de plek en ontwikkeld banden met andere plekken en gebeurtenissen. Informatie en ontspanning is op elk willekeurig tijdstip op te halen zonder dat de tijd van opname, plaatsing of ontwerp van belang of te achterhalen is.
3 Wereldwijde computer/data netwerken en steeds snellere vervoersmiddelen als vliegtuigen en treinen maken het mogelijk mentaal en/of fysiek in real time te communiceren en 'de wereld' te doorkruisen. Dwars door heersende tijdzones. Afstand en tijd zijn intuïtief niet meer vast te stellen.
4 GPS-systemen wijzen ons waar ook ter wereld de weg. Software browsers laten ons mentaal surfen en de introductie van de 'Baut', de Swatch internet time.
5 Het poldermodel als ultieme relativiteit. Overleg, meepraten, meedenken, de compromiscultuur.
6 In een eeuw tijd is de gemiddelde snelheid van het personenvervoer per spoor binnen de benelux verdubbeld (snelheidstoename vooral in de eerste helft van de eeuw). Een reis Londen - New York duurde in 1900 meer dan een week, met de concorde duurt de vliegreis nu zo'n 3 uur en een normale lijnvlucht zo'n 6 uur.
7 De aan de mens het meest verwante dieren, de Mensapen, Gibbons en andere apen, onderwijzen nauwelijks of niet. Apen leren in hoofdzaak door imitatie. Zelfs als mensapen door een mens worden onderwezen leren zij culturele zaken nauwelijks. Zij beschikken dan ook (vrijwel) niet over een eigen cultuur.
8 Hypermens part 1, twan verheyen, 1998.
9 Volgens een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant uit 1998 blijven één op de zes werkenden jaarlijks zeker zes weken thuis als gevolg van depressiviteit. Omdat dit onderzoek het eerste grootschalig onderzoek naar depressiviteit is kan er geen vergelijking worden gemaakt met voorgaande jaren. Volgens een schatting n.a.v. het onderzoek worden de kosten t.g.v. depressiviteit geraamd op twee miljard gulden.
10 Huisartsen schreven, volgens cijfers van de ziekenfondsraad in 1993 1,9 miljoen maal antidepressiva en andere psychofarmaca voor. In 1997 schreven zij dit 3,3 miljoen maal voor.
11 Burn-out kost volgens de tv-documantaire Zembla: De stressfactor (uitgezonden donderdag 21 januari 1999), jaarlijks zo'n 6 miljard gulden.
12 Hypermens part 2, twan verheyen, 1998.
13 H#1- 44°44'01" OL 52°57'42" NB, coastwise europe, twan verheyen, januari 1996
14 Mysteries worden verklaard en van de
spanning van het geheim ontdaan. Alles wordt onderzocht en voorzien
van een verklaring (de hypermens verklaring). Angst en ontzag
zijn niet meer nodig.
Fysiek krijgt ons lichaam de beschikking over steeds meer apparaten
die de inspanning en beweging van het eigen lichaam overbodig
maken of tot een minimum beperken.
15 De magische 21 dagen. blz. 36 zelfmanagement auteur Bodielle Nooitgedagt. Een nieuwe gewoonte of gedrag aanleren kost 21 dagen.