Oldambtroute Groningen, 9 t/m 13 mei

Via Drachten rijden we eerst naar Veendam. Daar is een camper-camping waar we over gelezen hebben. Hij ligt in een groot park, Borgerswold. Je hebt alle voorzieningen daar, staat er schitterend op een mooi grasveld aan een meertje met zandstrand. Zwemmen mag je er overigens niet, want er is een waterskibaan (wat natuurlijk ook wel aardig is om te doen) Je kunt er hele einden wandelen en fietsen, wat we dan ook doen. En we gaan nog even het centrum van Veendam in. Tegen de avond komt er iemand om geld op te halen, 6 euro per nacht.

Dat doen we de zondag daarna ook. We maken plaatjes van het stadhuis, het museum en van Winkler Prins (een Veendammer). Het is genieten, want het is prachtig weer.

Maandag rijden we naar Winschoten, centrum van het Oldambt. We bekijken één van de drie mooie molens en fietsen door de historische binnenstad, waar we mmoie panden zien en de voormalige synagoge met het rabbinaatshuis ernaast. Na Winschoten rijden we via Beerta langs de Blauwe Stad. Een prestigieus project, met enorme villa's en mooie waterpartijen. Door de credietcrisis ligt de bouw echter helemaal stil. Bij Midwolda en Finsterwolde rijden we langs enorme herenboerderijen. Prachtig om te zien:imposante voorhuizen met lange schuren erachter. In de middag komen we aan in Termunten, een terpdorp met een heel aparte 13e eeuwse kerk. Je kunt zien dat de Romaanse kerk veel groter geweest is en de vorm had van een kruiskerk. In Termunterzijl, dat vlakbij ligt, bewonderen we de oude sluisbrug met de wapens van de sluisvesters. We overnachten op de parkeerplaats bij de kerk van Termunten. Lekker rustig is het hier en je kunt zo over de dijk naar de Eems wandelen.

Dinsdag rijden we naar Delfzijl. Voor Delfzijl kom je op de dijk een kerkhof tegen. Dat is wat er over is van het dorp Oterdum. Vroeger vaak overstroomd en na de dijkverhoging in het kader van de Deltawerken opgehouden te bestaan. Wat rest is een aantal bijzondere grafstenen. Eentje met de volgende tekst: 'In 't bloeijen van haar jaren/Moest zij henen varen/Naar het somber graf/Maar het was Godswil/Een ieder zij dan stil/Hij nam die 't ons ook gaf.' In de stad Delfzijl fietsen we langs de haven en door de stad. De kerk is van 1890, dus nog niet oud. Wel getuigt een ingemetselde grafplaat dat hier een oudere kerk stond. Op die steen weer een opmerkelijke tekst:'Wat was ick/Dat ben ick/Doch wat word ick morgen/Mijn Rust plaets is dit Graf/Daarin ick legh verborgen/vol Stanck En vuilicheit/Doch d'Edele ziel is/Beter Plaets Bereit'. Bij de haven een monument voor omgekomen zeelieden. Daarna gaan we naar het nabijgelegen Appingedam. Dat is een heel oud stadje met een bijzonder sfeervol centrum. Aan het vroeger druk bevaren Damsterdiep liggen oude koopmanshuizen; enkele met hangende keukens. De moeite waard zijn ook de oude rechtbank, het raadhuis en de Nicolaikerk. Na Appingedam rijden we via het Schildmeer, waar we op een recreatieterrein even stoppen, naar Slochteren. Hier is een camperplaats. Een leuk grasveldje, waar ruimte is voor ongeveer 5 campers. Alles inclusief betaal je 5 euro. En daar heb je een prachtige plek voor en gezellige mensen. En het weer is nog steeds prachtig, wat wil je nog meer.

Woensdag bekijken we de Fraeylemaborg. Een oud versterkt steenhuis, door een dubbele gracht omgeven. Erom heen een mooi park; het interieur bevat mooie stijlkamers. Een waardige afsluiting van onze trip. Wat we nog te goed houden voor een andere keer is Heiligerlee.

Website van de Swalkers
Home