Historie beatgroep The Scouts (1958 - 1968)

De uit Spanbroek (gemeente Opmeer) afkomstige en vooral in West Friesland in de jaren 60 populaire beatgroep The Scouts bestond uit vier broers Zuurbier en drummer Jaap Jan Schermer. De Scouts hadden als oorsprong een zangtrio The Ale Brothers bestaande uit Ton, Cor en Piet Zuurbier. Als trio werden de gebroeders Zuurbier vooral geïnspireerd door het Amerikaanse duo The Everly Brothers. Met name de stemmen van Cor en Piet kwamen goed overeen met die van respectievelijk Phil en Don Everly. In de periode 1958 – 1964 behaalden zij veel prijzen tijdens optredens in concoursen. Een hoogtepunt was een optreden voor de radio op de AVRO-landdag in Apeldoorn. De door de Ale Brothers (Cor en Piet) gezongen songs van The Everly Brothers zijn in 1959 in de huiskamer tijdens een oefensessie opgenomen met een eenvoudige bandrecorder, deze nummers vindt u bij muziek.

Als gevolg van veranderingen in de popmuziek vanuit Engeland (o.a. The Beatles) werd het trio in 1964 omgevormd tot een beatgroep. Broer Hans en Jaap Jan Schermer werden aan het trio toegevoegd en zo ontstond de beatgroep The Scouts.
De groep had natuurlijke muzikale aanleg, doch weinig theoretische kennis. Het waren zogezegd autodidacten. Het werd een typische ‘coverband’. Zij waren in staat bekende songs feilloos na te spelen. Al snel werd de groep populair in de wijde omgeving en won tijdens een talentenjacht, gehouden in de dancing ‘De Heer van Jericho’ te Heerhugowaard, een reis naar Liverpool, het mekka van de popmuziek in die tijd. De tickets naar Liverpool werden echter door de organisator van de talentenjacht om onduidelijke redenen niet afgegeven. Dit ervoer de groep als een grote teleurstelling.

In 1966 deden de Scouts een succesvolle auditie bij platenmaatschappij Bovema in Heemstede. Dit mondde uit in een platencontract, waarbij het de bedoeling was dat Bovema nummers van andere artiesten aan zou reiken die de groep dan zou moeten coveren. De Scouts waren tenslotte een goede coverband. Er waren echter volgens Bovema op dat moment geen goede nummers voorhanden. Het duurde de Scouts echter te lang en begonnen te twijfelen of er wel snel genoeg een single kon worden uitgebracht. Daarom hebben zij het platencontract opgezegd. Achteraf bezien hebben ze daar wel spijt van gehad. Ze waren te ongeduldig! Vervolgens gingen de Scouts in zee met Derny Records en namen ze in een studio in Den Haag de door Cor Zuurbier gecomponeerde songs ‘I Wonder Why’ en ‘Last Week’ op. Voordat het zover was heeft de producer de songs sterk veranderd, enigszins tegen de zin van de meeste leden van de groep. Ook over de opname waren ze niet bijster enthousiast. Tot overmaat van ramp werd ten tijde van het uitbrengen van de single de uitgever door diskjockeys geboycot, zodat de single nauwelijks voor de radio werd gedraaid. Toch kreeg de groep enkele optredens voor radio en televisie.

De groep was in die periode zeer populair bij het uitgaanspubliek en had daardoor een druk bezette agenda voor optredens in dancings in West Friesland en ver daarbuiten. Ook werd er een fanclub opgericht. Er werden druk bezochte fanmiddagen georganiseerd, waarbij naast The Scouts soms ook landelijk bekende artiesten optraden zoals protestzanger Armand.

De single had eigenlijk de doorbraak voor de groep moeten zijn, maar het is er niet van gekomen. In 1968 besloot de groep te stoppen en nam afscheid van hun fans in de Stadsschouwburg in Heerenveen.

De beatgroep The Scouts heeft in de jaren 50 en 60 muziekgeschiedenis geschreven in West Friesland. Menig tiener uit die tijd uit Opmeer en ver daarbuiten zal met veel plezier terugdenken aan optredens van deze groep.