Aikido, een woord dat voor veel van jullie niet echt bekend in de oren zal klinken. Het is een vechtsport, hoewel de naam hiervoor eigenlijks misleidend is, maar hoe en waarom da zal ik later nog wel uitleggen. Aikido is afkomstig uit Japan en is vrij jong. Hoewel de technieken voor aikido afstammen uit vele oudere technieken die van de samoerai waren.
De samoerai
De samoerai was in de middeleeuwen de heersende elite in Japan. Het waren zeg maar de ridders van het oude Japan. Samurai hadden als enige taak om hun heer te dienen, dit is wat samoerai ook letterlijk betekent: "hij die dient". Om hun dienst zo goed mogelijk te kunnen bewijzen trainden ze zichzelf volop in de vechtkunsten. Deze vechtskunsten en de technieken die eruit zouden komen, waren de basis voor judo, aikido, jiu-jitsu en karate. Omdat ze veel te maken kregen met leven en dood volgden de samoerai ook een strikte levensopvatting genaamd de 'Budo'
Aikido
Veel technieken uit Aikido zijn dan ook gebasseerd op deze technieken, maar veel van deze technieken waren zo gewelddadig en vernietigend dat de grondlegger van Aikido (Morihei Ueshiba) ze heeft omgevormd tot veel zachtere technieken. En zo is aikido ontstaan... Maar is dit het hele verhaal?-Nee natuurlijk niet-
Het verdere verhaal..
Het hele verhaal is veel interessanter. Zoals al eerder gezegd was aikido vrij jong, dit komt omdat aikido halverwege de 20e eeuw is gesticht. Aikido werd gesticht en bedacht door een persoon genaamd: Morihei Ueshiba (1883-1969) (Klik hier voor meer info over dit persoon) Dit persoon was in het begin van zijn jeugd een zwak en ziekig kind maar later o.a. vanwege de mishandeling van zijn vader door straattuig besloot hij zich te sterken en weerbaarder te maken. Zo interesseerde & verdiepte hij zich steeds meer en meer in gevechtskunsten en alles wat ermee te maken had. Zo werd hij langzaam een bekwame vecht'sporter'. Maar nog steeds was er geen aikido geschapen. Dit alles zou veranderen nà de ontmoeting en training bij een persoon die Sokaku Takeda heette. Deze leerde Morhei (de grondlegger van aikido) de technieken die later bepalend zouden zijn voor het ontstaan van Aikido.Vernietiging en geweld is niet de oplossing
Maar wàt hij leerde van Sokaku was gewelddadig en was veelal bedoeld om een tegenstander ernstig te verwonden of te doden. Daarnaast was de trainingsmethode van Sokaku hard en genadeloos, en dit had de jonge Morihei zeer ontsteld gemaakt. Langzaam maar zeker ging hij de gewelddadige technieken omslijpen naar varianten die hem aansprak, die veel zachter waren. Maar tijdens de hoogtepunt van de 2e Wereld oorlog kwam hij ècht tot inzicht dat het de doel van vechtkunst(vechtsport) niet is om te doden of je tegenstander te verwonden maar om jezelf te overwinnen en dat vechtskunst juist is bedoeld om in beter harmonie met je omgeving te komen dan i.p.v er tegen te verzetten.Aikido, de principes en het gedachtegoed
Aikido was dus ontstaan vanuit persoonlijke ervaring van een man die vond dat de geweld niet de oplossing was en dat het niet de doel is van vechtkunst om mensen te kwetsen, verwonden en al helemaal niet om te doden. Maar hoe moest het dan wel? Volgens de aikido-principes moeten we gewoon simpelweg onze kracht verbinden met die van onze aanvaller. Nu je dit leest zul je vast het gevoel ervaren van: Wat wordt hier nu weer mee bedoeld? Een simpel voorbeeld, we kennen allemaal wel het beeld van dat iemand op een persoon afrent en dat die persoon simpel uit de baan stapt van de aanvaller zodat die helemaal over de kop gaat en valt. Dit geeft in principe een beeld van hoe aikido kan werken, op 1 van de vele manieren. Het uit de baan van de aanvaller, die bv. op je afrent en dan zo alle mogelijkheid hebt om met hem of haar iets te doen waardoor je veilig bent.
Aanvaller of..?
Door deze aanpak worden aanvallers bijna partners omdat je niet met ze vecht maar met ze 'samenwerkt' door gewoon mee te gaan met hun kracht en dan simpel weg je eigen kracht/techniek eraan toe te voegen. Dit geeft aikido een heel vredig en harmonieus karakter. Dit neemt niet weg dat aikido technieken gruwelijk kunnen zijn, àls ze bv. door een gewelddadig/agressief persoon worden toegepast. Door deze aanpak kost aikido ook vrijwel geen brute spierkracht, slecht het minimum. Daarom is aikido ook zo geschikt voor kinderen, zwakkeren, ouderen, jongeren etc., eigenlijks voor iedereen! Maar waar komt de kracht dan wèl vandaan om de technieken te kunnen uitvoeren?
De kracht van Aikido
De meesten van ons zijn gewend om kracht te meten in spierkracht, maar er zijn nog veel meer soorten krachten. Zo kan het lichaam als 1 geheel werken, zoals kinderen dat van nature hebben. Hoewel kinderen qua spierkracht niet veel kracht hebben kunnen ze toch door de samenwerking van de heupen, bovenlichaam en onderlichaam wel (voor hun) zware objecten optillen. Dit is dus de meest voor de hand liggende manier waar aikido z'n kracht vandaan haalt, door het lichaam als 1 geheel te laten werken waardoor het veel meer kracht heeft dan 1 arm.
Maar er zijn nog twee andere verklaringen. Het feit dat aikido simpelweg met de 'aanvals-energie', de kracht van de aanvaller, meegaat zorgt ervoor dat er gewoon simpelweg niet veel kracht meer nodig is. Er is namelijk geen botsing van wie de sterkste is, dus er is ook geen krachtmeting. Maar er is nog een verklaring, maar die zal voor de meesten van ons een stuk moeilijker te begrijpen zijn.
In het woord Aikido zit ook het woordje Ki, dit staat voor voor levensenergie. Meestal wordt gedacht dat dit een energie is voor alles wat leeft en dat alles wat leeft dit heeft en nodig heeft. Heeft iemand veel Ki dan is de persoon ook gezonder en heeft iemand weinig Ki dan wordt deze gauwer ziek. In Aikido wordt ook geprobeerd om deze Ki te versterken en zo te gebruiken dat het de spierkracht van iemand anders kan overtreffen. Voor mensen die het bestaan van iets als 'levensenergie' niet kunnen bevatten of accepteren is er geen probleem: Alleen al de samenwerking van je lichaam als 1 geheel en het meegaan met de kracht van de tegenstander geeft al basis om een goeie aikido-beoefenaar te worden.
Het uiteindelijke doel
Iedereen beoefend Aikido om eigen reden, de een doet het vanwege de ontspanning, de ander vanwege de vechtkunst-aspect en weer een ander vanwege de gezelligheid of zoals velen, een combinatie van bovenstaande. Maar uiteindelijk zal iemand door lange beoefening van aikido een gevoel krijgen van ontspannenheid in stress-situaties en een groter balans in je eigen leven. Aikido streeft dan ook voornamelijk naar verbetering van iemand als persoon door zelfinzicht en training. Hoewel de leraren en trainingspartners ons veel kunnen helpen moeten we uiteindelijk zelf de stappen nemen om (door) te trainen en om onszelf te verbeteren. Of zoals een gezegde ons zegt:
The door of life is left open for us, but we must walk through it ourselves...