index next

Mijn computersysteem is een zogenaamde IBM-kloon en is opgebouwd uit universele, uitwisselbare onderdelen. Merkcomputers waaronder IBM zelf bestaan vaak uit niet-uitwisselbare onderdelen. De componenten zijn:

- Moederbord: GMB-486SPS
Dit bord heeft vier 16-bits ISA bussen en vier PCI-bussen en is geschikt voor 486 processoren. Pas op internet kwam ik erachter dat het merk Gemlight is.
De link http://www.gemlight.com.tw werkt helaas niet meer, maar een handleiding van het moederbord is bij mij aanwezig.
Voor liefhebbers heb ik ook de Busmaster drivers voor de Winbond chipset.
Er is ruimte voor vier 72 pins SIMM's. Er is onboard IO en verder is er 128 kb cache aanwezig. Het bord is samen met Videokaart, behuizing en een 486 SX 33 processor gekocht voor 85 gulden op een PC-Dumpdag (alles nieuw).
- Processor: AMD 486 DX 100 Mhz
Samen met Vesa Local Bus moederbord, 4 MB RAM, Trident 8900 Videokaart, IO-kaart en Cooler gekocht voor 100 gulden van Niels Buitenhuis. Tot mijn verbazing en vreugde resulteert het (volgens de handleiding) instellen van het GMB moederbord op 40 Mhz in een kloksnelheid van 120 Mhz. De processor is door dit overklokken iets sneller en tot nu toe zonder problemen!
Ik ken iemand die exact dezelfde processor heeft, maar met een ander serienummer. Zijn processor werkt niet op 120 Mhz.
- Intern Geheugen (RAM): 20 MB
Bestaande uit 4 MB (72 pins, 60 ns) en 16 Mb (72 pins,60 ns). De eerste was 25 gulden op een PC-Dumpdag en de tweede heb ik in augustus '98 gekocht voor 40,- bij MyCom. Na veel ellende ben ik erachter gekomen dat er DRAM of FastPage geheugen in mijn computer zit. Ik had namelijk eerst 16 Mb EDO RAM gekocht, wat er vrijwel hetzelfde uitziet, maar dat gaf dus problemen. Gelukkig heb ik niet perse geheugen met 'pariteit' nodig, want dat bestaat ook nog.
- Harde schijf: Conner 635 Mb
Voor f.75,- gekocht van R.B. Jacobs.
Inmiddels vervangen door een Quantum van 839 Mb.
Deze laatste is nu weer 'geruild' met een Quantum Bigfoot van 1.2 Gb.
- Floppydrives: 3,5 inch 1,44 Mb en 5,25 inch 1,2 Mb
Komen uit mijn oude 386 computer.
- Videokaart: Avance Logic PCI ALI2301 VGA
1 Mb Videogeheugen en bij een resolutie van 640x480 is 24 bits kleur (16 miljoen kleuren) mogelijk. Mijn instelling voor Windows 3.11 is meestal 800x600 bij 16 bits kleur (64.000 kleuren).
- Poorten: De onboard IO van het moederbord bestaat uit 2 serieele (of com-) poorten (16550AF UART) de een 25-pins male en de ander 9-pins male, 1 printerpoort (25-pins female), 1 joystickpoort (15-pins female)
- Geluidskaart: Gravis Ultrasound PnP
ISA-kaart met geluidsopname en weergave tot 48 kHz 16-bits stereo. Weergave van midi-files m.b.v. Wavetable (midi-geluiden) in ROM of RAM. Aansluitingen: Line In, Microphone In, Line Out/Speaker Out. Gekocht voor Fl 125,- bij A-Tembo te Delft.
- Geheugen voor geluidskaart: 8 Mb
Bestaande uit twee 30-pins SIMMs (60 ns). De ene was 35 gulden op PC-Dumpdag (december 1997) en de andere 30 gulden bij Mycom.
- Mpeg-kaart: Philips PCA11MP of Reelmagic Controller(of Lite?)
De Philips was f.75,- op computerbeurs te Nieuw-Vennep en de Reelmagic (of RealMagic?) Fl.59,- op PC-dumpdag van december 1997. Beide kaarten hebben een stereo geluidsuitgang en de Philips heeft ook een echte video uitgang (voor bijv. aansluiting op normale TV monitor). Ze kunnen (hardwarematig) mpeg-video en audio (Layer I en II) afspelen.
- SCSI 2 kaart: Advansys 5140
ISA-kaart, gekocht voor 55,- bij MyCom. Eerst gebruikt om backup te maken van mijn harddisk op een (voor 45,- gekochte) IBM SCSI harddisk (van 420 Mb). Inmiddels heb ik mijn SCSI CD-rewriter erop aangesloten en maak ik backups op CD-RW (of CD-R). De IBM harddisk heeft het helaas begeven toen ik bij wijze van experiment de SCSI kabel eraf trok terwijl de harddisk aan stond.
- CD Rewriter: Traxdata CDRW 2260 EL PRO, 627,- op PC-Dumpdag.
De recorder schijnt gelijk te zijn aan de Philips 3610 in SCSI uitvoering (=Philips 3600).
Ikzelf dacht bij de aanschaf dat de rewriter gelijk is aan de 2260 van Yamaha. Wie weet meer?
Hij maakt af en toe wel vreemde geluiden tijdens het laden van een CD (met name de groene 'noname' CD's van Mycom, die voor 2,40 verkocht worden incl. CD-hoes). De (goedkoopste) Philips CD-R's mislukken nogal vaak vind ik. Met de huidige 'noname' CD-R van Mycom (AllWrite, 680 Mb, fl.2,60) heb ik tot nu toe geen problemen gehad.
- Behuizing: Minitower
Upgraden met universele onderdelen is mogelijk(i.t.t. veel "bekende-merk" behuizingen).
- Toetsenbord: Tulip AT-toetsenbord, 101 toetsen, 5-pins DIN plug
- Monitor: Philips Brilliance 7 CM 3279, 14 inch kleur.
Het beeld wordt denk ik tot 60 keer per seconde ververst (60 Hz)
- Printer: HP-Deskjet 500 (inkjet printer) en Epson LX 880 (matrixprinter).
Het is mij gebleken dat matrixprinters veel betrouwbaarder zijn en goedkoper in gebruik dan inkjet printers. De cartridges van inkjet printers zijn belachelijk duur (3000 gulden per liter inkt is geen uitzondering) en ze drogen nog uit ook.
- Muis: Een merkloze IBM PC/XT/AT compatible muis met 9-pins female connector.(Fl.7,50 op PC-beurs te Haarlem), inmiddels vervangen door een tweedehands Tulip muis, welke prettiger werkt.
- CD-rom speler: Philips CDD 401, in combinatie met CM 153 controller card.
Het is een externe cd-rom speler met twee tulpstekers als analoge stereo uitgang aan de achterkant van het apparaat. De DA-conversie is bij het afspelen van audio-cd's in handen van Philips en dus goed. Doordat ik de (8-bits) CM 153 controllercard gebruik is mijn cd-rom speler slechts 1-speed en kan ik helaas geen Video-CD's afspelen op normale snelheid, want daarvoor is 2-speed vereist. Ik heb echter maar 25 gulden voor dit setje betaalt op een computerbeurs te Nieuw-Vennep. Deze CD-rom speler is nu vervangen door mijn SCSI CD-rewriter.
- Modem 1: Externe Tornado 14k4 FM144Vbis
Voor 50 gulden op PC-beurs te Haarlem. Aangezien er geen voeding bij zat heb ik een 12 volts AC-adapter gebruikt die normaal voor hallogeenverlichting wordt gebruikt.
- Modem 2: Etech Bullet 56k6 Faxmodem, ISA intern
Voorlopig Flex, maar mogelijkheid tot upgraden naar V.90.
Januari 1999 gekocht bij Mycom voor 119,-.
- Negatief scanner: Minolta ES-10, film en dia scanner: 794 DM (= 900 gulden) in Kleve, Duitsland.
Aansluiting: Paralelle poort.
De meegeleverde software werkt ook onder Windows 3.11 en dus niet alleen onder Windows '95 of '98, wat je helaas maar al te vaak ziet.


Opmerkingen:

De Line Out uitgang van mijn geluidskaart is met een kabel (mini stereo plug naar twee tulpstekers) verbonden aan een ingang van het mengpaneel van mijn stereo installatie. Voor de mpeg-kaart geldt hetzelfde. De kabels zijn ongeveer 10 gulden per stuk (bij Megapool). Voor opname verbind ik de Line In van mijn geluidskaart met een uitgang van mijn mengpaneel. Ik gebruik geen zogenaamde multimediaspeakers (computerspeakers), want die voldoen niet aan mijn kwaliteitseisen.

De bovenstaande apparatuur heeft mij niks gekost, tenzij anders vermeld.

Om mpeg-video af te spelen op normale snelheid heb ik twee mpeg-kaarten gekocht met een ISA-bus aansluiting. Net als mijn geluidskaart worden de mpeg-kaarten met een kabel verbonden aan mijn stereo-installatie.

Dankzij het overklokken van mijn processer is zelfs het realtime decoderen van mpeg-audio Layer III (MP3) in 16-bits stereo mogelijk! Ik hoef voorlopig geen andere processor (+ moederbord) aan te schaffen, want ik gebruik nog geen enkele toepassing waarvoor ik mijn computer te traag vind. Misschien heb ik een snellere processor nodig voor een MP3-speler met pitch control.

Ik denk eventueel aan het aanschaffen van een groter backupsysteem. Het liefst wil ik een multiread DVD-RAM (5,2 Gb). Ik wil eventueel een eenvoudige CD-rom speler (minimaal 2-speed) aanschaffen of de CM260 controller-card waarmee mijn huidige CD-speler ook 2-speed wordt. Dit met name om Video CD's te bekijken op normale snelheid.
Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een cd-(re)writer, wat inmiddels is gebeurd.
Een andere wens van mij is het aanschaffen van een negatiefscanner (van Minolta bijv.), wat inmiddels is gebeurd. De kwaliteit van aldus gescande foto's voldoet redelijk aan mijn eisen en is veel beter dan bijv. foto's die zijn gescand met een flatbed-scanner of foto's van een digitale fotocamera.

Hardware fabrikanten zijn (net als andere fabrikanten) er vaak op uit om mensen dingen aan te smeren die ze niet nodig hebben, of waarvoor betere en goedkopere oplossingen zijn.
Goede tips over (bovenstaande) hardware, software blijven welkom.
Is er misschien software waardoor mijn mpeg-kaarten ook MP3 kunnen afspelen?
Zijn er andere goede (en goedkope) MP3 kaarten? In Duitsland schijnt er een te koop te zijn voor 175 DM die ook kan encoderen.
Hoe zit het met de introductie van goedkope DVD-RAM spelers? Ik heb ooit ergens gelezen dat Toshiba er eentje op de markt zou brengen omstreeks oktober 1997 voor rond de 800 gulden, maar daar hoor ik niks meer van!
Inmiddels zie ik wel DVD-RAM spelers te koop vanaf ongeveer 1500 gulden. Ik heb begrepen dat de DVD-RAM cartridges die hiermee beschreven kunnen worden niet door elke andere DVD-speler gelezen kunnen worden. Ik hou het voorlopig dus maar bij (ISO 9660) CD-R als opslagmedium, want dat kan door vrijwel ieder apparaat gelezen worden.
In augustus 2003 heb ik inmiddels DVD R-/RW- recorders gesignaleerd voor rond de 160 EURO!

Wie weet meer?

index next