Schrijven voor het web

10 bruikbare tips

1. Schrijf met een reden
Schrijf met een reden en weet waarom je schrijft. Of je dagelijkse update nou te maken hebben met je werk, hobbies of diepe gevoelens, schijf gepassioneerd over alles wat er toe doet.

2. Schrijf vaak
Als je schrijft voor het web zou je constant moeten schrijven. Je zou constant moeten schrijven, maar je MOET vaak schrijven. Je hoeft niet veel te schrijven, maar je moet schrijven en je moet VAAK schrijven. Als je voor een paar dagen niet schrijft ben je onbetrouwbaar voor de lezers die je site bezoeken.

3. Schrijf kort en bondig
Laat onnodige woorden weg. Kies een visueel design dat voldoet aan je keuze. Lees je werk. Herzie het. Maak je geen zorgen over of je correct bent, maar neem een moment en denk over de ambacht. Kan je een beter woord kiezen, eentje die duidelijker is, rijker, meer preciezer. Kan je dan helemaal zonder woord? Laat onnodige woorden weg!

4. Maak goede vrienden
Schrijf verspreid en goed, zowel op het web en naast het web. Vrienden zijn belangrijk voor bedrijven en ook van belang voor de websites van bedrijfswebsites. Echter kunnen bedrijf en vriendschap een vluchtige mix zijn. Jouw prospects, klanten and verkopen zijn duidelijk vrienden, maar beide, zij en je lezers, zullen begrijpen dat deze vriendschap niet gepaard gaat met desinteresse. Onwaarschijnlijke vrienden, inclusief je concurrenten, zulle meer overtuigender zijn.

5. Vind goede vijanden
Lezers houden van controversiteit en debat. Het is spannend om het niet met elkaar eens te zijn. Iedereen houdt van een gevecht. Door getuige te zijn van concurrerende ideeen, kunnen we beter begrijpen wat ze inhouden. Wanneer de strijd voorbij is, probeer dan goede vrienden te maken met je vijanden.

6. Laat het verhaal zich ontvouwen
Het web laat zich ontvouwen als de tijd daar is en als we de groei van iedere dagelijkse openbaring ervaren als een verhaal. Jouw argumenten en rivaliteiten, jouw ideeen en jou passies: deze groeien stuk voor stuk en wisselen bijtijds en deze veranderingen zullen de dramatische arc van jouw website zijn.

7. Steek er bovenuit, spreek hardop
Als je je feiten kent en je je huiswerk hebt gedaan, heb je recht op jouw mening. Laat het duidelijk horen. Ga nooit mompelen, uit je nek kletsen of fluisteren. In dit geval komt dat terug in de tekst die je schrijft voor het web en haken je lezers af. Als je niet zeker bent of je gelijk hebt, vraag jezelf dan af waarom je schrijft. Als je gelooft dat je gelijk hebt, zeg het dan ook! Leg uit waarom.

8. Wees sexy
Je bent een sexueel wezen. Al je lezers zijn dit ook (behalve de Google robot). Sex is interessant. Sex is leven en leven is interessant. Des te meer je van jezelf in je schrijfwerk stopt, des te menselijker zal je werk zijn.

9. Gebruik je archieven
Als je iets toevoegt aan het web, dan beloof je dat woorden online beschikbaar blijven in hun aangewezen plaats, voor altijd. Stel altijd een beschikbare plaats samen (een "permalink") waar ieder item gevonden kan worden. Doe je best om te verzekeren dat deze locaties niet veranderen, gebroken links naar andere websites verstoren de communicatie van ideeen.

10. Relax!
Maak je niet teveel zorgen over de correctheid: vind een stem en gebruik die. De meeste lezers zullen het niet merken en zullen zich nauwelijks storen en fouten in spelling en punctialiteit. Laat de woordenboeken op de plank, behalve als ze je oude vrienden zijn. Schrijf duidelijk, simpel en snel, want als je vaak schrijft moet je geen van beiden twijfelen en bekvechten.