HBO Leisure Management ook wel Vrijetijdsmanagement


De oude Grieken wisten het al. Ze hadden geen woord voor werk en spraken over vrije tijd en ´niet-vrije tijd´. Ook in onze drukke wereld wordt vrije tijd steeds belangrijker en dan met name de kwaliteit van de invulling van vrije tijd. Er is daar zelfs een studie voor.
De hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement (VTM) leidt je op voor een baan in de vrijetijdsindustrie: theaters, concertorganisaties, tentoonstellingen en bijvoorbeeld reisorganisaties. Het begrip ´beleving van vrije tijd´ staat centraal.
Meewerken aan allerhande rock en dance festivals, de organisatie van de museumnacht, de marketing van een tentoonstelling over die kekke ontwerper…

Wat kun je ermee worden?

  1. Manager, bijvoorbeeld bij een pretpark
  2. Zelfstandig ondernemer
  3. Marketeer
  4. Beleidsmedewerker vrijetijdseconomie (ook wel ´recreatie en toerisme´genoemd)
  5. Public relations- of communicatieadviseur 
  6. Communicatiemanager
  7. (Assistent) project manager of projectmedewerker van een evenement
  8. (Assistent) evenementencoördinator

Je werkt dan bij theaters en andere culturele instellingen, toeristische organisaties, vrijetijdscentra, congres- en evenementenbureaus, sportcentra, sportbonden of de gemeentelijke overheid.
De vrijetijdsindustrie is de laatste jaren sterk toegenomen. Het is een volwaardige sector waarin de consument altijd centraal staat. In de opleiding leer je dan ook denken en werken vanuit het perspectief van de consument. Je wordt breed opgeleid. Of het nu gaat het om een toerist of een bezoeker van een evenement, jij zorgt ervoor dat het hem aan niets ontbreekt. Hiervoor heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. Ook moet je alles weten van human resource management, bedrijfskunde, marketing en financiën. Het is ook belangrijk dat je goed samen kunt werken, vaak op projectbasis. Kortom: we leiden je op tot een bedrijfskundige duizendpoot op managementniveau.