De 4 seizoenen: herfst

Gatenvuloefening

Vul de gaten in. Druk dan op "Antwoord controleren" om uw antwoorden te controleren. Gebruik de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer u het lastig vindt om een antwoord te geven. U kunt ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: u verliest punten, wanneer u hints of aanwijzingen vraagt!

De paddenstoelen


De herfst is ook het seizoen van de paddenstoelen. Paddenstoelen hebben geen takken, geen bladeren en geen bloemen. Toch zijn het planten. Het gedeelte boven de grond zorgt voor de vermenigvuldiging van de paddenstoelen. Het onder de grond verborgen deel bestaat uit witte draden. De paddenstoelen vinden hun voedsel in de grond, op een rotte boomstronk, tussen dode bladeren. Er bestaan verschillende soorten paddenstoelen. Enkele voorbeelden zijn:


• Aardappelbovist
Een aardappelbovist lijkt eigenlijk een aardappel. zo komt hij aan zijn naam! Hij is geel tot donkerbruin. De aardappelbovist heeft geen steel en heeft wrattjes.


• Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood is eetbaar! Het heeft een volle steel en hoed. Het is een buisjeszwam. Als je dus aan de onderkant van de hoed kijkt, dan zie je geen plaatjes, maar allemaal gaatjes! Dit zijn de uiteindes van de sponsgele buisjes.


• Vliegenzwam
Hij heeft meestal een rode of oranje kleur. Op de hoed zie je witte stipjes staan. Het is een plaatjeszwam. Als je onder de hoed kijkt, zie je dus plaatjes. Deze paddestoel is giftig!!


• Stinkzwam
De stinkzwam is een hele aparte paddestoel en hij stinkt heel erg. Dat kun je natuurlijk wel zien aan de naam. Hij is heel erg lang en dun. Zijn kleur is bruin wit. Eerst zie je een duivelsei. (bol naast zwam op figuur) Dit groeit dan uit tot een echte stinkzwam! Door zijn geur komen er vliegen naar de paddestoel. Deze vliegen gaan dan op de paddestoel zitten, de sporen blijven aan hun pootjes plakken. Zo worden de sporen verspreid, zodat er overal weer nieuwe stinkzwammen groeien!
Er zijn eetbare en giftige paddenstoelen. Eet echter nooit paddenstoelen op die je in het bos aantreft. De meeste zijn giftig. Als je paddenstoelen wil eten koop ze dan in de winkel.

De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer !
Dit seizoen is het seizoen van de paddenstoelen.

Een lijkt eigenlijk een aardappel. zo komt hij aan zijn naam! Hij is geel tot donkerbruin. De aardappelbovist heeft geen steel en heeft wrattjes.

Een andere paddenstoel is .
Het is eetbaar! Het heeft een volle steel en hoed. Het is een buisjeszwam. Als je dus aan de onderkant van de hoed kijkt, dan zie je geen plaatjes, maar allemaal gaatjes! Dit zijn de uiteindes van de sponsgele buisjes.

Hij heeft meestal een rode of oranje kleur. Op de hoed zie je witte stipjes staan. Het is een plaatjeszwam. Als je onder de hoed kijkt, zie je dus plaatjes. Deze paddestoel is giftig! We hebben het over de .

De is een hele aparte paddestoel en hij stinkt heel erg. Dat kun je natuurlijk wel zien aan de naam. Hij is heel erg lang en dun. Zijn kleur is bruin wit. Eerst zie je een duivelsei. Dit groeit dan uit tot een echte! Door zijn geur komen er vliegen naar de paddestoel. Deze vliegen gaan dan op de paddestoel zitten, de sporen blijven aan hun pootjes plakken. Zo worden de sporen verspreid, zodat er overal weer nieuwe groeien!