home

Verzorging: Een paard vraagt veel verzorging. Als je ooit wil paardrijden moet je deze taak er met plezier bijnemen. Doe je dit niet dan kan je beter een andere hobby kiezen. Je hebt nodig om een paard te verzorgen: een hoefkrabber,hoefkrabber met borstel, manenkam,massageborstel,zachte borstel, harde borstel en een roskam. Als je ook nog op het paard wilt rijden moet je een zadel hebben die goedgekeurd is en een hoofdstel. OOK moet je dan elk jaar het hoofdstel invetten en het zadel en dat doe je met ledercreme dus dat heb je dan oowk nog nodig en je moet een cap op hebben als je paardrijd en als het nodig is een zweep. Krab de hoeven uit en borstel ze schoon. Smeer er daarna een speciaal middel op waarmee je ze donkerder maakt. Soms draagt een paard hoefbeschermers deze rubberen hoefbeschermers zijn bestemd voor de voorbenen van je paard en beschermen zijn hoeven.

Nu gah ik wat vertellen over het verzorgen van een paard/pony. Voedsel: Een paard is een planteneter. Het eet gras, hooi, haver, stro en af en toe wel eens een appeltje of wortel. Als je een paard eten wil geven, doe je dat door je hand plat te leggen en het paard het rustig te laten opeten. In de wei neemt een paard het gras met zijn lippen beet. Een paard drinkt veel. Gemiddeld zo'n 30 tot 50 l water per dag.

NU GA IK WAT VERTELLEN OVER WAT VOOR ZIEKTES EEN PAARD ALLEMAAL KAN KRIJGEN. Ziektekundige informatie paarden

Dampigheid, Droes, Rhinopneumonie, Hoefverzorging, Influenza, Koliek, Rhodococcus, Tetanus, Vruchtbaarheidsbegeleiding, Worminfecties

Dampigheid-COPD

Een longziekte met een allergische achtergrond. Virale en bacteriele infecties werken het ontstaan in de hand. Er ontstaat een ziektebeeld dat lijkt op astma bij de mens. De longbuisjes en longblaasjes raken vernauwd en beschadigd. De paarden ademen moeizaam (knijpen) en zijn snel benauwd Met medicijnen is het mogelijk verlichting te geven. De huisvesting en voerverstrekking moeten geoptimaliseerd worden. Alleen geweekt hooi op vervangingsmiddelen voeren. Veel weidegang.

Droes

Is een bacterie-ziekte die zich kenmerkt door ontsteking van de keel en de keellymfeklieren. Het begint met een koortaanval. Tijdens deze eerste koortspiek is kan het zinvol zijn de dieren met antibioticum te behandelen. Zijn de klieren al opgezet dan is behandeling met penicilline zinloos geworden. De klieren zullen moeten doorbreken (laurierzalf of zwarte zalf). Daarna genezen de dieren snel.

Het is een jeugdziekte: hebben de dieren de infectie een keer doorgemaakt dan hebben ze immuniteit. Tegen droes bestaat geen goede entstof.

Equine Herpes Virus 1 of Rhinopneumonie

Geeft een infectie van de voorste luchtwegen met neusuitvloeiing en koorts. Bij niet dragende dieren kan de infectie ook onopgemerkt voorbijgaan. Bij dragende merries kan het abortus veroorzaken. Raakt een stoeterij voor het eerst besmet dan kan een zeer hoog percentage van de merries verwerpen. De besmette dieren kunnen drager blijven. Bij een aantal dieren kan een beschadiging van het zenuwstelsel optreden, waardoor de paarden in meer of mindere mate verlamd raken (Wobblers) . Enten is in veel gevallen aan te raden. Zeker wanneer u fokt met uw merries. Overleg met een van onze paardendierenartsen.

Influenza

Virusinfectie die hoge koorts, neusuitvloeiing, hoesten en longontsteking kan veroorzaken. Doordat de meeste paarden hiertegen gevaccineerd worden vallen de uitbraken de laatste jaren mee. Enting blijft echter noodzakelijk. Aangetaste dieren kunnen langere tijd ziek blijven door secundaire infecties. Tevens is het risico aanwezig dat ze dampig worden.

Koliek

Komt zeer veel voor bij paarden en is buikpijn. Koliek kan vele oorzaken hebben. Gezien het soms ernstige verloop is het altijd verstandig er een dierenarts bij te halen. Als oorzaken voor het ontstaan kan gedacht worden aan plotselinge voedselverandering, wormen of horzellarven, schimmelig hooi, bevroren voer en ongewenste zandopname door een kale wei.

Rhodococcus Equi-Rattlers

Bacterie die ziekte veroorzaakt bij veulens. Meestal besmet de merrie via de mest het veulen. Deze ontwikkelt hierop een ernstige en vaak dodelijk verlopende longontsteking. Vaak treedt er abcesvorming op in de longen. De veulens moeten zeer langdurig met zware antibiotica behandeld worden. Er bestaat geen enting tegen deze ziekte.

Tetanus

Wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze geeft verkramping van alle lichaamsspieren met een vaak dodelijk verloop. De infectie kan door een wond het lichaam binnendringen. Via de navel, een draadwond of een nageltred. Doordat gelijk met de influenza meestal tegen tetanus wordt gevaccineerd zien we het niet vaak meer.

Worminfecties

Via het gras, maar ook via de moedermelk, worden paarden besmet met wormen. Spoelwormen en lintwormen zijn de meest voorkomende soorten. Het is daarom verstandig al op 2 weken leeftijd de veulens met een geschikt middel te ontwormen. Daarna moeten de jonge dieren elke maand tot zes weken opnieuw ontwormt worden. Het best kunt u even met een van de paardenartsen overleggen over een voor u passend schema. Ook volwassen paarden moeten regelmatig ontwormd worden. Er zijn middelen die niet alleen spoelwormen maar ook lintwormen doden. Tevens zijn er middelen die de horzellarven bestrijden. Dit moet in ieder geval in november of december gedaan worden.