Wie had dat kunnen denken, een aantal jaren geleden? Roofbleivissen in Nederland. Zo'n 5 jaar geleden hoorde ik bij een hengelsportzaak goede vangstberichten over deze schitterende sportvis. Omdat voor mij vrijwel alles nieuw was op dit gebied, ben ik maar gewoon begonnen, en zowaar, de 1e avond ving ik gelijk al een bak van in de 60cm, en ook nog eens aan de vliegenhengel! Wat een succes, en wat een prachtige vissen, ik had het te pakken gekregen op die avond in Juni 2003.
De vele visloze avonden daarna maakten me echter moedeloos. Vele avonden bracht ik door aan de IJssel, waarbij ik ze soms zag klappen in het water maar niet kon vangen. Inmiddels overgestapt op de spinhengel ving ik af en toe een roofblei(tje). Ik ben toen veel gaan zoeken op internet maar kwam erachter dat er toch
niet zo heel veel over te vinden was. Een mooi en informatief stukje van Sjoerd Siemensma, en ook de artikelen van Martie v.d. Brand werden aandachtig doorgelezen, zij waren immers al een aantal jaren langer op deze vissoort aan het vissen. Zo kwam ik ook in contact met Volkmar Strikkers, de beheerder van www.poldersnoeken.nl. Er werd een afspraak gemaakt om een dag te gaan vissen, en op die memorabele visdag vingen we met zijn 2en wel 30 roofbleien! Niet groot maar toch, prachtige sport op de vliegenhengel en lichte spinhengel! Tegenwoordig is de roofblei mijn favoriete sportvis, welke ik dus bevis met de vliegenhengel maar zeer zeker ook met de spinhengel, daar deze vaak veel effectiever in te zetten is door zijn veel grotere werpbereik.
Nu 3 jaar en inmiddels vele roofbleien later ben ik tot een aantal conclusies gekomen. Het allerbelangrijkste om regelmatig met succes op roofblei te vissen is volgens mij tijd investeren in het zoeken naar geschikte roofbleibiotopen. Hoewel ik mijn grootste roofblei (75cm) tot nu toe ving op stilstaand water (wel in open verbinding met een rivier), is het toch het meest effectief om de sneller stromende stukken in de hoofdrivier te bevissen. Goede plekken zijn bijv. scherpe buitenbochten, haveningangen, waterinlaten dukdalven enz. Als de roofblei aan het jagen is zal je dit zeker niet ontgaan! Maar even zovaak zijn ze niet of nauwelijks waar te nemen, maar des te beter te vangen! Sla veelbelovende plekken dan ook nooit over, ook al zie je niks jagen. Ikzelf heb zoals al eerder vermeld altijd een spinhengel en een vliegenhengel bij me. Als de omstandigheden het toe laten pak ik het liefst de vliegenhengel, maar indien dit niet de meest succesvolle methode is voor die dag, stap ik ook heel makkelijk over op een spinhengel. Hiermee ben je duidelijk in het voordeel als de roofblei ver op de rivier jaagt, ook als het hard waait pak ik liever een spinhengel. De meeste successen heb ik geboekt aan het einde van een visdag, de grootste fout die je kunt maken is om te vroeg naar huis toe te gaan, vaak beginnen roofbleien nog even als een dolle te jagen net voordat het donker wordt, en dat kan doorgaan tot ver in de duisternis.
Ik begin altijd met ondiep duikende pluggen of langzaam zinkende streamers, zeker als ik roofblei zie jagen. Volgt er geen aanbeet? Zoek ze dan dieper. Varieer ook met de inhaalsnelheid, vaak is snel heel goed, maar soms ook niet nodig, een beetje jerken kan ook zeker geen kwaad! Onder het kopje materiaal zal ik een aantal van mijn favoriete roofbleikunstaasjes plaatsen. Blijft succes uit? Hou vol, dat is het beste advies dat ik kan geven, zeker weten dat je dan ook beloond zult worden met zo'n knalharde aanbeet van Neerlands snelste rover!

Succes!