Sayah : Woestijntochten rond Djanet


Vanuit 13-jarige ogen

Een week lang hebben we gestapt van de ene kampplaats tot de andere. Hier volgt een dagindeling van zo'n week:

zo tegen 6.30: opstaan, wakker worden, en uw zakken (niet meer dan 15 kilo inc. matje en slaapzak) herinpakken.

tegen 7u wordt het ontbijt geserveerd: koffie, thee of chocolademelk (uiteraard allemaal warm, dat wordt sneller opgenomen in het bloed) met brood dat al de vorm van de ezelruggen begint aan te nemen.

7.30 à 8u: vertrek voor de voormiddagwandeling. De ezeldrijvers beginnen hun ezels bij elkaar te zoeken en de gids staat al klaar om te vertrekken. (Deze vernoemden, ezeldrijvers en gids, zijn Toearegs, in shechen (een soort tulband) gehulde Algerijnen met van die bruine, mysterieuse ogen). Deze wandeling moet niet al te licht worden opgevat, het is 4u stappen in voor ons volle zomerzon (merk wel op dat Toearegs truien aanhebben, het is nog altijd nog maar maart hé). Iedereen (behalve de Toearegs) sleurt op zijn minst zo'n 2.5 liter water mee.

Tegen 12 komen we aan waar de ezeldrijvers, soms met een omweg en al zeker later vertrokken dan ons, al de tijd hebben gehad om het middageten te maken. Ik moet zeggen dat niets zo lekker smaakt als, wonder boven wonder, verse sla en groenten, op smaak gebracht met vinaigrette en citroen. Na een uur of twee, drie gewacht te hebben tot de zon voorbij haar hoogste punt is geweken, vertrekken we terug op stap tot de avondkampplaats.

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat er zo interessant is aan 7 dagen op 7 niets dan zand zien. Wel, ik moet zeggen als je zand wil zien, ga naar het strand, veel dichter bij huis. Maar het verschil tussen zandvlaktes op de Sahara en het strand is waanzinnig groot. Ten eerste is de Sahara niet enkel zand, maar ook waanzinnig grote rotsvlaktes. Ten tweede is er in de Sahara geen enkele plek hetzelfde. Ten derde is het daar doodstil. Ten vierde is er daar geen enkele lichtvervuiling en staan de sterren er helderder dan waar ook. Ten vijfde vind je op het strand niet veel oeroude rotstekeningen, hé? Jawel, u verstaat het goed, prehistorische mannekes en beestjes en zelfs buitenaardse wezentjes en olifantjes en girafjes en Goden en huisjes enz enz... Ook verbaast het u waarschijnlijk hoeveel tinten zand er zijn, hoeveel modellen duinen en hoeveel rotsformaties in de vorm van bioscopen en egels en mensen en voetbalvelden en New-Yorkse winkelwijken en zelf af en toe een werelddeel in rotsen uitgesleten.

Zoals je ziet heb je met de Sahara de hele wereld gezien, die van nu en die van zoveel miljoenen jaren geleden. Ik ga met plezier terug opnieuw exact dezelfde toer maken, want zelf na 7 keer heb je het nog niet gezien.


Disclaimer | Contact Us | ©2006 vrienden van Sayah